businewss.gr

Του Στάθη Βασιλόπουλου

Έντονη κινητικότητα, με νέες επενδύσεις στο κομμάτι του ICT και εξαγορές, καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στον κλάδο της Πληροφορικής, ο οποίος τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθηση, με “φόντο” το κύμα ψηφιακού μετασχηματισμού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η θετική συγκυρία και ο ρόλος της τεχνολογίας στη νέα εποχή, ως καθοριστικού παράγοντα για τη βελτίωση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, έχουν δημιουργήσει χώρο για νέες εισόδους και δημιουργία νέων σχημάτων.

Διαβλέποντας τις προοπτικές που ανοίγονται στον κλάδο, ο όμιλος Qualco δημιούργησε πρόσφατα έναν νέο επιχειρησιακό τομέα Information & Communication Technologies (ICT) , τοποθετώντας στο “τιμόνι” ένα έμπειρο στέλεχος της αγοράς, τον Νίκο Ψιμόγιαννο, γνωστό από τη θητεία του ως Managing Director 5 θυγατρικών της Uni Systems σε Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Ιταλία και Ισπανία.

Όπως έχει ανακοινώσει η Qualco, με την κίνηση αυτή σκοπεύει να προσφέρει μια “βεντάλια” λύσεων σε διάφορους τομείς, όπως Data Intelligence, cloud και κυβερνοασφάλεια καθώς και υπηρεσίες στους κλάδους της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος, της Υγείας, της Οικονομίας, της Δικαιοσύνης και της Ασφάλειας. Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν την εκπνοή της περσινής χρονιάς η Qualco προχώρησε στη απόκτηση του 50,1% της DD Synergy, εταιρεία που παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις λογισμικού και τεχνολογικού εξοπλισμού με βάση το λογισμικό της γερμανικής SAP.

Λίγες μέρες μετά την έλευση του 2025 “γεννήθηκε” η Doable, στην οποία μέλος του Δ.Σ. και μέτοχος σε ποσοστό 25% είναι και ο πρώην ισχυρός άνδρας του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ. Σκοπός της νεοσυσταθείσας εταιρείας είναι, όπως περιγράφεται, η παροχή υπηρεσιών εφαρμογών πληροφορικής και άλλα συναφή αντικείμενα με την τεχνολογία, όπως ηλεκτρονικά συστήματα, λογισμικό κ.λπ. Στην εταιρεία, συμμετέχουν επίσης, με αντίστοιχο ποσοστό ο καθένας, ο πρώην Chief Officer Τεχνολογίας και Λειτουργιών του ομίλου ΟΤΕ Στέφανος Θεοχαρόπουλος, ο πρώην Chief Officer Λειτουργιών και Συστημάτων Πληροφορικής του ομίλου Γιώργος Αθανασόπουλος και η Ελένη Παρασκευοπούλου, ως πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος.

Το μέτωπο των εξαγορών
Όπως όλα δείχνουν οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο θα συνεχιστούν, καθώς η αγορά συνεχίζει να διανύει φάση συγκέντρωσης ισχύος. Στο μέτωπο των εξαγορών, το πρώτο deal της νέας χρονιάς έγινε από την Q&R, η οποία απέκτησε το 60% -σε πρώτη φάση- της εταιρείας cybersecurity SysteCom με τη δεσμευτική συμφωνία που υπεγράφη από τις δύο πλευρές να προβλέπει την εξαγορά του υπολοίπου 40% σε βάθος τριετίας. Με αυτή την κίνηση η εισηγμένη εταιρεία Πληροφορικής, η οποία βλέπει τα μεγέθη της τα τελευταία χρόνια να μεγαλώνουν, μέσα από τη συμμετοχή της σε εμβληματικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, διευρύνει το πεδίο των υπηρεσιών της, με στόχο τη διείσδυσή της σε νέες αγορές του κλάδου της Πληροφορικής, στις οποίες μέχρι σήμερα δεν είχε παρουσία. Η Q&R βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά ακόμα μιας εταιρείας στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού περαιτέρω ανάπτυξη.

Η Profile έχει γνωστοποιήσει εδώ και καιρό τα σχέδια της για επέκταση μέσω εξαγορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισηγμένη εταιρεία Πληροφορικής βρίσκεται σε συζητήσεις με επίκεντρο- ενδεχομένως- εταιρείες από τη βρετανική αγορά, ενώ παράλληλα κοιτάζει να βρει ευκαιρίες και σε άλλες χώρες όπως Γερμανία και Ισπανία.

Το 2024 ήταν μια χρονιά με έντονη δραστηριότητα στον κλάδο της πληροφορικής. Οι συμφωνίες με ελληνικό “χρώμα” άγγιξαν τα 1,7 δισ. ευρώ στον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής, αν συνυπολογιστεί και αυτή της BETA CAE Systems από τον αμερικανικό όμιλο Cadence Design Systems, με συνολικό τίμημα ύψους 1,15 δισ. ευρώ. Η εξαγορά της Entersoft από τον όμιλο Olympia με αποτίμηση 240 εκατ. ευρώ και αυτή του ποσοστού μειοψηφίας της Epsilon Net αντί 241,17 εκατ. ευρώ (με συνολική αποτίμηση 650,4 εκατ. ευρώ) με την είσοδο του αμερικανικού mega fund General Atlantic στη μετοχική της σύνθεση, υπήρξαν τα πιο “ηχηρά” deals τη χρονιά που μας πέρασε.

Πηγή: capital.gr