businewss.gr

Οι μεγαλύτεροι μουσικοί όμιλοι του κόσμου έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με ανερχόμενες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνίες αδειοδότησης που ενδέχεται να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες αποζημιώνονται για τη χρήση της μουσικής τους σε περιεχόμενο που παράγεται από AI.

Συγκεκριμένα, οι Universal Music Group (UMG), Warner Music Group (WMG) και Sony Music Group διαπραγματεύονται ξεχωριστά με τις Suno και Udio -δύο ανερχόμενες πλατφόρμες δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, που ήδη χρησιμοποιούν μουσικούς καταλόγους για την εκπαίδευση των μοντέλων τους.

Το επίμαχο ζήτημα είναι πλέον η σχέση της μουσικής με την τεχνητή νοημοσύνη. Η ανησυχία διαρκώς εντείνεται ως προς τη νομιμότητα της χρήσης πνευματικά κατοχυρωμένου υλικού από συστήματα generative AI. Οι δισκογραφικές εταιρείες και οι startups βρίσκονται υπό πίεση τόσο από επενδυτές, όσο και από νομοθέτες, ώστε να συμφωνήσουν σε ένα βιώσιμο και νομικά κατοχυρωμένο εμπορικό πλαίσιο.

Δείτε επίσης: Hatsune Miku: H Pop σταρ του μέλλοντος που δεν είναι άνθρωπος — αλλά γεμίζει στάδια

Το διακύβευμα επικαλείται την απαίτηση των μουσικών εταιρειών για συστήματα αναγνώρισης και ιχνηλάτησης περιεχομένου, αντίστοιχα με της τεχνολογίας Content ID του YouTube. Ειδικότερα δηλ. μηχανισμοί που ανιχνεύουν το πρωτογενές υλικό μέσα σε δημιουργήματα της AI, διασφαλίζοντας ότι οι δημιουργοί και οι κάτοχοι δικαιωμάτων θα αμείβονται αναλογικά.

Στο νέο μουσικό τοπίο που γεννά η AI, εκτός από τις οικονομικές απολαβές, οι δισκογραφικές επιδιώκουν ευρύτερο έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, συμμετοχή στον σχεδιασμό των προϊόντων και των λειτουργιών τους, αποκτώντας κατά συνέπεια περισσότερο ενεργό ρόλο στη νέα κατάσταση πραγμάτων.

Στις υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες, το καθοριστικό ζήτημα παραμένει η διαμόρφωση μοντέλων αποζημίωσης που να μπορούν να εφαρμοστούν σε ολόκληρους καταλόγους. Θα υπάρχει επίσης η πρόβλεψη δικαιώματος εξαίρεσης, για όσους καλλιτέχνες δεν επιθυμούν να συμμετέχει το έργο τους σε εφαρμογές generative AI, κατευνάζοντας κατά κάποιο τρόπο τις ανησυχίες των καλλιτεχνών για άκριτη χρήση, χωρίς έγκριση ή εποπτεία.

Ενδέχεται επίσης να περιλαμβάνουν διευθέτηση εκκρεμών αγωγών εναντίον των startups, με κατηγορίες για μη εξουσιοδοτημένη χρήση μουσικής, καθώς τη μετοχική συμμετοχή των μουσικών ομίλων στις startups.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα πλέον είναι επιβεβλημένη η ύπαρξη ηθικών και εμπορικών κανόνων για λελογισμένη χρήση της πνευματικής ιδιοκτησίας από την τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο στη μουσική, αλλά και σε ολόκληρο τον χώρο της ψυχαγωγίας, οικοδομώντας έτσι μια περισσότερο ισορροπημένη ψηφιακή εποχή.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Το Μέλλον των Chatbots και η Αυτοματοποίηση στις Επιχειρήσεις