Συνέντευξη στον Νικόλα Σαπουντζόγλου
Τα δεδομένα της νέας εποχής στον χώρο της διαφήμισης και το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Max Group περιγράφει ο CEO του Ομίλου, κ. Χάρης Λαούδης.
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πόσο και με ποιον τρόπο έχει επηρεάσει τον κλάδο της διαφήμισης;
Είναι βέβαιο ότι η διαφήμιση αποτελεί εκ των πρωτοπόρων κλάδων στην υιοθέτηση του ΑΙ διεθνώς, άλλωστε o κλάδος πάντοτε βασιζόταν στα τάχιστα αντανακλαστικά, είτε στις κοινωνικές τάσεις είτε στη χρήση καινοτόμων εργαλείων. Γιατί είναι προφανές ότι η διαθεσιμότητα εργαλείων κάνει τη διαφορά – δείτε το παράδειγμα του AI tool DemandGen της Google, όπου, με βάση μόνο τα κύρια συστατικά του δημιουργικού, προκύπτει πλήρες και προσαρμόσιμο αποτέλεσμα, με προηγμένο planning ανάλογα με τις θεμελιώδεις παραμέτρους που έχουν ορισθεί. Άρα ο αντίκτυπος εντοπίζεται τόσο στον τομέα του δημιουργικού όσο και του media buying/planning – όμως πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το ΑΙ στη διαφήμιση δεν εμφανίστηκε φέτος: Εμείς, ως Max Group, πρωτοπορήσαμε σε διεθνές επίπεδο και από το 2018 λανσάραμε την εξειδικευμένη ΑΙ πλατφόρμα μας Leadmark, η οποία, μέσω machine learning τεχνολογίας, συνδέει τη διαφημιστική καμπάνια με τις πωλήσεις, μετρώντας τη ζήτηση που δημιουργείται από την τηλεοπτική διαφήμιση και προχωρώντας σε διαρκές optimization. Σήμερα συνεχίζουμε να επενδύουμε σε προηγμένη τεχνολογία, όπως οι επενδύσεις που έχουμε κάνει σε υπηρεσίες με βάση τη γνωστική νευροεπιστήμη, για αποτελεσματικότερη στόχευση των διαφημιστικών μηνυμάτων στα επιμέρους καταναλωτικά κοινά.
Μήπως όσοι ενδιαφέρονται να διαφημιστούν μπορούν πλέον να το πράξουν μόνοι τους, εκμεταλλευόμενοι έτοιμες μηχανές ΑΙ;
Στη θεωρία, ναι – στην πράξη, η εικόνα είναι σαφώς πιο σύνθετη. μπορεί μεν να χρησιμοποιηθεί σχετικά εύκολα το ΑΙ, τόσο για στοχευμένο δημιουργικό όσο και για αποδοτικό media buying, αλλά υπάρχει κάτι ευρύτερο και σημαντικότερο που μπορούν στο μέλλον να παρέχουν οι διαφημιστικές υπηρεσίες και δεν βασίζεται μόνο στα actual data: η στρατηγική για ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης των brands. Την τελευταία 12ετία ο ρυθμός οργανικής ανάπτυξης στο Τop-20 των FMCG προϊόντων δεν ξεπερνά το 2%, σε αντίθεση με την κερδοφορία τους, που αυξάνεται σημαντικά, κυρίως μέσω του OpEx optimazitaion. Δηλαδή μέσω της εξοικονόμησης από την κεντρικοποίηση υπηρεσιών λειτουργίας, την αυτοματοποίηση και τελικά τη σημαντική μείωση των θέσεων εργασίας.
Εμείς, ως Max Group, εξειδικευόμαστε, μέσω των προηγμένων υπηρεσιών που διαθέτουμε, στην ανάλυση του value proposition της κάθε μάρκας και στον στρατηγικό σχεδιασμό, ώστε να κατακτήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με μετρήσιμη αποτελεσματικότητα. Αυτές οι υπηρεσίες βασίζονται σε συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία διαφορετικών κλάδων, entrepreneurship approach, αλλά και αξιοποίηση αναλυτικών στοιχείων και δεδομένων. Αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του value proposition του Max Group, αφού αντανακλούν το όραμά μας να αποτελούμε “proven growth catalyst” για τους πελάτες μας.
Πώς η εταιρεία σας μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του πελάτη που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις τεχνολογίες αιχμής ώστε να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη;
Με καθημερινή χρήση πληθώρας λύσεων που έχουμε διαθέσιμες – για παράδειγμα, σας ανέφερα νωρίτερα την πλατφόρμα μας Leadmark, την οποία το Max Group χρησιμοποιεί συστηματικά και για την εκτίμηση του επιχειρηματικού ρίσκου, μέσω της ακριβούς πρόβλεψης του διαφημιστικού RoI και της αποτίμησης της αποτελεσματικότητας – τόσο του δημιουργικού όσο και των επιλογών στα media. Κι επειδή λέγεται ότι το ΑΙ (όπως όλες οι transformational τεχνολογίες) ενέχει και ένα αρχικό, “φοβικό” στάδιο από πλευράς πελατών, σας διαβεβαιώ ότι η συγκεκριμένη μας υπηρεσία έχει μεγάλη ζήτηση, αφού εδώ και έξι χρόνια τη χρησιμοποιούμε σε μεγάλους οργανισμούς-πελάτες μας, με θεαματικά αποτελέσματα.
Ζούμε την εποχή των social media, που έχουν λάβει τη μερίδα του λέοντος στα μέσα με τα οποία οι καταναλωτές ενημερώνονται. Πόσο εφικτό είναι να στηθούν εξειδικευμένες καμπάνιες που να καλύπτουν όλο το εύρος του Διαδικτύου;
Το ζητούμενο εδώ δεν είναι εάν είναι εφικτό – τούτο είναι ήδη ξεκάθαρο. Το πραγματικό θέμα είναι εάν κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο – και εν προκειμένω η απάντηση είναι απόλυτα καταφατική. Για παράδειγμα, πέρα από τη χρήση των παγκόσμιων πλατφορμών (για search, social, commerce…), δεν πρέπει να αγνοείται η ξεχωριστή αξία του ελληνικού πρωτογενούς περιεχομένου όπως αυτή παρέχεται από τα ελληνικά μέσα, είτε αυτά εκπορεύονται από την Τηλεόραση, είτε από τον Τύπο, είτε συνιστούν νεοφυή (pure play) εγχειρήματα – όχι μόνο παρέχουν ιδιαίτερα ποιοτικό περιβάλλον (context), αλλά αναμένεται να ξεχωρίσουν με βάση τα επερχόμενα attention metrics που βασίζονται όχι στη (ενίοτε φευγαλέα) θέαση αλλά στην προσοχή του χρήστη. Όλα τα μέσα έχουν την αξία και τον ρόλο τους – και η δική μας πολύτιμη υπηρεσία στα brands είναι να λειτουργούμε ως ο στρατηγικός “ενορχηστρωτής” των ποικίλων (και συχνά πολυδιάστατων) επιλογών. Στον τομέα του περιεχομένου και των μέσων αξίζει να επισημανθούν οι πρωτοπόρες ενέργειες εξωστρέφειας που γίνονται από ελληνικούς ομίλους, όπως αυτές του Αντέννα Group, που αναδεικνύουν την ελληνική διάσταση σε διεθνές επίπεδο.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης διαφημιστικής καμπάνιας;
Εκτιμώ ότι εντοπίζεται στο εξής τρίπτυχο: πρώτον, στην performance media planning προσέγγιση μέσω τεχνολογίας, η οποία αποτελεί το θεμέλιο για τη βελτιστοποίηση της ζήτησης που προκύπτει από την επένδυση στα media. Κατά δεύτερο (και αλληλένδετο, προφανώς) λόγο, στην εστίαση στο brand και creative performance και την αποτίμησή του, ει δυνατόν, σε πραγματικό χρόνο – μέσω της άμεσης μέτρησης του impact του μηνύματος στους καταναλωτές. Τρίτο πυλώνα αποτελεί η εις βάθος αξιολόγηση του brand positioning και η εν γένει στρατηγική για δημιουργία ανταγωνιστικής αξίας προς τους σύγχρονους καταναλωτές. Αλλά, μιλώντας για το “σύγχρονο”, καλό είναι να μη λησμονούμε το διαχρονικό: Όλα ξεκινούν από την έμπνευση, από την ανθρώπινη δημιουργικότητα που ανατρέπει δεδομένα και ανοίγει τελείως διαφορετικούς δρόμους – κάτι για το οποίο ως ελληνικός όμιλος (Max Group) έχουμε βαριά παρακαταθήκη και ταυτόχρονα ευθύνη για πρωτοπορία και κατάκτηση νέων απάτητων κορυφών.
Πηγή: capital.gr