businewss.gr

Η Εθνική Τράπεζα, μέσω του Ιστορικού Αρχείου της, σύναψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Italgas και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους για την έρευνα, την ψηφιοποίηση και την παρουσίαση, μέσω σύγχρονων τεχνολογιών, των αρχειακών εγγράφων που αναδεικνύουν την ιστορία του φυσικού αερίου και της ενεργειακής βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Σημαντικό μέρος της έρευνας θα διεξαχθεί στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, όπου φυλάσσονται αρχειακά τεκμήρια ανεκτίμητης αξίας σχετικά με τη χρήση του φωταερίου στην Ελλάδα. Κατόπιν, το υλικό θα ψηφιοποιηθεί και θα ενταχθεί σε μια ψηφιακή πλατφόρμα με διαδικτυακή πρόσβαση, η οποία αναπτύσσεται στο πλαίσιο του συνεργατικού έργου. Το εγχείρημα στοχεύει επίσης στην υποστήριξη εκπαιδευτικών και πολιτιστικών πρωτοβουλιών που εστιάζουν στον ενεργειακό τομέα που μελετάται. Με τον τρόπο αυτό, καλλιεργείται η συνείδηση των νεότερων γενιών για τη σημασία των ενεργειακών υποδομών, την υπεύθυνη χρήση των πόρων και την κοινωνική και ιστορική αξία της βιομηχανικής κληρονομιάς.

Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών από τον Paolo Gallo, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Italgas, τον Ερνέστο Παναγιώτου, Γενικό Διευθυντή Μετασχηματισμού, Στρατηγικής και Διεθνών Δραστηριοτήτων της Εθνικής Τράπεζας, και την Αμαλία Παππά, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, παρουσία του Ιταλού Υπουργού Πολιτισμού Alessandro Giuli και του Ιταλού Πρέσβη στην Ελλάδα, Paolo Cuculi.

Σε δήλωση του ο Γενικός Διευθυντής Μετασχηματισμού, Στρατηγικής και Διεθνών Δραστηριοτήτων της Εθνικής Τράπεζας, Ερνέστος Παναγιώτου, αναφέρει “Η συνεργασία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος μέσω του Ιστορικού Αρχείου της με την Italgas και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, όπως αποτυπώνεται στο Μνημόνιο, καταδεικνύει την σταθερή δέσμευσή μας στην προστασία της ιστορικής μνήμης, στην εμβάθυνση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την οικονομική ιστορία και στην αξιοποίηση πολιτιστικών συνεργειών πέρα ​​από σύνορα και επιχειρήσεις”, ενώ τονίζει επίσης “Στο πλαίσιο του Μνημονίου και αξιοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, τα σημαντικά έγγραφα που φυλλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και η σχετική επιστημονική έρευνα που θα διεξαχθεί, θα φωτίσουν τη χρήση του φυσικού αερίου στη χώρα μας από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1970, καθώς και την πορεία της βιομηχανίας ενέργειας στην Ελλάδα ευρύτερα. Η διαφύλαξη και η ψηφιοποίηση αυτού του αρχειακού υλικού θα διασφαλίσει ότι τα αρχεία του παρελθόντος μας όχι μόνο θα διατηρηθούν αλλά και θα γίνουν προσβάσιμα στις μελλοντικές γενιές”.

Δείτε επίσης: Theon: Με 50 εκατ. παραγγελίες ανοίγει δρόμο για 430 εκατ. έσοδα

Επιπλέον, ο Ιταλός Πρέσβης στην Ελλάδα, Paolo Cuculi τονίζει: Είμαι πολύ ικανοποιημένος που σήμερα η Italgas υπογράφει αυτή τη συμφωνία με δύο σημαντικούς ελληνικούς φορείς, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, επιβεβαιώνοντας την προτεραιότητα που δίνει η εταιρεία στην Ελλάδα όσον αφορά την ψηφιοποίηση, την προστασία και τη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς” ενώ συνεχίζοντας αναφέρει “Η ανάδειξη της ιστορίας μας, νεότερης και σύγχρονης, είναι πράγματι χαρακτηριστικό γνώρισμα και των δύο χωρών μας και η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα άριστο παράδειγμα.”

Ενώ ο CEO της Italgas, Paolo Gallo επισημαίνει ότι “Το Μνημόνιο αυτό είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή συνεργασία. Με τη συμφωνία αυτή, θέτουμε την τεχνογνωσία μας και τις τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο ψηφιακού μετασχηματισμού Italgas Heritage Lab στην υπηρεσία ενός φιλόδοξου στόχου: να χτίσουμε μια γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, ανάμεσα στον πολιτισμό και την καινοτομία, καθιστώντας μια τεράστια ιστορική κληρονομιά εύκολα προσβάσιμη σε όλους. Το Italgas Heritage Lab έχει αποδείξει πώς η ψηφιοποίηση των αρχείων μπορεί να γίνει ένας ισχυρός μοχλός γνώσης, ταυτότητας και ανάπτυξης, διαθέσιμος σε όλους. Και σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε αυτή την προσέγγιση με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, γνωρίζοντας ότι η ψηφιοποίηση σημαίνει προστασία της κληρονομιάς και διατήρησή της στο διηνεκές, αλλά όχι μόνο: προσφέρει, επίσης, νέους τρόπους εμπειρίας και διάχυσης της γνώσης.”

Τέλος, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Αμαλία Παππά δηλώνει “Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των φορέων και ενισχύει την εξωστρέφειά τους. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας στην προσπάθεια ανάδειξης και προβολής της βιομηχανικής κληρονομιάς της Ιταλίας και της Ελλάδας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία του φυσικού αερίου -που εισήχθη στην Ελλάδα στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. α Γενικά Αρχεία του Κράτους είναι στενά συνδεδεμένα με την ιστορική αφήγηση του έθνους, διαφυλάσσοντας δημόσια αρχεία από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζουν τη συνέχεια και τη διατήρηση της διοικητικής, πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της Ελλάδας. Συνεπώς, η επιλογή και η τεκμηρίωση του σχετικού αρχειακού υλικού των Γενικών Αρχείων του Κράτους και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και η ψηφιοποίηση και η ηλεκτρονική του διάθεση, θα δημιουργήσουν ένα σύνολο εγγράφων προσβάσιμο όχι μόνο στους ερευνητές, αλλά σε όλους.”

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Qualco: Προχωρά στην απόκτηση της Empedus με κόστος 7 εκατ. ευρώ