businewss.gr

Η καθαρή πιστωτική επέκταση της Τράπεζας Πειραιώς έφτασε στο 1,7 δισ. ευρώ.

«Η Τράπεζα Πειραιώς, η κατεξοχήν τράπεζα του αγροτικού τομέα, στηρίζει τη μετάβαση του κλάδου στη νέα εποχή, κατά την οποία ο αγροτικός κόσμος καλείται να επαναπροσδιορίσει το μοντέλο παραγωγής και την ποιότητα των προϊόντων του στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης και των σύγχρονων καταναλωτικών απαιτήσεων». Αυτό επισήμανε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, μετά τα εγκαίνια της έκθεσης «Agrotica», σε δείπνο που παρέθεσε η Τράπεζα σε περίπου 200 πελάτες της από τη Βόρεια Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μεγάλου ανακοίνωσε ότι το 2024 οι νέες χρηματοδοτήσεις της Πειραιώς προς τον αγροτικό τομέα θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ του 2023. Όπως υπογράμμισε, «στόχος είναι οι χρηματοδοτήσεις αυτές να συμβάλλουν στην υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων για τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών δομών, τη ψηφιοποίηση, τη μείωση του κόστους και την αύξηση της παραγωγικότητας με τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση στους φυσικούς πόρους».

Μιλώντας ευρύτερα για τις χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας, ο CEO της Πειραιώς επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια του 2023 η καθαρή πιστωτική επέκταση της Τράπεζας Πειραιώς έφτασε στο 1,7 δισ. ευρώ, «η υψηλότερη στην ελληνική αγορά», όπως σημείωσε. «Για το 2024 στοχεύουμε σε παρόμοια υψηλά επίπεδα πιστωτικής επέκτασης, με ιδιαίτερη έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη χρηματοδοτούμε έργα στρατηγικής σημασίας όπως είναι το μετρό Θεσσαλονίκης, η Υπερυψωμένη Ταχεία Λεωφόρος Θεσσαλονίκης (FlyOver), η ανάπλαση του χώρου του FIX, η κατασκευή νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή και οι επενδύσεις στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η Τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει στη χρηματοδότηση 35 επενδυτικών σχεδίων στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, συνδυάζοντας πόρους του Ταμείου ύψους 330 εκατ. και δικά της κεφάλαια ύψους 380 εκατ. ευρώ.

Για τις επαφές που είχε πρόσφατα με συνολικά 90 εκπροσώπους της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, όπως ανέφερε, ο κ. Μεγάλου δεν έκρυψε την αισιοδοξία του, τόσο για το επικείμενο placement των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, όσο και για το γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας. «Με την επενδυτική βαθμίδα και την αναμενόμενη αναβάθμιση από την Moody’s τον Μάρτιο, έχει αλλάξει προς το θετικότερο ο τρόπος που οι ξένοι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα και θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε το κλίμα αυτό που επικρατεί στις διεθνείς αγορές» ανέφερε και χαρακτήρισε «εφικτό» το στόχο να περάσει το Χρηματιστήριο Αθηνών στις ώριμες αγορές. Όσον αφορά τους τομείς που μπορούν να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών ανέφερε τα Datα Centers, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη φαρμακοβιομηχανία, τα ξενοδοχεία και την αγροδιατροφή.

Την εκδήλωση προλόγισε ο επικεφαλής της Εταιρικής και Επιχειρηματικής Τραπεζικής της Πειραιώς κ. Θεόδωρος Τζούρος, ο οποίος σημείωσε ότι «η τράπεζα είναι στο προσκήνιο της χρηματοδότησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με τις συνολικές χρηματοδοτήσεις στο επιχειρηματικό τομέα να ανέρχονται το 2023 σε 9,5 δισ. ευρώ». Ειδικότερα για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο κ. Τζούρος είπε ότι «η Πειραιώς έχει υπογράψει συνολικά συμφωνίες 1 δισ. ευρώ, προσφέροντας χαμηλότοκα δάνεια σε 440 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 220 είναι μικρομεσαίες».

Την εκτίμησή του για ταχεία αποκλιμάκωση των επιτοκίων της ΕΚΤ από το καλοκαίρι, ώστε στο τέλος του 2024 να βρίσκονται στο 2,40% και στο τέλος του 2025 θα ισορροπήσουν στο 1,5% εξέφρασε από το βήμα της εκδήλωσης της Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας κ. Ηλίας Λεκκός. Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι την δεκαετία 2023 – 2032 η ελληνική οικονομία μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις 430 δισ. ευρώ, κάτι που άλλωστε, όπως είπε, είχε συμβεί στη χώρα μας και στο παρελθόν κατά τη δεκαετία πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Ανέφερε επίσης ως εξαιρετικά ενθαρρυντικό στοιχείο την άνοδο των ελληνικών εξαγωγών τα τελευταία χρόνια, η οποία σήμερα διαμορφώνονται στο 50% του ΑΕΠ έναντι μόλις 15% του ΑΕΠ πριν λίγα χρόνια. «Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να γίνεται πιο εξωστρεφής και ανταγωνιστική οικονομία» είπε χαρακτηριστικά.

Στις επενδυτικές στρατηγικές και τις προοπτικές τόσο της εγχώριας όσο και των διεθνών αγορών αναφέρθηκε κατά την παρουσίασή του ο κ. Μάνος Δροσσατάκης, CEO της IOLCUS Investments, μέλους του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Χαρακτήρισε «πολύ ελκυστικές» τις αποτιμήσεις των μετοχών του ελληνικού Χρηματιστηρίου, παρά την υπερ-απόδοση το 2023. Ο ίδιος εξήγησε για την εκτίμηση αυτή τη σημασία του γεγονότος ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη 2,5% το 2024, έναντι μόλις 0,5% της Ευρωζώνης, όπως και του ότι βρισκόμαστε σε φάση ολοκλήρωσης της ανόδου των επιτοκίων. Επίσης σημείωσε ότι προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η αναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς από αναδυόμενη σε ανεπτυγμένη, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο ικανοποιεί συνεχώς όλο και περισσότερα κριτήρια ένταξής του στις ώριμες αγορές.

Όσον αφορά τις διεθνείς αγορές, ο CEO της IOLCUS Investments ανέφερε ότι με εξαίρεση την Αμερική, οι περισσότερες αγορές διαπραγματεύονται με δείκτη Ρ/Ε κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών, ενώ η αναμενόμενη αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας, η οποία ιστορικά συνάδει με την αναμενόμενη απόδοση των μετοχικών επενδύσεων, διαμορφώνεται στο 10% στις ΗΠΑ και στο 11% στην Ευρώπη.

Πηγή: economistas.gr