businewss.gr

Όσο περισσότερες διαδικτυακές υπηρεσίες χρησιμοποιούμε και όσο περισσότερες πληροφορίες μοιραζόμαστε, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα τα δεδομένα μας να πέσουν σε λάθος χέρια

Τον Ιούλιο το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε ότι η OpenAI, η εταιρεία που δημιούργησε το πρόγραμμα γενετικής νοημοσύνης ChatGPT και έγινε σημείο αναφοράς στη βιομηχανία της τεχνολογίας, είχε υπό εξέλιξη στα εργαστήρια της ένα απόρρητο πρότζεκτ.
Το πρότζεκτ αυτό είχε σύμφωνα με το ρεπορτάζ ονομαστεί «Φράουλα» επρόκειτο για μια τεχνολογία που θα δίνει στα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης αυξημένα επίπεδα «λογικής» και «συλλογισμού» με βασικό στόχο τα προγράμματα ΑΙ
να εισέρχονται μόνα τους χωρίς εντολή κάποιου χρήστη στο Διαδίκτυο προκειμένου να… αυτοβελτιωθούν. Πιο συγκεκριμένα τα προγράμματα αυτά θα αναζητούν στο Διαδίκτυο τρόπο να αναβαθμίζονται ώστε να εκτελούν κάθε φορά ολοένα και πιο σύνθετες εργασίες σε περίπτωση που αυτές του ζητηθούν.

Τι κάνει
Η OpenAI με ανάρτηση της επιβεβαίωσε την ύπαρξη του προγράμματος αναφέροντας ότι η λέξη «φράουλα» χρησιμοποιήθηκε για εσωτερική χρήση στην εταιρεία κατά την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Η εταιρεία παρουσίασε δύο μοντέλα αυτής της τεχνολογίας με τα ονόματα o1 και o1-mini τα οποία όπως λένε τα στελέχη της OpenAI έχουν ικανότητα «αληθινού γενικού συλλογισμού».

Στην ανάρτησή της η OpenAI αναφέρει ότι το μοντέλο o1 σημείωσε ποσοστά επιτυχίας 83% στις κατατακτήριες εξετάσεις για τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, σε σύγκριση με 13% για το μοντέλο GPT-4o.

Το μοντέλο βελτίωσε επίσης την απόδοση σε ερωτήσεις ανταγωνιστικού προγραμματισμού καθώς και σε επιστημονικά προβλήματα επιπέδου μιας διδακτορικής εργασίας.

Πηγή: naftemporiki.gr