businewss.gr

Από τη ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Ως κίνητρο προκειμένου η Ευρώπη να δράσει με ταχύτερους ρυθμούς για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της «βλέπει» ο επιχειρηματικός κόσμος, καθώς και εκπρόσωποι του οικονομικού γίγνεσθαι στην Ελλάδα, την εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενες επιπτώσεις από την εφαρμογή πολιτικής προστατευτισμού, αλλά και από την εξωτερική πολιτική που αναμένεται ότι θα εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια από τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο. Ειδικά μάλιστα καθώς το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ έρχεται σε μια εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία για την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της, τη Γερμανία και τη Γαλλία, να βρίσκονται αντιμέτωπες με οικονομική αβεβαιότητα και πολιτική αστάθεια.

«Υπάρχει πολιτικό πρόβλημα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, τη Γαλλία και τη Γερμανία, και την ίδια στιγμή είναι βέβαιο ότι συμπιεζόμαστε οικονομικά ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Τώρα με την εκλογή Τραμπ το πράγμα θα δυσκολέψει περισσότερο. Θα υπάρξει μια προστατευτική για την αμερικανική οικονομία πολιτική. Σίγουρα θα ακολουθήσει πολλά από αυτά που είπε ο Τραμπ», εκτίμησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. «Οι κινήσεις μας είναι πάρα πολύ αργές. Κινδυνεύουμε να μη μας λογαριάζει κανείς», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, αναφερόμενος στην Ε.Ε., επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης. «Να μην είμαστε αφελείς και να μην αγνοούμε την καινούργια πραγματικότητα», πρόσθεσε.

«Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών ελπίζω να μας κινητοποιήσει και να δώσει ώθηση σ’ αυτούς που θέλουν περισσότερο Ευρώπη ώστε να γίνουν αυτά που πρέπει», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση CEO Initiative Forum που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών είναι απλό και εξηγήσιμο: «Εξηγείται από την οικονομική κατάσταση των Αμερικανών πολιτών. Η αμερικανική οικονομία ευημερεί. Ομως, λόγω της ακρίβειας και της ανασφάλειας που προκύπτει από τις μεταναστευτικές ροές, οι Αμερικανοί αποφάσισαν να ψηφίσουν αντισυστημικά». Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επανέλαβε ότι απαιτούνται επενδύσεις στην παραγωγή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι η εκλογή Τραμπ, πέρα από τις όποιες γεωπολιτικές επιπτώσεις, θα αποτελέσει έναυσμα ώστε η Ευρώπη, επιτέλους, να αντιδράσει ταχύτερα, αναπροσαρμόζοντας τη στρατηγική της προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της παραγωγής. Είναι ξεκάθαρο ότι, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η Ευρώπη χρειάζεται τολμηρές πολιτικές για την ανάσχεση της αποβιομηχάνισης και την τόνωση των κλάδων της μεταποίησης προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στον παγκόσμιο οικονομικό ανταγωνισμό. Αυτό απαιτεί μια τολμηρή αναπτυξιακή πολιτική, με κίνητρα τουλάχιστον αντίστοιχα με εκείνα που παρέχονται σήμερα στις ΗΠΑ και τις ασιατικές χώρες».

«Η εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ δείχνει πως η Ευρώπη πρέπει να “ξυπνήσει”. Εχει γίνει συνείδηση σε όλους μας πως κάτι πρέπει να αλλάξει και να αλλάξει επειγόντως», συμφώνησε ο Ιωάννης Σαρακάκης, πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη, μιλώντας στο CEO Initiative Forum. Εκτίμησε, πάντως, σε ό,τι αφορά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, ότι θα επιβαρύνουν κάποια προϊόντα, «όμως στο τέλος της ημέρας θα επικρατήσει η λογική».

Πιο ανήσυχος εμφανίστηκε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης, ο οποίος μιλώντας στην ίδια εκδήλωση υποστήριξε ότι «η εκλογή Τραμπ συνιστά κίνδυνο διότι μπορεί κατ’ αρχάς να διαταράξει το διεθνές εμπόριο και η επιβολή δασμών που πρεσβεύει ο Τραμπ τροφοδοτεί τον πληθωρισμό».

«Οι δασμοί και ο προστατευτισμός ενδέχεται να προκαλέσουν μεγάλες αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά, ενώ η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει μέτρα για να αποτρέψει την περαιτέρω επιδείνωση του χάσματος με τις ΗΠΑ. Η εποχή που εισερχόμαστε είναι γεμάτη προκλήσεις, με την Ευρώπη να χάνει έδαφος, ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα αυξάνουν τη δύναμή τους», επισήμανε ο Απόστολος Ταμβακάκης, επικεφαλής του fund EOS Capital Partners.

«Η Αμερική θα αρχίσει να “απομακρύνεται” και η Ευρώπη θα πρέπει να το λάβει υπόψη της αυτό και να δουλέψει περισσότερο στο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας», δήλωσε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της ∆ΕΗ ΑΠΕ.

Πηγή: moneyreview.gr