Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Αγγελίες ακινήτων, ιστοσελίδες γάμων, catering και social media είναι μόνο μερικά από τα πεδία ελέγχου της ειδικής ομάδας που σαρώνει το διαδίκτυο. Οι έλεγχοι, όπως αναφέρουν από την ΑΑΔΕ, στις ιστοσελίδες που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό απόκρυψης φορολογητέας ύλης ή συναλλαγών με μαύρο χρήμα θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα και ήδη εντάσσεται στο νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΑΑΔΕ για το 2024.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες μέρες αναμένεται να έρθουν στη δημοσιότητα και άλλα στοιχεία από τον έλεγχο του περιβόητου γάμου, που προκάλεσε το ενδιαφέρον της ελεγκτές της επίλεκτης ομάδας.
Σήμερα μάλιστα, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής θα παρουσιάσει το σχέδιο δράσης του 2024, ενώ όπως είναι φυσικό αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από την υπόθεση που ερευνάται από τον ελεγκτικό μηχανισμό.
Πλέον η εφορία δεν είναι όπως παλιά. Χρησιμοποιεί, καθώς έχει τη δυνατότητα αυτή, κάθε διαθέσιμο τρόπο για να αποκαλύψει φοροδιαφυγή και διακίνηση μαύρου χρήματος. Είναι ενδεικτικό ότι το καλοκαίρι οι κριτικές και αξιολογήσεις πολιτών σε ηλεκτρονικά καταστήματα κι άλλες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που διαθέτουν ιστοσελίδες οδήγησαν σε εκτεταμένους ελέγχους αναζητώντας εστίες φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πηγές της φορολογικής διοίκησης, το πλέον πρόσφορο πεδίο για ελέγχους είναι οι εκδηλώσεις, γάμοι βαφτίσια εορτασμοί και γενικά οποιουδήποτε τέτοιου τύπου διοργανώσεις όπου οι πληρωμές συνηθίζεται να γίνονται σε σημαντικό βαθμό με μαύρα. Από τη στιγμή που οι ελεγκτές βρουν την ημερομηνία της δεξίωσης μπορούν να μάθουν επ’ ακριβώς εάν και από ποιους εκδόθηκαν παραστατικά. Σε αυτό βοηθούν τα ηλεκτρονικά βιβλία και η υποχρέωση των επιχειρήσεων να αποστέλλουν τα δεδομένα σε διάστημα 2 ωρών στην ΑΑΔΕ. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να βρουν τον ανθοπώλη, το catering , και όλους τους εμπλεκόμενους σε μία γαμήλια δεξίωση και να διαπιστώσουν εάν εξέδωσαν παραστατικά και το ύψος αυτών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι προσεχώς η ΑΑΔΕ αναμένεται να προχωρήσει στη σύναψη νέων συμφωνιών όπως έκανε με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και delivery. Τα δεδομένα που θα λαμβάνει θα διασταυρώνονται και αμέσως μετά θα ξεκινούν οι έλεγχοι.
Τα στοιχεία από τις ψηφιακές πλατφόρμες συμβάλλουν στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής. Ηδη μόνο από τη συνεργασία της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης εισπράχθηκαν επιπλέον έσοδα το προηγούμενο έτος ύψους 103 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η συνεργασία της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες delivery οδήγησε στον εντοπισμό πολλών επιχειρήσεων στον χώρο της εστίασης που δεν εξέδιδαν αποδείξεις, ενώ από τον έλεγχο ιστοσελίδων διαμονής εντοπίσθηκαν και περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής σε τουριστικούς προορισμούς.
Οι μεγάλες ελληνικές πλατφόρμες, όπως για παράδειγμα το skroutz, o douleutaras κ.λπ., θα ξεκινήσουν να αποστέλλουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα δεδομένα των συναλλαγών, τα οποία θα διασταυρώνονται με τα δηλωθέντα στοιχεία των επιχειρήσεων και τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο έλεγχος λοιπόν γίνεται ευκολότερος, όπως επίσης και η αποκάλυψη της φοροδιαφυγής για όσους συνεχίζουν να μην εκδίδουν αποδείξεις. Μάλιστα όσοι δεν συνεργάζονται θα πληρώνουν τσουχτερά πρόστιμα που φθάνουν τις 500.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η συνεργασία της φορολογικής διοίκησης με τις επιχειρήσεις delivery οδήγησε στον εντοπισμό 65 επιχειρήσεων που είτε δεν έκοβαν αποδείξεις είτε δεν τις κατέγραφαν στις φορολογικές δηλώσεις τους. Η συνεργασία λοιπόν με τις πλατφόρμες delivery και η ανάλυση αυτών μέσω του ειδικού αλγορίθμου της ΑΑΔΕ οδήγησαν στον εντοπισμό αποκλίσεων μεταξύ των ποσών των παραγγελιών και των επισήμως δηλωθέντων στην εφορία. Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές εντόπισαν 65 επιχειρήσεις με αδήλωτες πωλήσεις άνω των 14 εκατ. ευρώ.
Επίσης το περυσινό έτος οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ αποκάλυψαν φοροδιαφυγή ύψους 1,3 εκατ. ευρώ που διέπραξε ξενοδοχείο στα Μετέωρα. H φοροδιαφυγή αποκαλύφθηκε όταν οι ελεγκτές – χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό – πήραν τα στοιχεία από πλατφόρμες με τις οποίες συνεργάζεται ξενοδοχείο στα Μετέωρα και τα συνέκριναν με τα βιβλία πελατών της επιχείρησης.
Μέσω ψηφιακής πλατφόρμας οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εντόπισαν επιχείρηση που πουλάει υποδήματα μέσω Διαδικτύου και έχει έδρα στο Ιλιον Αττικής. Οι ελεγκτές ζήτησαν και έλαβαν στοιχεία από δύο μεγάλες εταιρείες κούριερ και τη γνωστή ψηφιακή πλατφόρμα. Εξέτασαν τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και των βιβλίων της επιχείρησης και αποκαλύφθηκε φοροδιαφυγή 2,8 εκατ. ευρώ.
Πηγή: capital.gr