businewss.gr

Από τη Νένα Μαλλιάρα

Σε μείωση έως και 50% προμηθειών που χρεώνουν οι τράπεζες σε καθημερινές συναλλαγές των πολιτών, αλλά και σε πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσει το στεγαστικό πρόβλημα, θα προχωρήσει η κυβέρνηση με νομοθετική παρέμβαση. Οι ανακοινώσεις αναμένονται αύριο από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Βουλή, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης και την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Την νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης σε τραπεζικές χρεώσεις και στεγαστικό ζήτημα επιβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην EΡΤNews, προαναγγέλοντας και καθολική εφαρμογή του IRIS εντός του 2025. Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση δρομολογεί άμεσα τον νέο Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων που αφορά υπερχρεωμένους δανειολήπτες. Όπως έγραψε το insider.gr, οι τράπεζες θα στηρίξουν καταλυτικά την υλοποίηση του Φορέα Ακινήτων, μετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο ή χρηματοδοτώντας τον προτιμητέο επενδυτή ώστε να μπορεί να αγοράζει τα ακίνητα των ευάλωτων δανειοληπτών και να τους τα εκμισθώνει για να αποφευχθούν οι εξώσεις.

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο σκέλος της μείωσης των τραπεζικών χρεώσεων θα ελαφρύνουν περισσότερο από 100 – 120 εκατ. ευρώ το κόστος των προμηθειών που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις τραπεζικές τους συναλλαγές. Η κυβέρνηση εστιάζει στις λεγόμενες «λαϊκές» προμήθειες, δηλαδή τα κόστη με τα οποία επιβαρύνεται ο πολίτης για καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές όπως π.χ. πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ (0,60 ευρώ), πάγιες εντολές (0,60 ευρώ ανά συναλλαγή), συντήρηση ή ανανέωση μίας κάρτας (έως 20 ευρώ ετησίως), κόστος τήρησης λογαριασμών, τα έξοδα φακέλου δανείων τα οποία χρεώνουν οι τράπεζες για την επεξεργασία αιτήσεων δανειοδότησης, οι χρεώσεις στα εμβάσματα (στα εξερχόμενα από 12 έως 17 ευρώ ανά συναλλαγή μέσω τραπεζικού καταστήματος και από 1 έως 1,40 ευρώ ανά συναλλαγή μέσω internet/mobile banking, σε εισερχόμενη μεταφορά πίστωσης 5.000 ευρώ από 3 έως 4 ευρώ, εντός SEPA).

Με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να επιλυθεί και το ζήτημα της δυσχερούς πρόσβασης σε τραπεζικό κατάστημα που αντιμετωπίζουν πολίτες που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές όπου μπορεί να υπάρχει μόνο ένα ΑΤΜ μίας τράπεζας. Στις περιπτώσεις αυτές αναμένεται η κατάργηση της προμήθειας για την ανάληψη χρημάτων από το μοναδικό ΑΤΜ (για ανάληψη μετρητών από το δίκτυο ΑΤΜ άλλης τράπεζας η χρέωση κινείται από 0,60 έως 0,75 ευρώ). Επιπλέον, έχει εξεταστεί και αύξηση του ορίου για τις μικροσυναλλαγές με κάρτες (μέσω POS) σε μικρές επιχειρήσεις (περίπτερα, φούρνοι κ.ο.κ.). Το όριο για τις συναλλαγές αυτές ανέρχεται σήμερα σε 10 ευρώ. Σημειώνεται ότι με νομοθετική της ρύθμιση τον Απρίλιο, η κυβέρνηση είχε μειώσει την ανώτατη τραπεζική προμήθεια για χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών στο 0,10% και για τις πιστωτικές κάρτες ιδιωτών στο 0,15%, ενώ η ανώτατη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμής από διεθνείς οργανισμούς καρτών είχε οριστεί σε 0,10%.

Στη μείωση των «λαϊκών» προμηθειών θα συμβάλλει και η ενίσχυση της χρήσης της διατραπεζικής πλατφόρμας πληρωμών IRIS. Οι ημερήσιες πληρωμές μέσω IRIS που θα μπορεί να εκτελεί ο καταναλωτής αποφασίστηκε να ανέβουν στα 1.000 ευρώ, 500 ευρώ μεταξύ φυσικών προσώπων (IRIS P2P) και 500 ευρώ από φυσικά πρόσωπα προς επιχειρήσεις (IRIS P2B), χωρίς καμία προμήθεια για τον καταναλωτή και με χρέωση πολύ μικρής προμήθειας για τους εμπόρους (για τους εμπόρους η προμήθεια αυτή διαμορφώνεται σε 0,3% – 0,5%, τη στιγμή που οι χρεώσεις στις πληρωμές που γίνονται με κάρτα διαμορφώνονται στο 1% – 1,5% ή και περισσότερο ανάλογα με το είδος της κάρτας.

Η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης θα αφορά και στα ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες αλλά και οι εταιρείες διαχείρισης, προκειμένου αυτά να βγουν στην αγορά, καλύπτοντας την έλλειψη προσφοράς στέγης και ρίχνοντας παράλληλα τις τιμές. Στο πλαίσιο αυτό, ως αντικίνητρο για την διακράτηση των ακινήτων αυτών, αναμένεται να επιβληθεί διπλασιασμός του συντελεστή ΕΝΦΙΑ.

Πηγή: insider.gr