Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Σε μια γρήγορη επέκταση στην Ευρώπη, και σύντομα και στις ΗΠΑ, στοχεύει η Agora Labs, μια πολλά υποσχόμενη startup με Έλληνες στην ιδρυτική της ομάδα. Η εταιρεία, που φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο οικοσύστημα δεδομένων υγείας, έχει ήδη προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια από VCs.
Η Agora Labs αναπτύσσει μια καινοτόμο πλατφόρμα που επιτρέπει σε οργανισμούς όπως νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα και κλινικές να μοιράζονται δεδομένα υγείας, διευκολύνοντας την έρευνα από φαρμακευτικές εταιρείες, ανεξάρτητους ερευνητές και πανεπιστήμια, χωρίς να παραβιάζεται η ιδιωτικότητα των ασθενών.
Επιπλέον, επειδή τα δεδομένα υγείας είναι συχνά αποθηκευμένα σε μορφές που δεν είναι εύκολα προσβάσιμες ή αξιοποιήσιμες για ανάλυση, η Agora Labs έχει αναπτύξει αυτοματοποιημένες τεχνικές που εξάγουν την πληροφορία και την μετατρέπουν σε μορφή έτοιμη για επεξεργασία.
Η Agora Labs ιδρύθηκε το 2022 από τους Μίνω Γαροφαλάκη, Νταβίντε Ζακανίνι και Γιώργο Πικραμένο, ως τεχνοβλαστός του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά”. Η ίδρυσή της βασίστηκε σε πολυετή έρευνα, χρηματοδοτούμενη από ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το Horizon 2020. “Τα τελευταία πέντε χρόνια, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο ‘Αθηνά’ και μαζί με τον Μίνω Γαροφαλάκη, εργαζόμασταν πάνω σε τεχνολογίες προστασίας της ιδιωτικότητας, χρηματοδοτούμενοι και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, αναπτύξαμε τα συστατικά της σημερινής πλατφόρμας, που βρίσκεται στην αγορά”, αναφέρει στο Capital και το Forbes Greece ο κ. Πικραμένος.
Όλα τα επιμέρους συστατικά που δημιουργήθηκαν ενώθηκαν κάτω από μια πλατφόρμα, η οποία συνεχίζει να αναπτύσσεται, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της χρήσης μεγάλων γλωσσικών μοντέλων.
Συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό
Σήμερα, η πλατφόρμα της Agora Labs είναι εμπορικά διαθέσιμη και η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ήδη τις πρώτες της συνεργασίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η Roche, και με εταιρείες medical AI που αναπτύσσουν τεχνολογίες για ιατρικές διαγνώσεις και πρόληψη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνεργασία με ιταλική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί μοντέλα AI για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του προστάτη. Επιπλέον, η Agora Labs έχει συνάψει συνεργασίες σε Ελλάδα, Αγγλία και Καναδά.
Για να διασφαλίσει την ιδιωτικότητα των δεδομένων, η Agora Labs εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής, όπως το Differential Privacy, το οποίο επιτρέπει την ανάλυση δεδομένων χωρίς την αποκάλυψη πληροφοριών για συγκεκριμένα άτομα.
Μία από τις τεχνικές για την προστασία της ιδιωτικότητας περιλαμβάνει τη χρήση συνθετικών δεδομένων, τα οποία ενσωματώνουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πορεία των ασθενών ή την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου, χωρίς να αποκαλύπτουν προσωπικά στοιχεία.
Πώς διαφοροποιείται
Η Agora Labs, με έδρα την Ιταλία και ομάδα 21 ατόμων, κυρίως Έλληνες, ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό σε διάφορα επίπεδα. Σύμφωνα με τον κ. Πικραμένο, ενώ και άλλες εταιρείες προσπαθούν να αναπτύξουν παρόμοιες λύσεις, η Agora Labs έχει εδραιώσει ισχυρά θεμέλια στην προστασία της ιδιωτικότητας, αναπτύσσοντας τεχνολογίες αιχμής, ενώ, ταυτόχρονα, διασφαλίζει ότι αυτό γίνεται με τρόπο που μεγιστοποιεί την αξία για τον χρήστη. Παράλληλα, συνδυάζει σε μια πλατφόρμα διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης, ενώ έχει επενδύσει σημαντικά στη διασφάλιση της ποιότητας των δεδομένων.
Όπως εξηγεί ο Έλληνας ιδρυτής, στον τομέα της έρευνας, ειδικά όταν πρόκειται για σπάνιες ασθένειες ή ευρύτερα γεωγραφικά πεδία, απαιτούνται πολλά δεδομένα και από πολλές πηγές και, παρότι γίνονται προσπάθειες για την τυποποίηση των δεδομένων, αυτό συχνά δεν είναι πλήρως εφικτό. Αυτό οδηγεί σε σημαντικές διαφορές μεταξύ των βάσεων δεδομένων των νοσοκομείων, ιδιαίτερα μεταξύ διαφορετικών χωρών και ηπείρων.
Αυτή η κατάσταση δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, καθώς, ακόμα και αν λυθεί το ζήτημα της ιδιωτικότητας και έχει αποκτηθεί πρόσβαση στα δεδομένα, αυτά συχνά δεν είναι συμβατά μεταξύ τους, ενώ για να γίνουν συμβατά, απαιτείται μια διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη, χρονοβόρα και κοστοβόρα. Για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση, η Agora Labs έχει αναπτύξει δικά της μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (Large Language Models) που αυτοματοποιούν τη διαδικασία τυποποίησης των δεδομένων, καθιστώντας τα συμβατά, αλλά και αναλύσιμα. “Αυτό, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν το κάνει καμιά άλλη εταιρεία”, επισημαίνει ο κ. Πικραμένος.
Η εταιρεία επεκτείνει, παράλληλα, τις τεχνολογίες της, αναπτύσσοντας συστήματα που συνδέουν χρήστες και παρόχους δεδομένων, αυτοματοποιώντας τη διαδικασία και διευκολύνοντας το “matchmaking”. Όπως σημειώνει ο κ. Πικραμένος, ο τελικός στόχος της Agora Labs είναι να καταστήσει την έρευνα στον τομέα της υγείας αποκεντρωμένη, διευκολύνοντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πηγή: capital.gr