businewss.gr

Από τον Κώστα Δεληγιάννη

Ως κίνηση μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, που μπορεί να ξεκλειδώσει τη συμμετοχή και άλλων επενδυτών στον φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρος, ερμηνεύεται η είσοδος στο έργο του γαλλικού fund Meridiam με ποσοστό 49,9%.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, η καταρχήν συμφωνία ΑΔΜΗΕ και Meridiam προβλέπει την εκπροσώπηση του Έλληνα Διαχειριστή με 6 μέλη στο 11μελές Δ.Σ. του Great Sea Interconnector και του γαλλικού fund με 5 μέλη. Επίσης, η συμφωνία επιτρέπει την είσοδο στην πορεία και άλλων επενδυτών στον project promoter του έργου.

Πηγές του ΑΔΜΗΕ επιβεβαιώνουν το deal, το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί και επίσημα. Για να «πέσουν οι υπογραφές» απομένουν λίγες εκκρεμότητες, μεταξύ των οποίων ο ακριβής προσδιορισμός του τιμήματος που θα καταβάλει η Meridiam.

Επίσης, η είσοδος άλλων επενδυτών θα πραγματοποιηθεί με την παραχώρηση μετοχών τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και του γαλλικού fund.

Ψήφος εμπιστοσύνης
Η συμφωνία δίνει άλλο γεωπολιτικό βάρος στο πρότζεκτ, με την περαιτέρω εμπλοκή σε αυτό της Γαλλίας, έπειτα από την ανάληψη κατασκευής και πόντισης των καλωδίων από τη Nexans. Πρόκειται για ένα επιπλέον βήμα πολιτικής ψήφου εμπιστοσύνης στη διασύνδεση από το Παρίσι, το οποίο ενισχύει τον ρόλο του στο ρευστό γεωπολιτικό τοπίο της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Την ίδια στιγμή, η συμμετοχή της Meridiam αποτελεί και επενδυτική ψήφο εμπιστοσύνης για το έργο, με δεδομένο ότι το γαλλικό fund έχει ήδη στο ενεργητικό του τη συμμετοχή σε σημαντικά ευρωπαϊκά πρότζεκτ ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Υπενθυμίζεται ότι αποτελεί τον βασικό επενδυτή στο έργο NeuConnect, την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας.

Η Meridiam είναι παγκόσμιος επενδυτής και διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Παρίσι και ειδικεύεται στην ανάπτυξη, χρηματοδότηση και διαχείριση μακροπρόθεσμων έργων δημόσιας υποδομής με έμφαση στην μεγιστοποίηση του οφέλους για την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία. Διαχειρίζεται περισσότερα από 22 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων, έχοντας παρουσία σε 56 χώρες.

Οι υπόλοιποι «μνηστήρες»
Την ίδια στιγμή, η είσοδος του γαλλικού fund δημιουργεί ακόμη πιο θετικό κλίμα στις συζητήσεις που ήδη πραγματοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, για τη συμμετοχή και άλλων επενδυτών στο πρότζεκτ. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, ο αναπτυξιακός χρηματοδοτικός οργανισμός της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Development Finance Corporation (DFC), έχει αποστείλει στον ΑΔΜΗΕ επιστολή προθέσεως (Letter Of Intent) για τη συμμετοχή του στο Great Sea Interconnector – είτε μέσω συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο, είτε δανειοδότησης, είτε συνδυασμού των δύο. MoU έχει υπογραφεί και με την εταιρεία TAQA από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Παράλληλα, το deal με τη Meridiam αποτελεί απάντηση και στην Κύπρο, σε μία συγκυρία όπου υπάρχει εμπλοκή στη μετοχική συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στον φορέα υλοποίησης του έργου, όπως προβλέπει η διακρατική συμφωνία. Το τελευταίο διάστημα στη Λευκωσία ακούγονται «φωνές» για το ότι χρειάζεται να αλλάξει το πλαίσιο συμμετοχής στον πρότζεκτ.

Μάλιστα, σύμφωνα με κυπριακά μίντια, ο αμερικανικός οίκος που έχει αναλάβει να αξιολογήσει τη συμφωνία παραχώρησης του ΑΔΜΗΕ (concession agreement) έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «δεν είναι ικανοποιητικοί οι όροι του concession agreement για να προσελκύσουν σοβαρούς στρατηγικούς επενδυτές στο πρότζεκτ». Μία εκτίμηση που διαψεύδεται έμπρακτα από τις εξελίξεις.

Πηγή: insider.gr