Του Τάσου Δασόπουλου
Τη συνέχιση του θεσμού των “λαϊκών ομολόγων” και για το 2024 έχει αποφασίσει το ΥΠΕΘΟ, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει μια εναλλακτική λύση για τους μικροκαταθέτες έναντι των σχετικά χαμηλών επιτοκίων που προσφέρουν ακόμη και στις προθεσμιακές τους καταθέσεις οι εμπορικές τράπεζες.
Στην κατεύθυνση αυτή ο ΟΔΔΗΧ δημοπρατεί μεθαύριο, Τετάρτη 24 του μήνα, έντοκα γραμμάτια 6 μηνών (26 εβδομάδων) στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν και ιδιώτες για ποσά μέχρι και 15.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Οι μικροί αποταμιευτές είδαν μάλλον με επιφύλαξη τις πρώτες εκδόσεις “λαϊκών ομολόγων” που ξεκίνησαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αγόρασαν περίπου 330 εκατ. ευρώ από τα έντοκα γραμμάτια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ που προσφέρθηκαν μέσω δημοπρασιών, παρότι η απόδοση για τις εκδόσεις που έγιναν στις “ειδικές” αυτές εκδόσεις του 2023, κυμάνθηκε από το 3,7% έως και το 3,9%. Επιπλέον από πέρσι το καλοκαίρι οι αποδόσεις τους είναι πλέον αφορολόγητες, ακόμη και αν οι τίτλοι πουληθούν πριν την λήξη τους.
Μόνο έντοκα γραμμάτια
Το ΥΠΕΘΟ αποφάσισε ότι θα πρέπει το μέτρο να συνεχιστεί και φέτος. Μετά την δημοπρασία της Τετάρτης, θα γίνουν και άλλες, ο αριθμός των οποίων θα κριθεί από το ενδιαφέρον που θα υπάρχει. Ο στόχος είναι, σταδιακά, οι μικροί αποταμιευτές να πειστούν και να συμμετέχουν περισσότερο σε τέτοιες δημοπρασίες Πάντως, έχει ξεκαθαριστεί ότι οι εκδόσεις προς το κοινό δεν θα συμπεριλάβουν και τίτλους με διάρκεια πάνω από 1 χρόνο (δηλαδή κανονικά ομόλογα), καθώς η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία πλήρους ανασύστασης της αγοράς ομολόγων και της προσέλκυσης νέων επενδυτών, τη στιγμή μάλιστα που λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών του χρέους της έχει ένα από τα χαμηλότερα ετήσια προγράμματα δανεισμού εντός της Ευρωζώνης. Το τελευταίο διαφοροποιεί και τη στρατηγική δανεισμού από ιδιώτες της Ελλάδας από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως π.χ. η Ιταλία ή η Γαλλία, οι οποίες έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε λαϊκά ομόλογα πολλών δισεκατομμυρίων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανασταλτικός παράγοντας για την πλήρη επιτυχία του μέτρου, εκτός από το “κακό προηγούμενο” του PSI μέσω του οποίου κουρεύτηκαν και τα ομόλογα των ιδιωτών -κάτι που θεωρείται απίθανο να συμβεί τώρα- είναι και ο σχετικά μικρός αριθμός αποταμιευτών στους οποίους απευθύνονται.
Μικρό κοινό
Τούτο, με δεδομένο ότι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταθέσεων (συγκεκριμένα το 72,5%) δεν ξεπερνά τα 1000 ευρώ και είναι σχεδόν προφανές, ότι τα χρήματα αυτά αποτελούν υπόλοιπα από μισθούς ή συντάξεις. Ωστόσο η ευκαιρία συνεχίζει να υφίσταται για περίπου 1 στους 10 αποταμιευτές (ποσοστό 13,2%) που διαθέτουν καταθέσεις από 5.000 έως 50.000 ευρώ, αφού ακόμη και σε αυτό το ύψος των καταθέσεων, αν τα χρήματα δεν τοποθετηθούν σε κάποια προθεσμιακή κατάθεση, η απόδοση είναι μηδενική. Τούτο βέβαια , αν οι ίδιοι δεν έχουν ήδη τοποθετηθεί ή πρόκειται να τοποθετηθούν σε ελληνικούς τίτλους, μέσω της δευτερογενούς αγοράς τίτλων, αγοράζοντας ομόλογα από εμπορικές τράπεζες ή χρηματιστηριακές εταιρίες έναντι κάποιας προμήθειας.
Πηγή: capital.gr