Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του Χρηματιστηρίου Αθηνών δίνει, μιλώντας στο insider.gr ο Malcolm Dorson, επικεφαλής στρατηγικής της Global X για τις αναδυόμενες αγορές.
Η Global X αποτελεί έναν διεθνή επενδυτικό οίκο και σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι του νοτιοκορεατικού «γίγαντα» των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Mirae Asset Financial Group, με τα υπό διαχείριση κεφάλαια της πρώτης σε ETFs παγκοσμίως να προσεγγίζουν τα 56 δισ. δολάρια. Πέραν αυτών, αποτελεί μία εκ των βασικών πηγών προσέλκυσης ξένων θέσεων για τις ελληνικές εισηγμένες, έχοντας σχεδιάσει την καλύτερη «βιτρίνα» για αυτές, μέσω της διαμόρφωσης και διαχείρισης του μοναδικού ETF (σε μεγάλη αγορά – NYSE Arca) που καλύπτει την εγχώρια αγορά μετοχών – και όχι μόνο, καθώς έχει θέσεις και στάθμιση και σε ελληνικές ναυτιλιακές που έχουν παρουσία σε NYSE και Nasdaq, όπως την Tsakos Energy Navigation και τη CPLP – το GREK.
Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο το Global X Emerging Market Great Consumer ETF όσο και το Global X Emerging Market ex – China fund κατέχουν «overweight» θέση για την Ελλάδα.
Μέσω της συνέντευξής του στο insider.gr, ο Dorson αναδεικνύει τα σημεία στα οποία οι ελληνικές μετοχές μπορούν να κερδίσουν περισσότερο έδαφος παγκοσμίως, παραμένοντας μια φθηνή επιλογή και αποτελώντας το καλύτερο «value story» μεταξύ των αναδυόμενων, αλλά και τα σημεία τα οποία χρήζουν βελτίωσης. Ο ίδιος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ισχυρό «turnaround» των ελληνικών τραπεζών, με τον κλάδο να εξακολουθεί να διαπραγματεύεται στο 0,6x της λογιστικής του αξίας.
Ως προς το μεγάλο θέμα που έχει ανοίξει γύρω από το αν είναι προτιμότερο να παραμείνει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε ένα μικρότερο «πρωτάθλημα», όπως είναι αυτό των αναδυόμενων και να μεγεθύνει σε αυτό την παρουσία του, ή να ανέβει κατηγορία «παίζοντας» στην κορυφαία λίγκα των ανεπτυγμένων αγορών, ο Dorson φαίνεται να προκρίνει το δεύτερο, παραθέτοντας μια σειρά επιχειρημάτων.
Η συνέντευξη του Malcolm Dorson
– Ποια είναι η θέση σας (Global X) ως προς τις ελληνικές μετοχές, ποια είναι η τιμή στόχος που μπορεί να θέτετε για φέτος και ποιοι πιστεύετε ότι θα είναι οι βασικοί μοχλοί για να πρωταγωνιστήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών τα επόμενα χρόνια;
Βλέπουμε την Ελλάδα ως μια από τις πιο «κρυμμένες» μετοχικές ευκαιρίες παγκοσμίως και το καλύτερο «value story» μεταξύ των αναδυόμενων αγορών. Αν και πλειάδα επενδυτών εγκατέλειψε επενδυτικά τη χώρα μετά τη δύσκολη περίοδο της τραπεζικής κρίσης, η ίδια έχει κάθε λόγο να περηφανεύεται καθώς διαθέτει μια κυβέρνηση που ακολουθεί «ορθόδοξες» και φιλικές προς την αγορά, πολιτικές, με τις τράπεζες να έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους και να έχουν επιστρέψει σε κερδοφορία, τους οίκους αξιολόγησης να έχουν αναβαθμίσει την οικονομία στο καθεστώς του «investment grade» και τη χώρα να ξεχωρίζει ως βασικός οφελημένος των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης (που αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του ΑΕΠ). Παράλληλα, το Χρηματιστήριο διαπραγματεύεται σε επίπεδα χαμηλότερα από τη λογιστική αξία με την προσδοκώμενη μερισματική απόδοση να ξεπερνά το 6%. Επιπλέον, μας ενθαρρύνει η γεωπολιτική «απομόνωση» της Ελλάδας, καθώς έχει ελάχιστες επιπτώσεις και αντίκτυπο από το πεδίο συγκρούσεων στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
– Ποιες μετοχές ή κλάδους ξεχωρίζετε;
Έναν άκρως ελκυστικό κλάδο που ξεχωρίζουμε είναι αυτός των ελληνικών τραπεζών που αντιπροσωπεύει το 40% περίπου του GREK. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υπερδιπλασιάσει την κερδοφορία τους τα τελευταία χρόνια, με την ποιότητα του ενεργητικού τους να έχει βελτιωθεί αισθητά, τις κεφαλαιακές τους θέσεις να είναι ισχυρές και τη ρυθμιστική αρχή να αναμένεται «να ανάψει το πράσινο φως» για την επιστροφή στις χρηματικές διανομές. Ωστόσο, θεωρούμε ότι αυτές οι ευκαιρίες κάπως χάνονται, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται στο 0,6x της λογιστικής αξίας.
– Το ορόσημο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας έχει υλοποιηθεί. Πιστεύετε ότι μπορεί να βελτιωθεί η πορεία των κινήσεων από τους οίκους αξιολόγησης και εάν ναι πώς;
Υπάρχουν ακόμη περιθώρια για περαιτέρω αναβαθμίσεις, καθώς η Ελλάδα βελτιώνει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το δημοσιονομικό και αναπτυξιακό της προφίλ, μειώνοντας την ανεργία και διατηρώντας ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο.
– Ποια είναι τα σημεία που θεωρείτε ότι προβληματίζουν τους ξένους επενδυτές σχετικά με το Χρηματιστήριο Αθηνών (αν υπάρχουν σημεία προβληματισμού). Το ρωτάω αυτό γιατί παρατηρούμε ότι παραμένει ακόμα χαμηλά στις «αναζητήσεις» και τοποθετήσεις, αποτελώντας περισσότερο ένα τοπικό «story».
Μια βασική πρόκληση για το Χρηματιστήριο είναι η εμπορευσιμότητα. Εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει κάτι λιγότερο από το 1% του δείκτη MSCI EM (MSCI αναδυόμενων αγορών), κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότεροι active επενδυτές παγκοσμίως τείνουν να παραβλέπουν τις ευκαιρίες που προκύπτουν μέσω του stock picking εντός αυτού. Πιστεύουμε ότι η πρόσφατη εισαγωγή του ΔΑΑ (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών) και οι μελλοντικές ευκαιρίες για IPOs αναμένεται να αποτελέσουν «κράχτη» για την αγορά και να τραβήξουν περισσότερα διεθνή βλέμματα, με το βασικό «καταλύτη» ωστόσο, να είναι η ένταξη σε «watch list» από την MSCI για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά.
– Πιστεύετε ότι είναι προτιμότερο το Χρηματιστήριο Αθηνών να παραμείνει στις αναδυόμενες αγορές και να αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο σε αυτές ή να αναβαθμιστεί και να περάσει στις ανεπτυγμένες αγορές, με κίνδυνο να «χαθεί»;
Δεδομένου του μικρού μεγέθους της εγχώριας αγοράς στο δείκτη αναφοράς του EM (αναδυόμενες αγορές), δεν αναμένουμε να υπάρξει σημαντική υποβάθμιση όσον αφορά τη σύνδεση και τη σχετικότητα. Αντιθέτως, εάν η MSCI εντάξει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε «watch list» για αναβάθμιση, θα υπάρξει ένα «sweet spot» (άκρως ελκυστικό σημείο εισόδου) όπου οι active traders τόσο από τις ανεπτυγμένες όσο και από τις αναδυόμενες αγορές θα μπορούν να επενδύσουν στην αγορά.
– Τι παρατηρείτε σε επίπεδο flow για το GREK, πότε αναμένεται να υπάρξει σήμα αναβάθμισης από τους index providers για το Χρηματιστήριο Αθηνών και τι θα φέρει αυτό στις ελληνικές μετοχές ;
Το GREK συνέχισε να καταγράφει εισροές από τις αρχές του έτους και αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερη προσέλκυση κεφαλαίων εάν η MSCI σηματοδοτήσει το πέρασμα του Χρηματιστηρίου στο «χάρτη» των ανεπτυγμένων αγορών. Οι υπολογισμοί γύρω από τα αναμενόμενα flows στη βάση μιας αναβάθμισης από την MSCI είναι περίπλοκοι και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν καθώς δεν θα εντάσσονται όλες οι υπάρχουσες εταιρείες στον δείκτη λόγω περιορισμών μεγέθους και εμπορευσιμότητας. Ωστόσο, θα περιμέναμε σταδιακά αυξανόμενες ροές κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, εάν η MSCI ανακοινώσει μια αναθεώρηση της ταξινόμησης της αγοράς τον Ιούνιο, δεδομένου ότι θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας διαδικασίας διαβούλευσης ενός έτους, προτού υλοποιηθεί η αναβάθμιση κατά το rebalancing το Μάιο του 2026 – εκτός εάν η MSCI χρησιμοποιεί τη μέθοδο της «συνετής διακριτικής ευχέρειας» για να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα.
Όπως προαναφέραμε, η ένταξη σε «watch list» θα αποτελέσει το βασικό καταλύτη για το flow των active traders στα δύο πεδία των αγορών (ανεπτυγμένες – αναδυόμενες) και εάν και όταν τελικώς η εγχώρια αγορά αναβαθμιστεί, αναμένουμε ότι θα υπάρξει ένα αρκούντως ικανοποιητικό μέγεθος εισροών από την πολύ μεγαλύτερη επενδυτική «δεξαμενή» των ανεπτυγμένων αγορών που θα αντισταθμίσει τυχόν εκροές που θα προκύψουν από funds που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες αγορές.
Πηγή: insider.gr