businewss.gr

Από τον Ανδρέα Βελισσάριο

Ραγδαία αύξηση, κατέγραψαν κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου τα έσοδα από προμήθειες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε ετήσια βάση, με διαφοροποιήσεις σε επίπεδο ποσοστιαίας μεταβολής και σε απόλυτο μέγεθος μεταξύ των βασικών κατηγοριών.

Το σύνολο των εσόδων από προμήθειες των συστημικών τραπεζών ενισχύθηκε κατά 17,16% και κατά 232 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2024. Οι προμήθειες των τραπεζών από διάθεση επενδυτικών προϊόντων (asset – wealth management, bancassurance) αυξήθηκαν κατά 31% έναντι του εννεαμήνου του 2023 και σε απόλυτο μέγεθος κατά 66 εκατ. ευρώ περίπου.

Ωστόσο, «ατμομηχανή» της κατηγορίας παραμένουν τα έσοδα από κάρτες και συναλλαγές μέσω δικτύου. Χρεώσεις που σχετίζονται δηλαδή με την ευρεία γκάμα καρτών, διάφορων πληρωμών, καταθέσεων και κίνησης κεφαλαίων που κάλυψαν το 46% σχεδόν της αύξησης των 232 εκατ. ευρώ και το 36,36% του συνόλου των 1,584 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 107 εκατ. ευρώ (22,8% περίπου).

Η Πειραιώς καρπώνεται σημαντικά οφέλη από τις προμήθειες, έχοντας ενισχύσει σημαντικά όλες τις γραμμές της. Τα έσοδα από προμήθειες καρτών, κίνησης κεφαλαίων και πληρωμές ενισχύθηκαν κατά 43,22% σε επίπεδο ομίλου, φτάνοντας τα 169 εκατ. ευρώ έναντι 118 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2023. Αύξηση 23,4% κατέγραψε η Eurobank (υπολογίζει σωρευτικά τις προμήθειες από κάρτες και συναλλαγές μέσω του δικτύου της) με την Alpha Bank στο 13,54% και την Εθνική στο 8,77%.

Ως προς την κατηγορία του asset management – bancassurance, το γκρουπ των τραπεζών που τραβάει υψηλότερα, τόσο σε απόλυτο μέγεθος, όσο και σε ποσοστιαία μεταβολή, είναι αυτό των Alpha Bank – Πειραιώς με αύξηση στους δύο αυτούς τομείς δραστηριοποίησης στο 36,2% (+21 εκατ. ευρώ) και στο 31,08% (+23 εκατ. ευρώ) αντίστοιχα, στο εννεάμηνο (σε ετήσια βάση).

Η ενότητα αυτή παρήγαγε το υψηλότερο ποσοστό επί του συνόλου προμηθειών για την Πειραιώς καταλαμβάνοντας το 18,87%, ενώ η Εθνική το χαμηλότερο, ήτοι κοντά στο 10,9% (αφορά τη λιανική σε A/K, bancassurance όπως αποτυπώνεται στην παρουσίαση), αλλά με σταθερή τάση ενίσχυσης. Οι προμήθειες από διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και ασφαλιστικά προϊόντα διαμορφώθηκαν στο 17,6% περίπου του συνόλου για το εννεάμηνο για τις τέσσερις τράπεζες.

«Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια»…
Με βάση την αντιστροφή του επιτοκιακού κύκλου και την αποκλιμάκωση, από τα υψηλά, των καθαρών εσόδων από τόκους το μεγαλύτερο βάρος θα μετατοπιστεί σταδιακά σε άλλες γραμμές εσόδων, με τις προμήθειες να εξελίσσονται σταδιακά σε βασικό «μοχλό» αύξησης της καθαρής κερδοφορίας. Υπό το πρίσμα, της επικείμενης κυβερνητικής παρέμβασης για μείωση των προμηθειών ειδικά σε συναλλαγές που αφορούν το ευρύ κοινό, οι τράπεζες αναζητούν εναλλακτικές ώστε να διατηρήσουν ή – και να ενισχύσουν τη γραμμή εσόδων τους από τις προμήθειες, αν και η επίπτωση των μέτρων πιθανώς να είναι περιορισμένη.

Έτσι, επιστρατεύουν τις ΑΕΔΑΚ επιδιώκοντας και την αλλαγή της επενδυτικής κουλτούρας και το μπόλιασμα με μια πιο σύγχρονη νότα των επενδυτικών – ασφαλιστικών προϊόντων. Σύμφωνα με αναλυτές, τα τμήματα asset και wealth management θα επωφεληθούν ευρύτερα από τη μεγαλύτερη κινητικότητα σε επίπεδο πελατών και τις εισροές σε προϊόντα υψηλότερου περιθωρίου (τα οποία προηγουμένως ήταν εν μέρει παραγκωνισμένα). Οι αναλυτές βλέπουν επίσης ένα βελτιωμένο πλαίσιο χρηματοδότησης εταιρειών και αύξηση των προμηθειών από νέες εκταμιεύσεις δανείων, την επενδυτική τραπεζική, τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, τα capital markets και το trading.

Σε αυτό «κουμπώνουν» και οι συνέργειες της Eurobank με το γκρουπ των Intesa – JP Morgan σε επίπεδο διαχείρισης και της Alpha Bank με τη UniCredit καθώς πέρα από την τεχνογνωσία για τη διαμόρφωση ελκυστικότερων προϊόντων με διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας, θα βοηθήσουν σημαντικά και στην ενίσχυση των προμηθειών.

Η Eurobank (κινητοποίηση και από Ελληνική – συνεισέφερε 23 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο) μέσω του ανοίγματος σε άλλες μεγάλες ξένες αγορές μέσω «single suite products» και της έκθεσης που αποκτά στο κομμάτι της κυπριακής ασφαλιστικής αγοράς μέσω της συμφωνίας, της CNP με την Ελληνική μπορεί να ανεβάσει περαιτέρω ρυθμούς. H Alpha παράγει το υψηλότερο ποσοστό των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες από το asset management και το bancassurance, ενώ η Εθνική έχει τα υψηλότερα περιθώρια ανάπτυξης εάν κινηθεί πιο ενεργητικά.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, το asset management αποτελεί το «κλειδί» για την ενίσχυση των προμηθειών (υψηλές προμήθειες στα τμήματα asset – wealth management) και επομένως υπάρχει η ανάγκη για άνοιγμα προς μια μεγαλύτερη δεξαμενή πελατών (και ξένων) με περισσότερες επενδυτικές προτάσεις.

Άλλωστε, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν φορολογικά κίνητρα, ούτε κίνητρα στο πλαίσιο του δεύτερου ή τρίτου πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος (κεφαλαιοποιητικό σύστημα) για επενδύσεις, τη στιγμή που το διαθέσιμο εισόδημα της πλειονότητας των νοικοκυριών, βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, τροφοδοτεί την κατανάλωση.

Πηγή: insider.gr