Αρχές Οκτωβρίου αναμένεται η ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή
Δανάη Αλεξάκη • dalexaki@naftemporiki.gr
Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές οι τρεις ενδιαφερόμενοι στην κούρσα διεκδίκησης του Oμίλου Avramar.
Στον βαθμό που δεν δοθεί κάποια επιπλέον χρονική παράταση, εκτιμάται ότι το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου δύναται να αναδειχθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα ο προτιμητέος επενδυτής και να διαφανεί το μέλλον του πρώτου παίκτη στην εγχώρια ιχθυοκαλλιέργεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», οι συζητήσεις μεταξύ τραπεζών και των τριών διεκδικητών, της ισπανικής Atitlan, της Aqua Bridge Group από τα Εμιράτα, και του ελληνικών συμφερόντων επενδυτικού κεφαλαίου Diorasis (βασικός μέτοχος της Philosofish), εστιάζουν στο σύνολο της Avramar, ενώ το ενδεχόμενο της πώλησης σε κομμάτια φέρεται ότι απομακρύνεται. Στην παρούσα φάση συνεχίζεται η διαδικασία στο VDR, με τους τρεις ενδιαφερόμενους επενδυτές να ζητούν επιπρόσθετες πληροφορίες για τη χρηματοοικονομική της κατάσταση, ενώ έχουν πραγματοποιήσει και επιλεγμένες επισκέψεις στις μονάδες της Avramar.
Η διατήρηση αυστηρού χρονοδιαγράμματος στη διαγωνιστική διαδικασία θεωρείται καίριας σημασίας, καθώς η υφιστάμενη κατάσταση για τον όμιλο της Avramar κινείται σε οριακά επίπεδα και η περιορισμένη ρευστότητα δεν μπορεί να διατηρήσει εύρυθμη τη λειτουργία πέραν ενός – δύο μηνών. Σε αυτό το πλαίσιο, βασική προϋπόθεση για την επόμενη μέρα του ομίλου είναι οι δεσμευτικές προτάσεις που θα κατατεθούν να προβλέπουν γενναίο ύψος κεφαλαίων, πάνω των 100 εκατ. ευρώ, ώστε να εξασφαλιστεί μια βιώσιμη διάσωση.
Αξιοπιστία
Σημαντική παράμετρος για τα πιστωτικά ιδρύματα που τρέχουν τη διαγωνιστική διαδικασία είναι και το επιδιωκόμενο από πλευράς ενδιαφερομένων κούρεμα των υποχρεώσεων, που ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αξιώσουν στις προτάσεις τους. Όπως όμως σημειώνουν πηγές με γνώση της υπόθεσης, «το haircut των υποχρεώσεων, όσο μεγάλο και να είναι, δεν αποτελεί πανάκεια. Εξάλλου ένα μέρος των δανείων θα παραμείνει. Ο κίνδυνος να επαναληφθεί η ίδια κατάσταση με ένα υπερχρεωμένο σχήμα σε πολύ σύντομα χρονικό διάστημα είναι ορατός εάν η όποια πρόταση δεν περιλαμβάνει ένα στοχευμένο στρατηγικό επιχειρηματικό πλάνο, κυρίως σε εμπορικό επίπεδο. Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη».
Από πλευράς τραπεζών, η διάσωση -για ακόμα μια φορά- του μεγαλύτερου παίκτη στην εγχώρια ιχθυοκαλλιέργεια είναι εξίσου κρίσιμη υπόθεση και για τη δική τους αξιοπιστία, καθώς δεν εξαιρούνται από το μερίδιο ευθύνης για τη χρηματοοικονομική κατάσταση του κλάδου τις τελευταίες δεκαετίες. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει αξία να σημειωθεί είναι ότι, παρά τα προβλήματα σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, η εγχώρια ιχθυοκαλλιέργεια, και δη το ισχυρότερο σχήμα αυτής, η Avramar, παραμένει ένα ελκυστικό πεδίο για επενδύσεις.
Οι προοπτικές
Όπως σημειώνουν εκπρόσωποι του κλάδου, «οι προοπτικές για την ελληνική τσιπούρα και το λαβράκι παραμένουν ισχυρές. Ειδικά επί ισπανικού εδάφους η τοπική παραγωγή καλύπτει περί το 60% της ζήτησης, με αποτέλεσμα να γίνονται σημαντικές εισαγωγές από Ελλάδα και Τουρκία. Παράλληλα, όλος ο Νότος εμφανίζει υψηλά επίπεδα κατανάλωσης σε λαβράκι και τσιπούρα.
Η πληθωριστική περίοδος επηρέασε μεν την κατανάλωση, ωστόσο η εξέλιξη αυτή δεν συμπαρέσυρε τις τιμές». Βέβαια, η ελκυστικότητα αυτή μένει να επιβεβαιωθεί και από την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα και το ενδεχόμενο να μην εμφανιστούν και οι τρεις επί της αρχής ενδιαφερόμενοι στην τελική κατάθεση προσφοράς. «Η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Αυτή τη στιγμή ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάζει στο τι τελικά αυτές θα περιλαμβάνουν. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ούτε και το δυσμενέστερο σενάριο, οι τελικές προσφορές να μην καλύπτουν τις κόκκινες γραμμές των τραπεζών και τη βιωσιμότητα για την επόμενη μέρα» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Πηγή: naftemporiki.gr