businewss.gr

Η συνεισφορά των επενδύσεων στο ΑΕΠ, περιλαμβάνοντας τις ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέρχεται στο 14,4%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 21%.

Σύμφωνα με την οικονομική ανάλυση της HellasFin Investment Services, το ΑΕΠ της χώρας σήμερα βρίσκεται στο επίπεδο του Σεπτεμβρίου 2001, όταν προσαρμόζεται για τον πληθωρισμό. Σε σχέση με το υψηλό των 252 δισ. ευρώ του Μαρτίου 2008, το τρέχον ΑΕΠ είναι μειωμένο κατά 22,01%.

Αν και η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από την Ευρωζώνη, η Hellas Fin προειδοποιεί ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του πληθωρισμού μέχρι το τέλος του 2024. Επιπλέον, το υψηλό ποσοστό της κατανάλωσης στη συνολική διαμόρφωση του ΑΕΠ, με την ιδιωτική να ανέρχεται στο 70,1% και την δημόσια στο 19,3%, εγείρει ανησυχίες.

Σύμφωνα με την οικονομική ανάλυση, οι πάγιες επενδύσεις συνεισφέρουν στο ελληνικό εθνικό προϊόν κατά 14,4%, περιλαμβάνοντας τις ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό συγκρίνεται με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ο οποίος είναι 21%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών της εταιρείας, η ελληνική οικονομία δεν έχει την ικανότητα να παράγει προϊόντα και να παρέχει υπηρεσίες που να υποκαταστήσουν τις εισαγωγές. Για να συμμετέχει ενεργά στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, η χώρα χρειάζεται να εστιάσει στην παραγωγή και εμπορία καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, έναν τομέα στον οποίο υστερεί. Όμως, η τουριστική βιομηχανία, αν και αποτελεί έναν σημαντικό τομέα της ελληνικής οικονομίας, δεν αρκεί για να διασφαλίσει μια βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον.

Η οικονομική ανάλυση αναφέρει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας συνεχίστηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το εθνικό προϊόν της χώρας έχει σημειώσει αύξηση 2,32% σε σύγκριση με το 2023 και 1,08% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αντιπροσωπεύει το 70,1% του συνολικού ΑΕΠ, αυξήθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση και κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση. Αντίθετα, η δημόσια δαπάνη, που συνεισφέρει στο 19,3% του ΑΕΠ, σημείωσε πτώση κατά 3,6% σε ετήσια βάση.