Η Google διατρανώνοντας την πρόθεσή της να διατηρήσει την ηγετική της θέση, ως η δημοφιλέστερη μηχανή στον κλάδο της αναζήτηση παγκοσμίως, επιδίδεται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στην OpenAI και άλλες επιχειρήσεις, προκειμένου να φέρει στο κοινό τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη (generative artificial intelligence) – τεχνολογία που απαντά σε σύνθετες ερωτήσεις με μορφή συνομιλητή-, έτσι ώστε οι περισσότεροι καταναλωτές να μπορούν εύκολα να εξοικειώνονται.
Στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της στο Mountain View, στην Καλιφόρνια, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η αναζήτησή της, το λεγόμενο γκουγκλάρισμα, συνώνυμο πλέον κάθε ηλεκτρονικής αναζήτησης, θα τροφοδοτηθεί με το ισχυρό μοντέλο ΑΙ της Alphabet, το Gemini.
Ο διευθύνων σύμβουλος, Sundar Pichai, ανακοινώνει την προοπτική αυτή στη σύνοδο κορυφής I/O της εταιρείας : «Το Google Search είναι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη στην κλίμακα της ανθρώπινης περιέργειας.» Μπροστά σε ζωντανό κοινό, η Google αποκαλύπτει, δια στόματος Pichai, μια «πλήρως ανανεωμένη, νέα εμπειρία αναζήτησης», η οποία θα διατεθεί σε όλους τους χρήστες των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, με την υποστήριξη δε του Gemini αναμένεται «σύντομα» και σε άλλες χώρες.
Η μεγαλύτερη αλλαγή στο γκουγκλάρισμα συνίσταται στο ότι ορισμένες αναζητήσεις θα συνοδεύονται από το «AI Overviews», μια πιο αφηγηματική απάντηση που θα απαλλάσσει τους χρήστες από τη διαδικασία αναζήτησης διάφορων άλλων συνδέσμων. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα εμφανίζεται ένα μικρό πάνελ κάτω από τις αναζητήσεις των χρηστών στη γραμμή αναζήτησης, παρέχοντας συνοπτικές πληροφορίες, προερχόμενες από την αναζήτηση της Google σε όλο τον ιστό.
Η Google θα διαμορφώσει επίσης μια σελίδα, κατηγοριοποιώντας θεματικά τα αποτελέσματα, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης ή καταρτίζοντας ένα καθημερινό πρόγραμμα όσων απευθύνονται στην Google για συγκεκριμένες εργασίες (οργάνωση εβδομαδιαίου προγράμματος
διατροφής ή εύρεση εστιατορίου για τον εορτασμό μιας επετείου). Θα ενεργοποιήσει επίσης τα AI overviews για ορισμένα ευαίσθητα ερωτήματα, όπως αναζητήσεις ιατρικών πληροφοριών ή στοιχεία για κάποιον αυτοτραυματισμό.
Και ο Pichai, σε conference call με αναλυτές, ενόψει της εκδήλωσης, συνεχίζει: «Βλέπουμε τόσες πολλές ευκαιρίες μπροστά μας για δημιουργούς, για προγραμματιστές, για startups, για όλους.»