
Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Στο επίκεντρο της προσοχής εγχώριων και διεθνών επενδυτών παραμένουν οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, μια τάση που ενδέχεται να συνεχιστεί, καθώς νέα funds που κάνουν την εμφάνισή τους αναμένεται να στηρίξουν περαιτέρω το ελληνικό οικοσύστημα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Marathon Venture Capital, από τις αρχές του 2024 έως και σήμερα οι startups που είτε έχουν παρουσία στη χώρα μας είτε έχουν Έλληνες ιδρυτές αλλά όχι δραστηριότητα εδώ, έχουν “σηκώσει” 845 εκατομμύρια δολάρια, σε 76 γύρους χρηματοδότησης, στους οποίος συμμετείχαν 60 εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές.
Ειδικότερα, 307 εκατομμύρια δολάρια άντλησαν νεοφυείς επιχειρήσεις με παρουσία στην Ελλάδα, σε 41 γύρους από συνολικά 30 επενδυτές, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια, ήτοι 537 εκατομμύρια δολάρια, αντλήθηκαν από νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν ελληνική ιδρυτική ομάδα αλλά όχι δραστηριότητα στην Ελλάδα, σε 35 γύρους από συνολικά 33 επενδυτές.
Σημειωτέον ότι, από τους εν λόγω γύρους χρηματοδότησης, οι 45 αφορούσαν εταιρείες που βρίσκονται στο στάδιο της σποράς (seed), οι 13 ήταν χρηματοδοτήσεις σταδίου Series A και οι 18 αφορούσαν επιχειρήσεις στο στάδιο growth. Ειδικότερα, στους γύρους seed σταδίου αντλήθηκαν περίπου 60 εκατ. δολάρια, με τη μέση χρηματοδότηση να διαμορφώνεται στα 2 εκατ. δολάρια, στους γύρους Series A αντλήθηκαν 164 εκατ. δολάρια, με τη μέση χρηματοδότηση στα 12,6 εκατ. δολ., και στους γύρους growth σταδίου αντλήθηκαν 620 εκατ. δολ., με τη μέση επένδυση στα 44,3 εκατ. δολάρια.
Οι μεγάλοι γύροι
Ο μεγαλύτερος γύρος χρηματοδότησης που έχει καταγραφεί από την αρχή του έτους ανήκει στη Saronic Technologies, η οποία “σήκωσε” 175 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης Series Β, που τοποθέτησε την αποτίμησή της στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Ο σχεδιαστής και κατασκευαστής αυτόνομων οχημάτων επιφανείας (ASV) για αμυντικές αποστολές ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την επένδυση για να επιταχύνει την ανάπτυξή του τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η Saronic Technologies ιδρύθηκε το 2022 από τους Dino Mavrookas, Rob Lehman, Doug Lambert και Vibhav Avaltekar.
Αμέσως μετά ακολουθεί η Axelera AI, η οποία άντλησε 68 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο Series B, του οποίου ηγήθηκε το EIC Fund. Η Axelera AI, με co-founder τον Ευάγγελο Ελευθερίου, αποτελεί έναν κορυφαίο πάροχο τεχνολογίας επιτάχυνσης υλικού τεχνητής νοημοσύνης και έχει αντλήσει συνολικά 120 εκατομμύρια δολάρια. Μέσα σε μόλις τρία χρόνια η Axelera AI έχει δημιουργήσει μια παγκόσμιας κλάσης ομάδα που απαρτίζεται από περισσότερους από 180 υπαλλήλους. Άλλες ελληνικές εταιρείες που έχουν “σηκώσει” σημαντικά κεφάλαια από την αρχή του έτους είναι οι Blueground (45 εκατ. δολ.), Athos Therapeutics (35 εκατ. δολ.), Hellas Direct (32 εκατ. δολ.), Deepcure (24,6 εκατ. δολ.), iCOMAT (22,5 εκατ. δολ.) κ.ά.
Exits
Παράλληλα, από την αρχή του χρόνου έχουν καταγραφεί εννέα exits ελληνικών startups, εκ των οποίων τα τρία αφορούσαν εταιρείες που έχουν παρουσία στην Ελλάδα και τα έξι εταιρείες με Έλληνα ιδρυτή. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των πρώτων περιλαμβάνεται και η εξαγορά της BETA CAE Systems από την αμερικανική Cadence Design Systems, έναντι 1,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων – μια εξαγορά που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση όχι μόνο λόγω του αστρονομικού ύψους της εξαγοράς, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι ελάχιστοι γνώριζαν την εταιρεία με τις ρίζες από το Κάτω Σχολάρι της Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία με το ελληνικό DNA ιδρύθηκε πριν από 25 χρόνια από μια ομάδα καθηγητών και φοιτητών του ΑΠΘ και, “κόντρα” στα πολλά εμπόδια που συνάντησε στην πορεία της, κατάφερε να αναδειχθεί σε μία από τις ηγέτιδες παγκόσμιες δυνάμεις στην αγορά λογισμικού προσομοίωσης και ανάλυσης.
Τι ισχύει παγκοσμίως
Αύξηση σε ετήσια βάση σημείωσε η συνολική παγκόσμια χρηματοδότηση τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα του Crunchbase, το venture funding ανήλθε στα 23 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως τον Ιούλιο, σημειώνοντας οριακή πτώση σε σχέση με τον Ιούνιο, αλλά αύξηση άνω του 20% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023.
Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του Ιουλίου, ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων, κατευθύνθηκε στη 16χρονη legal tech εταιρεία Clio, με έδρα το Βανκούβερ.
Ο κορυφαίος τομέας για επενδύσεις ήταν οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης και βιοτεχνολογίας, που συγκέντρωσαν 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης ήταν πολύ κοντά και “σήκωσαν” περίπου 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Καθένας από αυτούς τους κορυφαίους τομείς αντιπροσωπεύει περίπου το 25% της συνολικής χρηματοδότησης που καταγράφηκε τον Ιούλιο.
Η χρηματοδότηση σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης διπλασιάστηκε στο δεύτερο τρίμηνο – το υψηλότερο τρίμηνο βάσει χρηματοδότησης σε αυτόν τον τομέα από το λανσάρισμα του ChatGPT. Οι εταιρείες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη τον Ιούλιο συνέχισαν να αποσπούν ένα σημαντικό ποσοστό της χρηματοδότησης. Μεγάλοι γύροι στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης “σηκώθηκαν” από την Baichuan Intelligence από το Πεκίνο, με 687 εκατομμύρια δολάρια, και την Cohere από το Τορόντο, με 500 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η Helsing από το Βερολίνο συγκέντρωσε 489 εκατομμύρια δολάρια.
Οι τομείς με τις επόμενες μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις τον Ιούλιο ήταν οι εταιρείες hardware, που “σήκωσαν” 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια, και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, με 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ο δεύτερος μεγαλύτερος τομέας μετά την υγειονομική περίθαλψη και τη βιοτεχνολογία το 2021 και έως το 2022, μπορεί να έπεσαν στην κατάταξη, αλλά από το 2023 παραμένουν στους πέντε κορυφαίους τομείς.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Crunchbase, τον Ιούλιο καταγράφηκε και η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά (IPO) μέχρι στιγμής το 2024, με τη Lineage Logistics με έδρα το Μίσιγκαν, που συγκέντρωσε ιδιωτικά κεφάλαια κυρίως από ιδιωτικούς επενδυτές και επενδυτές ακίνητης περιουσίας. Η εταιρεία συγκέντρωσε 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια αποτίμηση 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πηγή: capital.gr