
Στα ελληνικά σούπερ μάρκετ πλέον η «συρρίκνωση» των προϊόντων εντάσσεται σε μια οργανωμένη στρατηγική τιμολόγησης.
Το shrinkflation, δηλαδή η μείωση της ποσότητας ή του βάρους των προϊόντων με σταθερή ή αυξημένη τιμή, χωρίς να απαιτείται σχετική σήμανση, η οποία επινοήθηκε ουσιαστικά το 2013 και η οποία σύμφωνα με βρετανική μελέτη, σε περιόδους κρίσης, όπως η μετα-πανδημική περίοδος και η ενεργειακή αναταραχή με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 4,5% των προϊόντων εμφάνισε μείωση συσκευασίας. Οι μεγάλες εταιρείες μειώνουν τη συσκευασία χωρίς να αλλάζουν την τιμή, προστατεύοντας έτσι τα περιθώρια κέρδους τους.
Όσον αφορά την ελληνική αγορά, το φαινόμενο παρατηρείται ενδεικτικά κυρίως στα τρόφιμα, αλλά και σε είδη καθημερινής χρήσης και καλλυντικά. Συρρικνωμένες συσκευασίες σε μαργαρίνες, ψωμιά, σνακ και κατεψυγμένα λαχανικά έχουν ήδη καταγραφεί από το 2022, με ενδεικτική περίπτωση τη μείωση μαργαρίνης από 250g σε 200g και αύξηση τιμής ανά κιλό κατά 44%, με ανάλογα φαινόμενα σε καθαριστικά ή χαρτικά είδη. Παρατηρείται επίσης και απουσία αντίστοιχης νομοθεσίας, η οποία αφήνει περιθώρια για αθέατες αυξήσεις.
Δείτε επίσης: Η Coca-Cola απέσπασε 60 βραβεία στα Promotional Marketing Awards 2025
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ το 76% των Ευρωπαίων έχει παρατηρήσει Shrinkflation, δηλ. μικρότερες ποσότητες σε ίδια τιμή, ενώ 1 στους 4 καταναλωτές φαίνεται να αντιδρά, ακυρώνοντας τις αγορές λόγω shrinkflation. Αντίστοιχα ευρήματα επιβεβαιώνονται από διεθνείς έρευνες, όπως της Circana.
Ενώ η Ελλάδα δεν έχει ακόμη θεσμοθετήσει υποχρεωτική σήμανση shrinkflation, ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο πολλές χώρες έχουν προχωρήσει σε νομοθετικές παρεμβάσεις. Η Γαλλία επιβάλλει ενημερωτικά καρτελάκια, η Ουγγαρία θέτει υποχρεώσεις στα σούπερ μάρκετ, ενώ στην Ιταλία από 1/4/2025, οι παραγωγοί θα υποχρεούνται σε αυτοκόλλητη προειδοποίηση στη συσκευασία. Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε συγκροτήσει μια ειδική «Strike Force», ενώ στην Ινδία, αντίστοιχος νόμος προβλέπει υποχρεωτική αναγραφή της τιμής ανά μονάδα μέτρησης.