Υπερδιπλασίασε τη διάρκεια
Ένα ακόμα ρεκόρ έρχεται από τον “Τεχνητό Ήλιο” της Κορέας, αφού κατάφερε να διατηρήσει πλάσμα θερμοκρασίας 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου για 48 ολόκληρα δευτερόλεπτα. Το προηγούμενο ρεκόρ του αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης Korea Superconducting Tokamak Advanced Research Reactor (KSTAR) ήταν μόλις 20 δευτερόλεπτα.
Στους 100 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, τα βαριά ισότοπα του υδρογόνου στο πλάσμα αναγκάζονται να συντηχθούν, απελευθερώνοντας ενέργεια με τον τρόπο που την παράγει ο Ήλιος μας. Μάλιστα, αυτή η θερμοκρασία είναι επτά φορές υψηλότερη από τη θερμοκρασία του Ήλιου μας. Η πρόκληση δεν είναι πλέον το να φτάσουμε αυτή τη θερμοκρασία, αλλά να περιορίσουμε το πλάσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιώντας μαγνητικά πεδία.
Το ρεκόρ ανακοινώθηκε από το Korea Institute of Fusion Energy (KFE) και προήλθε από διάφορες αλλαγές υλικών στα εξαρτήματα του αντιδραστήρα, κάνοντάς τον ικανό να διαχειριστεί υψηλότερες θερμοκρασίες. Αυτή τη φορά χρησιμοποιήθηκε βολφράμιο, το οποίο έχει πολύ υψηλό σημείο τήξης και δεν απορροφά το καύσιμο πλάσμα σαν σφουγγάρι και γενικά δεν αντιδρά με τον τρόπο που αντιδρούσαν τα υλικά που είχαν βάση τον άνθρακα.
Στην αρχή, η θερμοκρασία του εσωτερικού τείχους του Tokamak δεν ανέβαινε ικανοποιητικά, αλλά οι ερευνητές κατάφεραν να ρυθμίσουν τις συνθήκες άμεσα και να εγκλωβίσουν το πλάσμα με τα μαγνητικά πεδία. Επιπλέον, ο περιορισμός του πλάσματος έγινε σε μία αποδοτική κατάσταση που ονομάζεται “H-mode”.
Ιδανικά, ένας μελλοντικός σταθμός παραγωγής ενέργειας από πυρηνική σύντηξη θα πρέπει να λειτουργεί για μεγάλες περιόδους σε “H-mode” για να μπορεί να παράγει βιώσιμη ενέργεια.
Τώρα οι ερευνητές ελπίζουν να ξεπεράσουν τα 50 δευτερόλεπτα στην επόμενη δοκιμή τους, με στόχο τα 300 δευτερόλεπτα στους 100 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του 2026.
Παρόλα αυτά, οι Κορεάτες απέχουν αρκετά λεπτά από το ρεκόρ του κινεζικού Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST), ο οποίος τον Απρίλιο παρήγαγε και διατήρησε πλάσμα για σχεδόν επτά λεπτά.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα χρειαζόμαστε τεράστια ποσά ενέργειας για να τροφοδοτήσουμε τους αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης για λίγα μόνο δευτερόλεπτα και η στιγμή που θα μπορούν να παράγουν απεριόριστη καθαρή ενέργεια απέχει ακόμα δεκαετίες.
Πηγή: unboxholics.com