Της Βάσως Αγγελέτου
Υπό κατάρτιση βρίσκεται το κοινό business plan με βάση το οποίο θα προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των δύο οργανισμών, ώστε να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για τη συγχώνευσή τους, επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Capital.gr ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Attica Bank Γιάννης Ζωγραφάκης.
Όπως εξηγεί, κοινός στόχος των δύο τραπεζών είναι να δημιουργηθεί μια πιο μεγάλη, υγιής και κερδοφόρα μη συστημική τράπεζα και όχι να “παντρευτούν” προβλήματα και δυσλειτουργίες. “Πρόθεση όλων είναι η νέα τράπεζα να αποτελέσει μια ισχυρή εναλλακτική και ανταγωνιστική επιλογή για ιδιώτες και επιχειρήσεις”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι η Attica Bank θα συνεχίσει τον δρόμο της εξυγίανσης και ανάπτυξης που έχει χαράξει ανεξαρτήτως της συγχώνευσης, ώστε να εδραιώσει τη θέση της στην αγορά και να γίνει μια υπολογίσιμη δύναμη στην τραπεζική σκακιέρα.
Όσον αφορά στον “Ηρακλή ΙΙΙ”, ο κ. Ζωγραφάκης διευκρινίζει ότι το ΔΣ της Attica θα λάβει την απόφαση ένταξης των “κόκκινων” χαρτοφυλακίων μόλις υπολογιστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της νέας τράπεζας, τονίζοντας πάντως ότι “είναι μια μοναδική ευκαιρία και για τις μη συστημικές τράπεζες, ώστε να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, όπως έκαναν οι συστημικές με τα δύο πρώτα προγράμματα”.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:
Κύριε Ζωγραφάκη, αναλάβατε τη θέση του Προέδρου ΔΣ της Attica Bank τον περασμένο καλοκαίρι, εν μέσω ενός φιλόδοξου σχεδίου αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης υπό τη νέα της διοίκηση της τράπεζας. Πώς αξιολογείτε τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και ποιες πιστεύετε ότι είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες στον μετασχηματισμό της τράπεζας;
Επιτεύχθηκαν κάποια ορόσημα για την τράπεζα, που σίγουρα αποδεικνύουν ότι ο δρόμος μετασχηματισμού και εξυγίανσης της όχι μόνο ήταν ρεαλιστικός σε επίπεδο σχεδιασμού, αλλά έφερε και πιο γρήγορα αποτελέσματα από αυτά που περιμέναμε όταν εγκρίναμε το business plan της. Η εκτελεστική διοίκηση υπό την ηγεσία της Ελένης Βρεττού κάνει εξαιρετική δουλειά. Μετά από σειρά ζημιογόνων χρήσεων, το να επιτευχθούν επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη μέσα σε λίγα τρίμηνα δεν είναι μια απλή υπόθεση εργασίας. Σημαίνει ότι ένας οργανισμός άλλαξε εκ βάθρων, αρχικά εσωτερικά. Αναγνώρισε τις ελλείψεις του, είδε τα “δυνατά” του σημεία και επανατοποθετήθηκε στην τραπεζική αγορά.
Υπάρχει ένα δομημένο σχέδιο μετασχηματισμού. Έχουν μπει νέες διαδικασίες που έκαναν την τράπεζα πιο ευέλικτη, πιο αποδοτική, με καινούργια προϊόντα, με νέα δυναμική και εξωστρέφεια. Έχει ξεκινήσει το de-risking με την πώληση του χαρτοφυλακίου Astir 1. Έχουμε επαναγοράσει όλα τα ομόλογα προηγούμενων τιτλοποιήσεων και τώρα γίνονται οι μελέτες και αναλύσεις για το πως θα φτάσουμε σε μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεων. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους μέτοχους και τις εποπτικές αρχές για να μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε την χρήση του Ηρακλή ΙΙΙ. Δίνουμε μεγάλη προσοχή σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης, τόσο σε επίπεδο ΔΣ και των επιτροπών του, όσο και στην συνολική δομή του οργανισμού. Έχουν γίνει πολλά βήματα για να βελτιώσουμε την διακυβέρνηση και πιστεύουμε ότι τώρα είμαστε σε ένα αποδεκτό επίπεδο. Και όλα αυτά με περιορισμένους πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό και budget, όπου πρέπει να είμαστε φειδωλοί, και να συνεχίσουμε να δημιουργούμε κεφάλαια μέσω της κερδοφορίας.
Υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις και ως ΔΣ είμαστε δίπλα στην εκτελεστική διοίκηση για να δίνουμε τα εύσημα, αλλά και να υπενθυμίζουμε ότι δεν χωράει εφησυχασμός. Το να καθιερωθεί και να εμπεδωθεί μια σύγχρονη τραπεζική κουλτούρα, με τις αξίες της διαφάνειας, της χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης και της αξιοπιστίας ως θεμελιώδη και αδιαπραγμάτευτα χαρακτηριστικά είναι και αυτό πρόκληση. Όπως βλέπετε αγγίζουμε τα πάντα.
Θα επανέλθουμε στα θέματα της εταιρικής διακυβέρνησης, ας πούμε πρώτα για τα κρίσιμα ορόσημα που θα πρέπει να υλοποιήσει εντός του 2024 η Attica Bank. Το σημαντικότερο εξ αυτών είναι η συγχώνευσή της με την Παγκρήτια. Πώς προχωρά η διαδικασία και πώς πιστεύετε ότι αυτή η στρατηγική κίνηση θα ευνοήσει την υγιή ανάπτυξη της τράπεζας;
Είναι ένα σημαντικό σημείο για την Attica Bank και έρχεται με την επέτειο των 100 χρόνων παρουσίας της στην ελληνική τραπεζική αγορά. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εργάζονται επιστάμενα και εντατικά σε αυτό το στάδιο της προετοιμασίας που θα δείξει και στα ΔΣ των τραπεζών και στους μετόχους ποιο θα είναι το αποτύπωμα και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της συνένωσης αυτής. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση του business plan για τη νέα, ενοποιημένη τράπεζα, ενώ έχει ξεκινήσει η δέουσα επιμέλεια (due diligence) από το ΤΧΣ -ως βασικό μέτοχο της Attica Bank- στην Παγκρήτια και από την Thrivest στην Attica Bank. Είναι διαδικασίες που διενεργούνται παράλληλα, και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του έτους, ώστε με βάση το χρονοδιάγραμμα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 να κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος το αίτημα συγχώνευσης.
Οι δύο τράπεζες επιδιώκουν να συνενωθούν για να δημιουργήσουν μια πιο μεγάλη, υγιή και κερδοφόρα μη συστημική τράπεζα, όχι να “παντρέψουν” προβλήματα και δυσλειτουργίες. Η πρόθεση όλων είναι η νέα τράπεζα να αποτελέσει μια ισχυρή εναλλακτική και ανταγωνιστική επιλογή για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Συνένωση δυνάμεων, συνέργειες, οικονομίες κλίμακος, ευελιξία, προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, ψηφιακή επικέντρωση, πρωτοποριακή διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, αυτά θα κομίζει η νέα τραπεζική οντότητα.
Προϋπόθεση για την επικείμενη συγχώνευση είναι η εξυγίανση του ενεργητικού της τράπεζας. Ο Ηρακλής ΙΙΙ που νομοθέτησε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών ήταν ένα ζητούμενο και για τις δύο τράπεζες προκειμένου να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια με διαδικασίες “fast track”. Πώς αξιολογείτε το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε και πώς σκοπεύετε να το αξιοποιήσετε;
Η εξυγίανση των ισολογισμών των δύο τραπεζών από τα NPEs με “όχημα” το πρόγραμμα “Ηρακλής ΙΙΙ” είναι ο πρώτος σταθμός σε αυτή την νέα εποχή που οραματιζόμαστε. Είναι συστατικό στοιχείο της δημιουργίας μιας υγιούς τράπεζας. Σε ό,τι αφορά στην Attica Bank, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε μείωση των NPEs περίπου στο 35% έως το 2025. Με τον Ηρακλή ΙΙΙ θα μπορούμε να πετύχουμε μονοψήφιο ποσοστό NPEs, όπως έχουν και οι συστημικές τράπεζες, εφόσον είναι εφικτό.
Αποφάσεις ακόμη σε επίπεδο ΔΣ δεν έχουν ληφθεί, θα περιμένουμε και τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες για την αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της νέας τράπεζας, όπως θα προκύψουν από το κοινό business plan. Αυτές είναι προϋποθέσεις για να εγκριθεί η συγχώνευση και να καθοριστεί το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της νέας, ενιαίας τραπεζικής οντότητας. Η Attica Bank θα συνεχίσει τον δρόμο της εξυγίανσης και ανάπτυξης που έχει χαράξει ανεξαρτήτως της συγχώνευσης, ώστε να εδραιώσει τη θέση της στην αγορά και να γίνει μια υπολογίσιμη δύναμη στην τραπεζική σκακιέρα.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ηρακλής ΙΙΙ είναι μια μοναδική ευκαιρία και για τις μη συστημικές τράπεζες, ώστε να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, όπως έκαναν οι συστημικές με τα δύο πρώτα προγράμματα.
Έχετε μακρά εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο στο εξωτερικό. Πώς κρίνετε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα σε επίπεδο ανταγωνισμού και δυνατοτήτων; Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι μεγαλύτερες προκλήσεις και ευκαιρίες που επιφυλάσσει για τον κλάδο το 2024;
Το ευρωπαϊκό τραπεζικό περιβάλλον έχει θωρακιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εποπτικές αρχές, γεγονός που του προσδίδει πιο στέρεες βάσεις σε σχέση με το παρελθόν. Κίνδυνοι πάντα θα υπάρχουν, είναι μέσα στην φύση της επιχειρηματικότητας, αλλά βλέπετε ότι το περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη της οικονομίας, των τραπεζών, των επιχειρήσεων. Σε αυτό το επίπεδο, και οι ελληνικές συστημικές τράπεζες απολαμβάνουν αυτήν την προστασία, ανταποκρινόμενες φυσικά σε όλες τις εποπτικές απαιτήσεις. Μια αντίστοιχη εξυγίανση και θωράκιση επιδιώκεται και για τις μη συστημικές τράπεζες και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εκπεφρασμένη πρόθεση συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια, απαντώντας και στην ανάγκη ενίσχυσης του ανταγωνισμού, όχι μόνο σε επίπεδο τιμολόγησης, αλλά και στην καθημερινή εξυπηρέτηση των ιδιωτών και των επιχειρήσεων, στην ευελιξία και τα νέα προϊόντα.
Η διακυβέρνηση αποτελεί την μεγαλύτερη ευκαιρία και πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα. Όσα επιβάλλουν οι νόμοι, αλλά και οι αρχές του ESG πρέπει να ξεφύγουν από τη λογική της νομικής ή κανονιστικής υποχρέωσης. Πρέπει να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της τραπεζικής ή της επιχειρηματικής κουλτούρας. Οι περισσότερες καταρρεύσεις οργανισμών παγκοσμίως έχουν ένα κοινό παρονομαστή – την ελλιπή η και κακή εταιρική διακυβέρνηση.
Πολύ σωστά το ΤΧΣ όλα αυτά τα χρόνια επέμενε και βοήθησε ώστε να βελτιωθεί η διακυβέρνηση στο τραπεζικό σύστημα. Δεν θα μπορούν να σταθούν οι ελληνικές τράπεζες και γενικότερα οι ελληνικές επιχειρήσεις σε ένα άκρως απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον ή στην παγκόσμια αγορά και δεν θα μπορούν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές, χωρίς να έχουν ενστερνιστεί πλήρως τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης.
Πηγή: capital.gr