businewss.gr

Επιστρέφει ο ΦΠΑ στο 24%; - Το κρίσιμο ραντεβού με το Υπουργείο Οικονομικών

Ρεπορτάζ: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου

Ως απευκτέο θέλουν να θεωρούν το σενάριο επιστροφής του καφέ στον συντελεστή ΦΠΑ 24% επιχειρηματίες και θεσμικοί φορείς, καθώς ήδη η αγορά μετρά πολλές και απανωτές αυξήσεις το τελευταίο διάστημα, ελπίζοντας σε μια παράταση του μειωμένου συντελεστή αν όχι μόνιμη μείωση στο συντελεστή 13%, όπως ορίστηκε με σχετική εγκύκλο της ΑΑΔΕ στα τέλη του 2023 για μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες.

Tην ίδια στιγμή που o ΕΦΚ -ήδη από τον ιανουάριο του 2017- όπως και oι αυξήσεις λόγω των Χούθι και των προβλημάτων στις μεταφορές, έχουν επιβαρύνει ήδη τις επιχειρήσεις καφεστίασης, οι οποίδες διαμηνύουν πως δεν αντέχουν να απορροφήσουν καμία αύξηση, η απώλεια εσόδων από τον προϋπολογισμό υπολογίστηκε σε 77 εκατ. ευρώ με ισόποση ελάφρυνση των καταναλωτών.

Οι αρχές του χρόνου βρήκαν την εστίαση να βιώνει ένα μικρό αλαλούμ με τους συντελεστές ΦΠΑ στα αναψυκτικά, τους χυμούς και τα ροφήματα, εκτός καφέ και τσάι, να ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με το πού καταναλώνονταν. Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ προέβλεπε άλλο συντελεστή ΦΠΑ όταν η κατανάλωση των μη αλκοολούχων ποτών γινόταν στο κατάστημα και άλλος συντελεστής όταν ήταν «στο χέρι».

Η ανακούφιση των επιχειρηματιών εδραζόταν στο γεγονός πως η εγκύκλιος ξεκαθάριζε ότι καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι και λοιπά αφεψήματα υπάγονταν στο μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13%.

Μια ανακούφιση που τώρα εξελίσσεται σε υποβόσκουσα ανησυχία καθώς μας χωρίζει λιγότερο από ενάμιση μήνας έως τις 30 Ιουνίου του 2024, όταν και αναμένεται να λήξει το μέτρο του μειωμένου συντελεστή με τον καφέ και το τσάι να επιστρέφουν στο 24%.

Ο CEO της Coffee Berry, Χάρης Γρυπάρης

Πολλοί οι φόροι
«Θέλουμε να πιστεύουμε πως εν μέσω θερινής περιόδου, δεν θα προκληθεί εκ νέου αναταραχή στην αγορά και θα δοθεί παράταση στην επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% – ως είθισται εξάλλου σε διαφορετικούς τομείς δραστηριότητας και περιπτώσεις», επισημαίνει στον ΟΤ ο Χάρης Γρυπάρης, δημιουργός και διευθύνων σύμβουλος της Coffee Berry.

«Δεν μπορεί κανείς να απορροφήσει ακόμη μια αύξηση. Το σίγουρο είναι ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξει μετακύληση στον πελάτη – θα ήταν απλοϊκό να δοθεί μια και μόνο απάντηση σχετικά με το ποσοστό της αύξησης, καθώς αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, το συνολικό food cost και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Είναι αναπόφευκτο όμως να ανέβει η τιμή στο τελικό προϊόν.

Τα καταστήματα δεν αντέχουν άλλη επιβάρυνση – ειδικά τώρα που έχουν ανεβάσει τους κατώτατους μισθούς τόσο πολύ, το αρτηριοσκληρωτικό σύστημα του Εργάνη δεν βοηθά, ενώ η υπηρεσία του ντελίβερι χρεώνεται ελάχιστα σε σχέση με όσα στοιχίζει. Δεν ξέρω πραγματικά πόσα άλλα μπορεί να αντέξει ένα μαγαζί σήμερα.

Ως αλυσίδα Coffee Berry με 230 σημεία θα κινηθούμε με δύο γνώμονες – δηλαδή τον τελικό καταναλωτή και τον franchisee, αφού θέλουμε ένα υγιές επιχειρηματικό μοντέλο, ενώ καταλαβαίνουμε πως οο καταναλωτής έχει επιβαρυνθεί πολύ.

Εξάλλου κατά τον τελευταίο ενάμιση μήνα βρεθήκαμε μπροστά σε πολύ μεγάλες αυξήσεις στον ωμό, περίπου στο 15%, χωρίς να προσθέσουμε τη φύρα, γεγονός που επίσης επιβάρυνε το τελικό προϊόν, την ίδια στιγμή που παραμένει ο ΕΦΚ για το εσωτερικό και απ’ όσο ακούγεται δεν υπάρχει προοπτική για αλλαγή.

Είναι πάρα πολλοί οι φόροι που είναι συγκεντρωμένοι σε ένα πολύ μικρό κόστος. Ο καφές είναι ένα είδος με μικρό retail price για να χωρέσουν όλα».

Ο Γιάννης Λιάρος, γενικός διευθυντής της ΕΠΟΕΣ

Διπλό μήνυμα
Συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα η διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), εν αναμονή της καταληκτικής ημερομηνίας για την επαναφορά του ΦΠΑ στον καφέ και το τσάι.

«Σαφώς και πρότασή μας είναι να παραμείνει στο 13% ο φόρος για τον καφέ και το τσάι, καθώς είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι οι πολλαπλές ταχύτητες στην εστίαση δεν έχουν θετικά αποτελέσματα, όπως είδαμε να συμβαίνει με τα υπόλοιπα προϊόντα που επίσης διακρίνονται σε επιτόπια κατανάλωση και “στο χέρι”», διευκρινίζει στον ΟΤ ο Γιάννης Λιάρος, γενικός διευθυντής της ΕΠΟΕΣ.

«Η επαναφορά του ΦΠΑ θα λειτουργούσε επιβαρυντικά για τις επιχειρήσεις καφεστίασης οι οποίες έχουν βρεθεί μπροστά σε μια σειρά από ανατιμήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως ενέργεια και πρώτες ύλες. Το να φύγει ο καφές από το 13%, θα οδηγήσει σε μια αύξηση 11 μονάδων, οι οποίες με κάποιο τρόπο θα μετακυληστούν στους καταναλωτές. Θα αλλάξουν οι τιμές προς τα επάνω κι αυτό φυσικά θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις, αλλά και τους καταναλωτές που έχουν συγκεκριμένη αγοραστική δύναμη».

«Η εξέλιξη αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα να συμπιεστούν ακόμη περισσότερο οι καταναλωτές με συνέπεια να μειώσουν τις αγορές τους. Βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο να μειωθεί η κατανάλωση – αυτός που αγοράζει δύο καφέδες να υποχωρήσει στον ένα ή και στον κανέναν».

Πηγή: ot.gr