Στόχος του κλάδου οι ώριμες και απαιτητικές διεθνείς αγορές
Από την έντυπη έκδοση
Λέττα Καλαμαρά • lkalamara@naftemporiki.gr
Κυρίαρχη θέση στην ελληνική οικονομία κατέχει ο κλάδος του αλουμινίου, εμφανίζοντας κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση το δεύτερο καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο αξίας 1,045 δισ. ευρώ, καθώς και αξία εξαγωγών στα 2,5 δισ. ευρώ, όπως τονίζει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, Γιώργος Μεντζελόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Μεντζελόπουλο, «το να μπορείς να εξάγεις τα προϊόντα σου, είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο. Η ευρωπαϊκή αγορά είναι ο φυσικός χώρος προώθησης των ελληνικών προϊόντων αλουμινίου. Πρέπει να επιμείνουμε, να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό που δημιουργείται συνεχώς και πιο έντονα από τρίτες χώρες και να προάγουμε, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, την ποιότητά μας, την καινοτομία και την πληθώρα των λύσεων για κάθε απαίτηση. Ταυτόχρονα, πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια επέκτασης σε νέες αγορές, ώριμες και απαιτητικές, όχι στις αγορές φθηνών προϊόντων. Τέτοιες αγορές είναι αυτές της Βόρειας Αμερικής, καθώς και οι premium αγορές της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας. Υπάρχει περιθώριο και δυνατότητες ανάπτυξης σε αυτές».
Ο ίδιος συμπληρώνει λέγοντας: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα, επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων καταρχήν στις χώρες αυτές, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αντίστοιχα και την παγκόσμια οικονομία. Το πρόβλημα για εμένα δεν είναι το όποιο άμεσο κόστος έχει μετακυληθεί στον καταναλωτή σήμερα, αλλά το μέλλον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και των εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που απειλούνται από αθέμιτο ανταγωνισμό χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν».
Ενίσχυση της βιομηχανίας
«Ο κλάδος του αλουμινίου όπως είναι φυσικό ταυτίζεται με τα πάγια αιτήματα της ελληνικής βιομηχανίας και της μεταποίησης προς την Πολιτεία. Η ενίσχυση της βιομηχανίας, που αποτελεί διαρκές ζητούμενο για τη χώρα, είναι η πιο ξεκάθαρη κατεύθυνση για να αυξηθεί το ΑΕΠ με πραγματική παραγωγική ανάπτυξη και η επίτευξη αυτού του στόχου περνά από κεντρικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να παράγει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και διαθέτει την τεχνογνωσία και τους πόρους για αυτό. Ο κλάδος του αλουμινίου αποτελεί την απόδειξη.
Πέρα από το γενικό πλαίσιο, ο κλάδος επιζητεί τη συνεργασία με την Πολιτεία για την αντιμετώπιση ζητημάτων στρεβλώσεων στον παγκόσμιο και ειδικότερα τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, όπως αυτά που προαναφέραμε με τις εισαγωγές από χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία.
Ένα άλλο θέμα ζωτικής σημασίας για τον κλάδο είναι το κόστος ενέργειας. Η χώρα μας έχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος στο βιομηχανικό ρεύμα σε σχέση με άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε., γεγονός που αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Μην ξεχνάμε ότι, λόγω του έντονα εξαγωγικού χαρακτήρα του κλάδου, οι επιχειρήσεις είναι εκτεθειμένες στον διεθνή ανταγωνισμό. Πρέπει να ληφθούν λοιπόν μέτρα για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Πρέπει να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής περεταίρω. Χρειαζόμαστε επενδύσεις και άμεση επίδρασή τους στο κόστος. Η επαναφορά των επιταχυνόμενων αποσβέσεων και η ταχύτατη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εντάσσονται στα πάγια αιτήματά μας και αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που θα μας βοηθήσουν να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. Δεν είμαστε μόνοι μας στις διεθνείς αγορές.
Τέλος, η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργεί νέες ανάγκες σε εκπαίδευση και κατάρτιση, τομείς που παραδοσιακά υστερούμε ως χώρα. Πολλά θα κριθούν από το κατά πόσον οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αντεπεξέλθουν επιτυχώς στις προκλήσεις της ψηφιακής μετάβασης. Το στοίχημα της σύνδεσης των αναγκών των επιχειρήσεων με την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και τη διά βίου μάθηση παραμένει ενεργό. Όλοι οι τομείς πρέπει να κινητοποιηθούν, με την Πολιτεία σε κεντρικό ρόλο, για να κερδηθεί», αναφέρει ο κ. Μεντζελόπουλος.
Απολογισμός 2023 & εκτίμηση 2024
Με βάση τα απολογιστικά στοιχεία για το 2023, για μια ακόμα χρονιά ο κλάδος του αλουμινίου στην Ελλάδα επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο την κυρίαρχη θέση του στην ελληνική οικονομία και τη δυναμική των επιχειρήσεών του. Οι εξαγωγές του αλουμινίου αντιπροσωπεύουν το περίπου 5% του συνόλου των εξαγωγών. Από τα στοιχεία αυτά είναι εμφανής η σημασία του αλουμινίου για την ελληνική οικονομία. Είναι ο τρίτος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας με αξία εξαγωγών που ξεπέρασε τα 2,5 δισ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Είναι, επίσης, ο κλάδος με το δεύτερο καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο αξίας 1,045 δισ. ευρώ, σημείωσε, δηλαδή αύξηση 17,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Όσον αφορά τα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου, οι ελληνικές εταιρείες διέλασης εξάγουν σε περισσότερες από 50 χώρες όχι μόνο τα προϊόντα τους, αλλά και τεχνολογία, ποιότητα υψηλών απαιτήσεων και νέες λύσεις. Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν στο εξωτερικό και απέκτησαν εμπειρίες και δυναμική που σταδιακά χρησιμοποιούν και στην ελληνική αγορά. Έχουν την απαραίτητη δυναμική και υπάρχουν οι συνθήκες που εγγυώνται τη διατήρηση της αναπτυξιακής αυτής πορείας για τα επόμενα χρόνια.
Ειδικότερα για την πορεία του 2024, ο κ. Μεντζελόπουλος τονίζει πως «η κανονικότητα στην οποία έχουμε εισέλθει συνδράμει σημαντικά στην επέκταση της αναζήτησης κατοικίας, αλλά και εξοχικής κατοικίας από το εξωτερικό. Τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί, Ελληνικό, αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες κλπ είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικά. Νέα κτήρια γραφείων που δεν κατασκευάστηκαν σχεδόν καθόλου τα προηγούμενα χρόνια, αναπτύσσονται καθημερινά σε αρκετές περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων, προσπαθώντας να καλύψουν τις σχετικές ανάγκες. Συμπερασματικά, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις διατήρησης της αυξημένης οικοδομικής δραστηριότητας στην ελληνική αγορά για τα επόμενα χρόνια. Πιστεύουμε σε μια θετική χρονιά τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στις εξαγωγές. Αναμένουμε βελτίωση του κλίματος στις αγορές του εξωτερικού από το 3ο τρίμηνο και διατήρησή του το επόμενο διάστημα».
Όσον αφορά τις τιμές στο LME και εάν υπάρχει πρόβλεψη για τις τιμές του μετάλλου κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση, ο κ. Μεντζελόπουλος επισημαίνει πως «τo LME είναι σε χαμηλά επίπεδα αυτή την περίοδο. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες και αναλύσεις που συνηγορούν στην αύξησή του τους επόμενους μήνες, αλλά και άλλοι που προβλέπουν διατήρηση στα επίπεδα αυτά. Σε κάθε περίπτωση, προβλέψεις επί της πορείας του είναι παρακινδυνευμένες. Η ελληνική αγορά αρχιτεκτονικών συστημάτων προσφέρει πάντα στους καταναλωτές πολύ ποιοτικά προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές, ακόμα και όταν υπάρχουν ακραίες μεταβολές του LME. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν αντιδρούμε στις μεταβολές, αλλά αντιλαμβανόμενοι πάντα τις συνθήκες της αγοράς, προσπαθούμε για το καλύτερο».
Έρευνα & ανάπτυξη
Η έρευνα και η προσπάθεια να αναπτυχθούν νέα προϊόντα και καινοτομία είναι η κινητήρια δύναμη της βιομηχανίας και του κλάδου αλουμινίου. Για παράδειγμα, εταιρεία του κλάδου ήταν από τις πρώτες πανευρωπαϊκά που πιστοποιήθηκε από την αυτοκινητοβιομηχανία (BMW, AUDI, Daimler) για Crash relevant profiles, τεχνολογία που ανέπτυξε μετά από μακροχρόνια έρευνα και την κατέταξε στις κορυφαίες εταιρείες του είδους παγκοσμίως και τις επιτρέπει να είναι Tier1 προμηθευτής τους. Σήμερα είναι από τους βασικούς προμηθευτές πλαισίων για μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τα μεγάλα κτιριακά έργα, του εξωτερικού έως τώρα, απαιτούν την ανάπτυξη, έλεγχο και πιστοποίηση εξειδικευμένων λύσεων ανά περίπτωση. Κανένα έργο δεν είναι η εφαρμογή μιας υφιστάμενης λύσης. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις απαιτείται ανάπτυξη εκ του μηδενός. Οι περισσότερες από τις εταιρείες του κλάδου έχουν αναπτύξει τέτοιες, ειδικές λύσεις ανά έργο, με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας, που τους επέτρεψαν να συμμετέχουν και να τα υλοποιήσουν τελικά επιτυχώς.
Αναφορικά με τη στελέχωση των εταιρειών του κλάδου ο κ. Μεντζελόπουλος, αναφέρει μια ιδιαίτερα σημαντική και φιλόδοξη προσπάθεια που ξεκίνησε η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου δημιουργώντας το Σχήμα Πιστοποίησης για τους τεχνίτες του κλάδου. Σήμερα, η ΕΕΑ ΑΜΚΕ είναι Φορέας Πιστοποίησης Προσώπων σύμφωνα με το ΕΛΟΤ EN ISO/IEC 17024 διαπιστευμένος από το ΕΣΥΔ και μάλιστα πρόσφατα πραγματοποίησε τις πρώτες εξετάσεις πιστοποίησης και οι πρώτοι πιστοποιημένοι κατασκευαστές αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου είναι πλέον γεγονός. Η πιστοποίηση δεν είναι μόνο ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον Έλληνα Κατασκευαστή Αρχιτεκτονικών Συστημάτων Αλουμινίου στη νέα εποχή που έρχεται αλλά και ένα εχέγγυο στην αναζήτηση του σωστού επαγγελματικού συνεργάτη.
Πηγή: naftemporiki.gr