businewss.gr

Η EDP, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αυτοματισμού Hyperflex, επιδιώκει κατασκευή και λειτουργία του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου σε πραγματικές συνθήκες μεγάλης κλίμακας. Πρόκειται για το έργο AutoPV, που βρίσκεται στην περιοχή Peñaflor, στην πόλη Βαγιαδολίδ της Ισπανίας, που θα χρησιμοποιεί λύσεις αυτοματισμού σε ισχύ 3MW από τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ των 122MW, μέσω εφαρμογών ρομποτικής.

Το τμήμα καινοτομίας της EDP, διαθέτοντας στο ενεργητικό του φωτοβολταϊκά έργα σε παγκόσμιο επίπεδο και δίδοντας έμφαση στην τεχνολογία και στην πρόσληψη στελεχών υψηλής κατάρτισης, προχώρησε στον αυτοματισμό κάποιων εργασιών κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού πάρκου. Ξεκινώντας δε το 2022 μια σε βάθος μελέτη των τεχνολογικών λύσεων αυτοματισμού υλοποίησε το έργο τον Ιούλιο του 2024.

“Η EDP πρωτοπορεί στην παγκόσμια εξέλιξη του αυτοματισμού στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επενδύοντας σε μια τόσο καινοτόμο λύση όπως αυτή στο έργο AutoPV, συμβάλλουμε στο να καταστεί η κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων ταχύτερη, αποδοτικότερη, ασφαλέστερη και πιο βιώσιμη. Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία και η καινοτομία αποτελούν αποφασιστικό σύμμαχο για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, γι’ αυτό και αποτελεί στρατηγικό άξονα επενδύσεων και ανάπτυξης για την EDP σε παγκόσμια κλίμακα” σημειώνει ο António Coutinho, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP Innovation.

Το μοντέλο συνεργασίας ανθρώπου-μηχανής επιτρέπει στα ρομπότ να αναλαμβάνουν τις πιο βαριές εργασίες, όπως τον χειρισμό των δομικών στοιχείων και των ηλιακών συλλεκτών, ενώ στους εργαζόμενους ανατίθενται οι πιο εξειδικευμένες τεχνικές λειτουργίες, δημιουργώντας μια αποτελεσματική ισορροπία μεταξύ της τεχνολογικής ισχύος και της ανθρώπινης τεχνογνωσίας. Έτσι η EDP επενδύοντας στις τεχνολογίες αυτοματισμού, στοχεύει στη μεγαλύτερη δυνατή αποδοτικότητα στην κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων, επιταχύνοντας σημαντικά τα χρονοδιαγράμματα των έργων, με προοπτική μάλιστα μείωσης του χρόνου συναρμολόγησης της δομής των ηλιακών πάνελ έως και 50%.

Επισημαίνεται ακόμη ότι οι τεχνολογίες αυτοματισμού συμβάλλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας στο χώρο εργασίας, έχοντας δυνατότητες διαρκούς βελτίωσης, ενώ παράλληλα συμβάλλουν ακόμη και στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

“Η δοκιμαστική λειτουργία στο Peñaflor είναι το πρώτο βήμα για την εισαγωγή λύσεων αυτοματισμού στο φιλόδοξο επιχειρηματικό πλάνο της EDP για την ηλιακή ενέργεια. Στόχος της EDP είναι το έργο αυτό, να λειτουργήσει ως μια παγκόσμια και ολοκληρωμένη διαδικασία, ικανή να δημιουργήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας και να ενισχύσει το ανθρώπινο κεφάλαιό μας για πιο εξειδικευμένες δράσεις”, υπογραμμίζει ο António Coutinho.

Το πιλοτικό έργο περιλαμβάνει την κατασκευή μέρους του φωτοβολταϊκού πάρκου με τη χρήση ενός κινητού εργοστασίου, που ονομάζεται Hyperflex, με έναν σταθμό αυτόματης συναρμολόγησης, όπου η φωτοβολταϊκή δομή συναρμολογείται εκ των προτέρων και ενός ρομποτικού που μεταφέρει και τοποθετεί την έτοιμη δομή στην τελική της θέση στο έδαφος. Υποστηρίζεται από την τεχνολογία της Comau, μιας ιταλικής εταιρείας και παγκόσμιου ηγέτη στο σχεδιασμό και την κατασκευή ρομπότ και λύσεων αυτοματισμού σε διάφορους κλάδους, όπως οι βιομηχανίες αυτοκινήτων και ναυπήγησης. Το όλο μεταφέρεται με φορτηγά στο φωτοβολταϊκό πάρκο, όπου και συναρμολογείται επιτόπου.

“Η συνεργασία με την EDP επιβεβαιώνει τη σημασία και την προστιθέμενη αξία των λύσεων αυτοματισμού στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδιαίτερα, στην προκειμένη περίπτωση, στην εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών. Αποτελεί επίσης αναγνώριση της συνεχούς δέσμευσής μας για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που είναι ευέλικτες ώστε να ανταποκρίνονται σε διαφορετικές απαιτήσεις. Χάρη στην προηγμένη τεχνολογία μας, προσφέρουμε στους πελάτες και τους συνεργάτες μας τη δυνατότητα για βελτιωμένη ποιότητα, αυξημένη αποδοτικότητα και χαμηλότερο συνολικό κόστος, βοηθώντας τους να καταστήσουν πραγματικότητα τη βιώσιμη ηλιακή ενέργεια”, δηλώνει ο Pietro Gorlier, Διευθύνων Σύμβουλος της Comau.

Σημειώνεται ακόμη ότι το 98% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας από την EDP προέρχεται ήδη από ανανεώσιμες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής ενέργειας, καθώς η εταιρεία διαθέτει εγκατεστημένη ηλιακή ισχύ άνω των 4 GW.

Η EDP διατηρεί τους φιλόδοξους στόχους της για τη βιωσιμότητα, δεσμεύεται να εγκαταλείψει την παραγωγή με καύση άνθρακα έως το 2025, να είναι 100% πράσινη έως το 2030 και να αγγίξει έως το 2040 τον στόχο του “net zero”.