
Είναι γεγονός ότι οι πληρωμές εξελίσσονται ραγδαία. Σε ένα περιβάλλον, όπου καθιερώνεται το “tap to pay” καθιερώνεται, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υιοθετούν το blockchain, το Generative AI διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της απάτης, η Mastercard αξιώνει μια προοπτική όπου, έως το 2030, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα πραγματοποιούνται, υιοθετώντας την τεχνολογία tokenization, τη βιομετρική επαλήθευση και το ψηφιακό πορτοφόλι Click to Pay, χωρίς τον αριθμό της κάρτας ή κωδικό.
Καταγράφονται ακολούθως οι 10 παγκόσμιες τάσεις για το 2025 στον κλάδο των πληρωμών:
1. Η Τεχνητή Νοημοσύνη κατά της απάτης
Ήδη το κυβερνοέγκλημα θα αγγίξει περί τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέσα στο 2025. Οι κυβερνοεγκληματίες καταφεύγουν στην Generative AI κατασκευάζοντας πλαστά βίντεο και εξατομικευμένα phishing μηνύματα, προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα και δεδομένα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη τεχνολογία αποτελεί ισχυρό εργαλείο άμυνας. Η Mastercard με τη λύση Decision Intelligence Pro, μπορεί να αναλύσει 1 τρισεκατομμύριο δεδομένα σε μόλις 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου, διαπιστώνοντας τη γνησιότητα των συναλλαγών και ενισχύοντας την προστασία από την απάτη έως και 300%.
2. Οι μικρές επιχειρήσεις αποκτούν νέα εργαλεία
Οι μικρές επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας υιοθέτησαν γρήγορα πολλαπλά ψηφιακά εργαλεία, ηλεκτρονικές πληρωμές, ηλεκτρονικό εμπόριο και άλλα. Μπορούν εφεξής να αξιοποιήσουν ευρύ φάσμα ψηφιακών λύσεων με ειδικές σχεδιασμένες πλατφόρμες για την αυτοματοποίηση διοικητικών εργασιών, την ανάπτυξη εξατομικευμένων καμπανιών μάρκετινγκ και τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.
3. Ψηφιακή ταυτότητα και ασφάλεια
Η ψηφιακή ταυτότητα ενισχύει την ασφάλεια και την ευκολία, η επαλήθευση γίνεται ταχύτερη και περισσότερο αξιόπιστη ανατρέχοντας στα βιομετρικά δεδομένα. Τα passkeys – βιομετρικοί κωδικοί – αναμένεται να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά passwords έως το 2025, ενώ η ψηφιακή ταυτότητα θα εισαχθεί σε τομείς όπως η υγεία, οι δημόσιες υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία της ιδιωτικότητας.
4. Ψηφιακά πορτοφόλια
Τα ψηφιακά πορτοφόλια αντικαθιστούν όλο και περισσότερο τους τραπεζικούς λογαριασμούς, εξυπηρετώντας καταναλωτές και επιχειρήσεις. Με το Mastercard Pay Local, διαθέσιμο αυτή τη στιγμή μόνο στην Ασία, οι χρήστες μπορούν να συνδέουν τις πιστωτικές ή χρεωστικές τους κάρτες με τοπικά ψηφιακά πορτοφόλια, επιτρέποντάς τους να πραγματοποιούν αγορές χωρίς να χρειάζεται προπληρωμένος λογαριασμός. Τα ψηφιακά πορτοφόλια θα εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες πλατφόρμες που θα ενσωματώνουν πληρωμές, ταυτότητα, επιβραβεύσεις και υπηρεσίες υγείας.
5. Το checkout προσλαμβάνει νέα διάσταση
Στο δίκτυο της Mastercard σε φυσικά καταστήματα, ήδη οι ανέπαφες πληρωμές αποτελούν πλέον πάνω από τα δύο τρίτα των συναλλαγών. Με την τεχνολογία Tap on Phone, οποιαδήποτε συσκευή μετατρέπεται σε τερματικό πληρωμών, απλοποιώντας τη διαδικασία checkout.
6. Απλοποιημένες B2B πληρωμές
Με την ενσωμάτωση πληρωμών σε λογισμικά ERP, οι επιχειρήσεις αποκτούν καλύτερο έλεγχο στα έξοδα, αποτρέπουν απάτες και πραγματοποιούν συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο. Όσο για τις μικρές επιχειρήσεις, οι ενσωματωμένες χρηματοοικονομικές λύσεις αναμένεται έως το 2025 να ξεπεράσουν τα 124 δισεκατομμύρια δολάρια.
7. Η νέα εποχή των πληρωμών σε πραγματικό χρόνο
Η νέα γενιά άμεσων πληρωμών επικρατεί σε πάνω από 100 χώρες, με τις συναλλαγές να αναμένεται να φτάσουν τα 575 δισ. το 2028, αντιπροσωπεύοντας το 27% των παγκόσμιων ηλεκτρονικών πληρωμών, ενσωματώνοντας διαλειτουργικότητα, πλούσια ανταλλαγή δεδομένων και απλοποιώντας τις εμπορικές πληρωμές.
8. Η άνοδος των συνεργατικών οικοσυστημάτων
Με δεδομένο ότι η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας απαιτεί συνεργασία, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, οι επιχειρήσεις, οι κυβερνήσεις και οι fintechs ενώνονται ώστε να προωθούνται καινοτομικές λύσεις που να βελτιώνουν την εμπειρία των χρηστών. Οι fintech εταιρείες, ειδικότερα, θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε οικονομικές υπηρεσίες, παρέχοντας ολοκληρωμένα εργαλεία, διευρύνοντας τα οφέλη της ψηφιακής οικονομίας.
9. Επενδύοντας στο blockchain
Τα κρυπτονομίσματα, τα stablecoins και τα tokenized assets μεταβαίνουν από τη θεωρία στην πράξη, προσφέροντας λύσεις σε πραγματικές εφαρμογές. Έτσι μέσα στο 2025, το blockchain αναμένεται να βελτιώσει την ταχύτητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα στις B2B και εμπορικές πληρωμές, ενισχύοντας στρατηγικές συνεργασίες και δημιουργώντας αποδοτικότερες και ασφαλέστερες λύσεις.
10. Η οικονομία των tokens
Τα κρυπτογραφημένα tokens εξασφαλίζουν εκατομμύρια πληρωμές ετησίως, αντικαθιστώντας ευαίσθητα προσωπικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα. Η Mastercard έως το 2030, επιδιώκει να εξαλείψει την χειροκίνητη εισαγωγής στοιχείων καρτών και την ανάπτυξη αγορών και πληρωμών μέσα από οχήματα (in-car payments). Ενώ η χρήση tokens μπορεί να επεκταθεί σε ψηφιακές πλατφόρμες, από την εξατομίκευση προσφορών έως τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων μέσω blockchain.