O πρόεδρος και CEO της Cosmos Business Systems, Δημήτρης Δαφνής © Cosmos Business Systems
Από τη Νατάσσα Φραγκούλη
Μια φιλόδοξη ατζέντα επενδύσεων, εξαγορών, νέων συνεργασιών, που θα κάνουν εφικτό τον στόχο για έσοδα της τάξης των 115 εκατ. ευρώ το 2030, ανοίγει η Cosmos Business Systems. Η εταιρεία δρομολογεί επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ για την πενταετία 2025-2030, με τις κεφαλαιακές της ανάγκες να είναι πολλαπλάσιες, σύμφωνα με τη διοίκηση, λόγω της ευρείας αναπτυξιακής ατζέντας.
Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως εξήγησε χθες ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας, Δημήτρης Δάφνης, στα σχέδια της Cosmos είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης, ώστε να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και τις συνεργασίες-εξαγορές, που έπονται. Για την αναζήτηση κεφαλαίων, η εταιρεία, σύμφωνα με τον κ. Δάφνη, είτε θα διεκδικήσει είσοδο στο Χρηματιστήριο, είτε θα απευθυνθεί σε funds, με το πρώτο σενάριο να είναι σε προτεραιότητα.
Ειδικά για το ΧΑ, η διοίκηση της Cosmos, ένας από τους βασικούς Systems Integrators της ελληνικής και κυπριακής αγοράς, συναρτά τον χρόνο κρούσης της πόρτας του Χρηματιστηρίου με τη βελτίωση της υφιστάμενης αποτίμησης. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα μετέφερε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας, η Cosmos έχει σε εξέλιξη πλάνο για τη μετατροπή της σε εταιρεία συμμετοχών, υπό την οποίο θα στεγάσει όλες τις υφιστάμενες θυγατρικές, ενοποιώντας λειτουργίες υπό έναν ενιαίο όμιλο.
Υπό τη holding θα στεγαστεί και η ιδρυθείσα προ μηνός θυγατρική Novelcosmos, με τη σύσταση της να σηματοδοτεί την είσοδο της Cosmos στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης (σ.σ. η Cosmos κατασκευάζει ήδη ένα AI data center για τις ανάγκες της στα γραφεία της στην Θεσσαλονίκη).
Cosmos: Θυγατρική με την πατρινή startup Novelcore
Στη νέα θυγατρική, με την επωνυμία Novelcosmos, η Cosmos ελέγχει το 55%, ενώ το 45% κατέχει η startup από την Πάτρα. Η εταιρεία, που προσφέρει ήδη ελληνικά μοντέλα LLMs, ξεκινά με ιδιαίτερα φιλόδοξα σχέδια και στόχο να δεκαπλασιάσει τα μεγέθη της σε ορίζοντα 5ετίας, διεκδικώντας έργα ΑΙ εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, στον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ήδη το Εθνικό Τυπογραφείο και η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, χρησιμοποιούν τεχνολογία της νέας εταιρείας, η οποία διαρκώς βελτιώνεται.
Η εταιρεία προσβλέπει σε σημαντικά οφέλη από την αγορά του ΑΙ κατευθύνοντας στην τεχνητή νοημοσύνη μεγάλο μέρος των επενδύσεων των 10 εκατ. ευρώ που δρομολογεί την πενταετία 2025-2030. Συνολικά, στο επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνονται νέες στρατηγικές συνεργασίες στους τομείς security και data centers, την ανάπτυξη λογισμικού για το δημόσιο και εφαρμογών Artificial Intelligence. «Προφανώς βλέπουμε στην ΤΝ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης όπως και στην κυβερνοασφάλεια και την αγορά της Κύπρου» σχολίασε ο πρόεδρος της Cosmos.
Παράλληλα, η εταιρεία κοιτά και προς το εξωτερικό με τον κ. Δάφνη να τονίζει ότι είναι ανοιχτό το πεδίο των εξαγορών εκτός Ελλάδας, ενώ για την εγχώρια αγορά τόνισε ότι προκρίνει το σενάριο των joint ventures, όπως αυτό με τη Lancom για τη δημιουργία της CBS Lan στον τομέα της κυβερνοασφάλειας ή με την Novelcore στο ΑΙ.
Η Cosmos διεκδικεί έργα 500 εκατ. ευρώ
Όπως είπε χθες ο κ. Δάφνης, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, η εταιρεία, που σήμερα έχει ανεκτέλεστο άνω των 155 εκατ. ευρώ, διεκδικεί με ορίζοντα το 2023 έργα συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και τα 200 εκατ. ευρώ στον ιδιωτικό. Μάλιστα, μόνο το 2024, η Cosmos έχει συμμετάσχει -είτε αυτόνομα είτε σε κοινοπρακτικά σχήματα- σε διαγωνισμούς για έργα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.
«Ευελπιστούμε πως κάποια από αυτά θα καταλήξουν σε εμάς. Την περίοδο 2019-2024 έχουμε συμμετάσχει σε περίπου 2.000 διαγωνισμούς, με περίπου 60% επιτυχία. Οι ενεργοί διαγωνισμοί, που περιμένουμε αποτέλεσμα, είναι περίπου 1,1 δισ. ευρώ» σχολίασε ο ιδρυτής και πρόεδρος της Cosmos.
Η θετική πορεία της εταιρείας αποτυπώνεται ήδη στα μεγέθη της, με τα έσοδα του 2023 να φθάνουν τα 66 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 4,5 εκατ. ευρώ, με τον πήχη των εσόδων για το 2024 να μπαίνει στα 75 εκατ. ευρώ με EBITDA 6,5 εκατ. ευρώ και για το 2025 στα 93 εκατ. ευρώ με EBITDA 6,8 εκατ. ευρώ. Για δε το 2030 ο στόχος της Cosmos είναι για έσοδα άνω των 115 εκατ. ευρώ.
Και μετά το 2027;
Ο κ. Δάφνης έκρουσε χθες διπλό καμπανάκι χθες κατά τη συνάντηση με δημοσιογράφους: το ένα για την πορεία των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, τις υφιστάμενες καθυστερήσεις, αλλά και τις συνθήκες δημοπράτησής τους, και το άλλο για την πορεία του κλάδου μετά το 2027. «Μέχρι στιγμής έχουν δημοπρατηθεί και συμβασιοποιηθεί έργα περίπου 3,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τι υπολογίζουμε μέχρι το 2026 τα έργα που θα πρέπει να έχουν συμβασιοποιηθεί είναι της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ» εκτίμησε ο ιδρυτής της Cosmos.
«Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει το 2027. Χωρίς νέα έργα θα υπάρξει στασιμότητα της αγοράς. Υπάρχουν ερωτηματικά. Το Gap που θα δημιουργηθεί θα είναι μεγάλο. Ευελπιστούμε να το καλύψουμε με νέες δραστηριότητες, με τα έσοδα από τις συντηρήσεις των έργων, από την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα» σημείωσε αναφερόμενος στο μέλλον του κλάδου. Ειδικά για τις συντηρήσεις των μεγάλων ψηφιακών έργων, ο κ. Δάφνης εκτίμησε ότι θα απαιτήσουν κεφάλαια της τάξης του 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Ανισοκατανομή στα έργα
Ειδικά για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ο πρόεδρος της Cosmos εξέφρασε προβληματισμό για καθυστερήσεις σε μια σειρά από έργα, που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός χρηματοδότησης. ενώ έκανε εμμέσως λόγο για στρεβλώσεις στην αγορά.
«Υπάρχει μια ανισοκατανομή στα έργα. Πολλά έργα που βγαίνουν είναι για λίγους παίκτες, με προϋποθέσεις δύσκολες για τους περισσότερους, με αποτέλεσμα το 90% να καταλήγει στους μεγάλους παίκτες. Τα κριτήρια περιορίζουν τον ανταγωνισμό σε πολύ μεγάλο βαθμό σε πολλές περιπτώσεις. Όπως βγαίνουν οι διαγωνισμοί, αποκλείουν την ευρύτατη μάζα των εταιρειών. Περιχαρακώνουν και περιορίζουν τον ανταγωνισμό. Οι ελάχιστες προϋποθέσεις που τίθενται, αποκλείουν πολλές εταιρείες. Η αγορά υπερσυγκεντρώνεται σε λίγους παίκτες» σημείωσε χθες με νόημα.
Πηγή: powergame.gr