businewss.gr

Οι προεκλογικές εκτιμήσεις των εκλογολόγων και οι ανησυχίες των κομματικών επιτελείων για πολύ υψηλά ποσοστά αποχής των Ελλήνων στις ευρωεκλογές επιβεβαιώθηκαν από τα αποτελέσματα των εκλογών.

Από τους 9.605.244 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, ψήφισαν μόνο 3.891.466 πολίτες, με τη συμμετοχή να φτάνει μόλις το 41,05% και την αποχή να εκτοξεύεται στο ρεκόρ του 59,5%.

Το υψηλότερο ποσοστό αποχής καταγράφηκε στη Φλώρινα με 74%, ενώ στην Κεφαλληνία και τη Λακωνία η αποχή ξεπέρασε το 70%. Σχεδόν το 67% των εγγεγραμμένων στα Δωδεκάνησα, τη Λέσβο και την Ευρυτανία δεν ψήφισε, ενώ στη Δυτική Αττική και την Α’ Αθηνών τα ποσοστά αποχής ήταν επίσης υψηλά, φτάνοντας το 62,55% και 60,70% αντίστοιχα.

Πέραν του γενικά χαμηλού ενδιαφέροντος των πολιτών για το Ευρωκοινοβούλιο, η υψηλή αποχή σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες οφείλεται επίσης στη μη εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων από πολίτες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και ο θάνατός τους δεν έχει καταγραφεί σε ελληνικό ληξιαρχείο, προκειμένου να διαγραφούν από τους εκλογικούς καταλόγους.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει θεσπίσει και προτίθεται να υλοποιήσει σύντομα τη διαγραφή από τους εκλογικούς καταλόγους των ηλικιωμένων που εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν δώσει σημεία ζωής, όπως μέσω της κατάθεσης φορολογικής δήλωσης και άλλων διαδικασιών.

Τα ποσοστά αποχής στις δύο προηγούμενες ευρωεκλογές το 2019 και το 2014 κυμαίνονταν στο 41,3% και στο 40,67% αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι τότε οι εκλογές ήταν διπλές, καθώς συνέπεσαν με τις αυτοδιοικητικές, οι οποίες έλαβαν περισσότερο ενδιαφέρον για την πλειοψηφία των εκλογέων.

Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αποχής σε ευρωεκλογές στην Ελλάδα παρατηρείται το 2009, καταγράφοντας ποσοστό 47,46%, και τότε οι εκλογές ήταν μονές.