businewss.gr

«Λοκάρουν» ξανά την ευρωπαϊκή αγορά οι Ρώσοι – Ο ουγγρικός στόχος και τα προβλήματα στο Βέλγιο – Η 8η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ: Ξανθή Γούναρη

Μετά το πολεμικό φρένο το 2022, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ρωσικών συμφερόντων αλυσίδα σούπερ μάρκετ Mere πατάει ξανά το γκάζι, «λοκάροντας» την ευρωπαϊκή αγορά.

Χθες αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ η απόφαση της συνέλευσης του super discounter, που σημειωτέον αναζητά ισόγεια καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για την 8η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μέσα στην τελευταία 5ετία.

Με εταίρους τα αδέλφια Sergey και Andrey Shnayder και με μικρότερο ποσοστό τον Valeriy Iakovlev, το μετοχικό κεφάλαιο της Torg – Hellas ΙΚΕ, η οποία διαχειρίζεται την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Mere στην ελληνική αγορά, φθάνει πλέον 2.245.000 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι τα πρώτα (και μοναδικά μέχρι σήμερα) ρωσικά υπερεκπτωτικά σούπερ μάρκετ της αόρατης οικογένειας Shnayder άνοιξαν στη χώρα μας το 2021 και από 5 που ήταν έχουν μείνει 4 σε Αγρίνιο, Κόρινθο, Λάρισα και Τρίπολη, καθώς έκλεισε το κατάστημα στον Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη. Το αρχικό σχέδιο, όπως είχε παρουσιαστεί στους προμηθευτές της αλυσίδας, προέβλεπε τη δημιουργία 80 καταστημάτων στην Ελλάδα.

Καθώς φαίνεται πλέον η αλυσίδα επανέρχεται και μάλιστα στοχεύει στις δύο μεγαλύτερες αγορές της χώρας: στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, με βάση αγγελία που αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας αναζητούνται προς ενοικίαση καταστήματα στην πρωτεύουσα και στη συμπρωτεύουσα, τα οποία πρέπει να είναι κοντά σε οικισμούς ή σε μικρή απόσταση από αυτούς, σε βιομηχανικές ζώνες, κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους, να έχουν καθαρό χώρο πωλήσεων από 650 έως 1.100 τ.μ., να είναι ισόγεια, να υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης ψυκτικού θαλάμου μεγέθους 8%-10% της επιφάνειας του εσωτερικού χώρου, το δάπεδο να αντέχει φορτίο τουλάχιστον 3 τόνους ανά τ.μ. κ.ά.

Η ευρωπαϊκή επέκταση και τα προβλήματα
Οι βλέψεις του λιανεμπορικού δικτύου Svetofor από τα βάθη της Σιβηρίας, στην ιδιοκτησία του οποίου είναι το εμπορικό σήμα Mere, για εκ νέου επέκταση στη γηραιά ήπειρο, περιλαμβάνει κι άλλες χώρες εκτός από την Ελλάδα, όπως την Ουγγαρία και το Βέλγιο.

Ωστόσο στο Βέλγιο οι μέτοχοι της ρωσικής αλυσίδας discount, που ποντάρουν στις τιμές, υποστηρίζοντας ότι είναι 20-40% φθηνότερες έναντι του ανταγωνισμού, αντί για την επωνυμία Mere επεκτείνονται πλέον με νέο όνομα: MyPrice.

Μάλιστα δημοσιεύματα του ξένου τύπου αναφέρουν ότι αν και ανήκει σε ρωσικά συμφέροντα, η αλυσίδα δεν ανησυχεί για τις δυτικές κυρώσεις ενώ στο φυλλάδια της αλυσίδας δεν υπάρχει κανένα ρωσικό προϊόν.

Αλλά και πάλι δεν λείπουν τα προβλήματα. Η ανακοίνωση του ρωσικού εκπτωτικού σούπερ μάρκετ MyPrice ότι επίκεινται τα εγκαίνια του τέταρτου και του πέμπτου βελγικού καταστήματος ήταν μάλλον λίγο πρόωρη. Και τα δύο καταστήματα αντιμετωπίζουν απρόβλεπτα προβλήματα: το άνοιγμα της Αμβέρσας έχει καθυστερήσει, ενώ ο δήμαρχος του Bertrix αρνήθηκε την άδεια να ανοίξει MyPrice στην πόλη του.

Η ευρωπαϊκή επέκταση της Mere είχε άδοξο, πλην όμως προσωρινό, τέλος το 2022 λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Δύο χρόνια πριν πολλά καταστήματα αναγκάστηκαν να κλείσουν στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Svetofor (στα ρωσικά σημαίνει φανάρι) ιδρύθηκε το 2009 στην πόλη Krasnoyarsk της Σιβηρίας και έχει ανοίξει μέχρι σήμερα περίπου 2.500 καταστήματα σε 20 χώρες, όπως Βέλγιο, Τσεχία, Εσθονία, Καζακστάν, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία, Ρουμανία, Βιετνάμ, Λευκορωσία, Αζερμπαϊτζάν, Σερβία, Ισπανία και Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει ορισμένες διεθνείς κυρώσεις, η Mere (γνωστή ως Svetofor στη Ρωσία) γνωρίζει επιτυχία σε οικονομικό επίπεδο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, τα έσοδα της αυξήθηκαν κατά 40% πέρυσι, φτάνοντας τα 5 δισ. ευρώ.

Η απλή προσέγγιση
Ο λιανοπωλητής λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τα Aldi και Lidl, αν και με ένα πιο απλοποιημένο μοντέλο, προσφέροντας περιορισμένη επιλογή περίπου 1.500 καθημερινών κωδικών τροφίμων και μη τροφίμων σε σημαντικά μειωμένες τιμές.

Αυτό επιτυγχάνεται με άμεσες συνεργασίες με τη βιομηχανία και αυστηρούς ελέγχους κόστους.

Όπως αναφέρεται από την ίδια την αλυσίδα, «στους προμηθευτές προσφέρουμε αυτόματες πληρωμές κάθε εβδομάδα για ό,τι έχει πωληθεί στην διάρκειά της. Η συνεργασία είναι διάφανη και ειλικρινής. Δεν υπάρχουν κρυφές χρεώσεις ή επιβαλλόμενες εκ των υστέρων εκπτώσεις. Οι τιμές που αναφέρονται στην σύμβαση προμήθειας είναι οι τιμές που λαμβάνει ο προμηθευτής στον τραπεζικό του λογαριασμό».

Με ζημιές στην Ελλάδα
Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της αλυσίδας στην ελληνική αγορά (χρήση 2022), οι πωλήσεις της Torg – Hellas ΙΚΕ αυξήθηκαν στα 4,85 εκατ. ευρώ από 2,242 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ οι καθαρές ζημιές περιορίστηκαν στις 609.990 ευρώ από ζημιές 995.131 ευρώ το 2021. Στην εν λόγω οικονομική χρήση τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά κατά 22.453 ευρώ.

Πηγή: ot.gr