Οι οικονομικοί ηγέτες στην Αφρική θέλουν να δουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύει την παρουσία της στην ήπειρο, πολύ περισσότερο από την Κίνα και τη Ρωσία, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Choiseul.
Από τους 314 επιχειρηματίες, επικεφαλής ξένων θυγατρικών ή διευθυντικά στελέχη που ερωτήθηκαν, οι οποίοι αντιπροσώπευαν 34 εθνικότητες, περισσότεροι από τους μισούς (53%) ανέφεραν την ΕΕ ως τον πρώτο εταίρο που θα επιθυμούσαν να έχουν με ορίζοντα το 2050, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Είναι ποσοστό τριπλάσιο από το ποσοστό αυτών που ανέφεραν την Κίνα (16% των ερωτηθέντων), η οποία έχει γίνει ωστόσο τα τελευταία χρόνια σημαντικός επενδυτής στην ήπειρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες (11%) και τη Ρωσία, την οποία μόνο 3% των ερωτηθέντων επιθυμούν να την δουν επικεφαλής των ξένων εταίρων.
“Οι αφρικανοί ηγέτες διακρίνουν τη βούληση της Ευρώπης να ενδιαφερθεί περισσότερο για την Αφρική”, σχολιάζει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Choiseul Πασκάλ Λορό, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η ΕΕ θέλει να ενισχύσει τις επενδύσεις της σε τομείς του μέλλοντος, όπως ο ψηφιακός και η ενέργεια, μέσω της πρωτοβουλίας “Global gateway” (Παγκόσμια Πύλη) κυρίως στην Αφρική – μια ευρωπαϊκή απάντηση στο κινεζικό πρόγραμμα “Νέοι δρόμοι του μεταξιού”.
Περισσότεροι από τους μισούς ηγέτες, που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, χαρακτήρισαν “υποσχόμενη” την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.
“Η Covid πέρασε και από εκεί, ο πόλεμος στην Ουκρανία επίσης και είδαμε το βάρος των εξαρτήσεων”, συνεχίζει ο Λορό.
Ανταγωνίστρια της Ευρώπης, η Κίνα “οπισθοχωρεί” στην Αφρική, παρατηρεί επίσης ο ίδιος. Το Πεκίνο μείωσε τα δάνειά του στην ήπειρο μπροστά στις δυσκολίες ορισμένων χωρών να τα αποπληρώσουν, ακόμη και στην αδυναμία μερικών, όπως η Ζάμπια.
Η κινεζική παρουσία στην ήπειρο χαρακτηρίζεται εντούτοις “απαραίτητη” από 42% των οικονομικών ηγετών που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της έρευνας.
Στους κόλπους της ΕΕ, οι Αφρικανοί θέλουν κυρίως να δουν τη Γερμανία να διαδραματίζει έναν εξέχοντα ρόλο (69%), μπροστά από τη Γαλλία (61%) και την Ισπανία (16%).
Πηγή: capital.gr