businewss.gr

Εκτινάχθηκαν, σε απροσδόκητο βαθμό, οι πωλήσεις του οίκου Richemond κατά τη διάρκεια των γιορτών, έπειτα από μία μακρά περίοδο ύφεσης σε ολόκληρο τον κλάδο της πολυτέλειας, δίνοντας ελπίδα για ανάκαμψη.

Οι καταναλωτές φαίνεται πως ξόδεψαν χωρίς αναστολές σε κοσμήματα της Cartier, η οποία λειτουργεί υπό την ομπρέλα της Richemond, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις του οίκου να αυξηθούν κατά 10% το τελευταίο τρίμηνο του 2024 σε σταθερές τιμές. Απεναντίας, οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση μόλις 1%.

Τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν η Αμερική και η Ευρώπη, ενώ κλαδικά, οι αγορές ακριβών κοσμημάτων αντιστάθμισαν την εξασθένιση που παρατηρήθηκε στις πωλήσεις ρολογιών.

«Θεωρούμε αυτά τα αποτελέσματα εξαιρετικά ισχυρά», σχολίασε ο Piral Dadhania, αναλυτής της RBC Capital Markets. Η αγορά φαίνεται να συμφωνεί, καθώς οι μετοχές της Richemond ανέβηκαν έως και 18% στην έναρξη της συνεδρίασης στην Ευρώπη. Μάλιστα, οι επιδόσεις έσπειραν αισιοδοξία για ανάκαμψη του κλάδου και έτσι οι μετοχές κι άλλων ομίλων πολυτελείας ανέβηκαν. Εξάλλου, η αγορά πολυτελών προϊόντων έβλεπε επί χρόνια εξασθένηση της ζήτησης, έπειτα από πολλαπλές επιθετικές αυξήσεις των τιμών.

Παραδοσιακά, το τελευταίο τρίμηνο του έτους αποτελεί τη σημαντικότερη περίοδο για τους οίκους πολυτελείας λόγω των εορταστικών αγορών. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στον όμιλο Richemond βρίσκονται η Cartier και η Van Cleef & Arpels, δύο μάρκες εξαιρετικά δημοφιλείς που ανήκουν σε μια κατηγορία μεγαλύτερης σταθερότητας, δεδομένου ότι τα κοσμήματα θεωρούνται πιο διαχρονικά κομμάτια σε σχέση με τις τσάντες ή άλλα προϊόντα μόδας.

Ο τομέας των ρολογιών της Richemond είχε επίσης καλύτερες επιδόσεις από τις εκτιμήσεις, με τα έσοδα να υποχωρούν λιγότερο από το προσδοκώμενο.

«Αν και είναι ακόμα ευαίσθητη, η αγορά δείχνει σημάδια σταθεροποίησης», δήλωσε ο Jean-Philippe Bertschy, αναλυτής της Vontobel, αναφερόμενος ιδίως στην κινεζική αγορά, η οποία αποτελούσε ανέκαθεν στήριγμα για τον κλάδο της πολυτέλειας μέχρι να εμφανίσει σημάδια ύφεσης τα τελευταία χρόνια. Βέβαια, «παρά τη δύσκολη κατάσταση στην Κίνα και στον τομέα των ρολογιών, η Richemond δεν έχει υπάρξει ποτέ ισχυρότερη», προσέθεσε.

Σημειώνεται πως οι εταιρείες που απευθύνονται σε βαθύπλουτους έχουν καταφέρει σε γενικές γραμμές να περάσουν την φάση της ύφεσης με καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με τους οίκους που απευθύνονται σε καταναλωτές χαμηλότερων οικονομικών δυνατοτήτων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Πηγή: moneyreview.gr