businewss.gr

Η μείωση της γεννητικότητας αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα δημογραφικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Ενώ παλαιότερα η απόκτηση παιδιών θεωρούνταν δεδομένη, σήμερα όλο και περισσότεροι νέοι αποφεύγουν ή καθυστερούν τη δημιουργία οικογένειας. Το Businewss.gr διερευνά τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την τάση, αναδεικνύοντας πως ένας από τους βασικότερους λόγους αποδίδεται στην οικονομική ανασφάλεια.

Η Σύνδεση Οικονομικής Σταθερότητας και Γεννητικότητας

Οι οικονομικές συνθήκες επηρεάζουν άμεσα τις αποφάσεις των νέων για τη δημιουργία οικογένειας. Η αστάθεια στην αγορά εργασίας, οι χαμηλοί μισθοί και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής δυσχεραίνουν τη δυνατότητα απόκτησης παιδιών.

– Ανεργία και Επισφαλής Εργασία: Η γενιά των Millennials και της Gen Z νιώθει εργασιακά ανασφαλής, με πολλούς να εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή σε χαμηλόμισθες θέσεις, γεγονός που τους αποτρέπει από το να κάνουν μακροπρόθεσμα σχέδια.

– Υψηλό Κόστος Διαβίωσης: Τα ενοίκια και οι τιμές ακινήτων έχουν εκτοξευθεί, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την εξεύρεση στέγης. Παράλληλα, τα έξοδα διατροφής, υγειονομικής περίθαλψης και ανατροφής ενός παιδιού συνεχώς αυξάνονται.

– Έλλειψη Κοινωνικών Παροχών: Σε πολλές χώρες, η στήριξη των νέων οικογενειών αποδεικνύεται προκλητικά ανεπαρκής. Η έλλειψη βρεφονηπιακών σταθμών, οι περιορισμένες γονικές άδειες, η αποσπασματικές επιδοτήσεις, οι συρρικνωμένες παροχές, η ανύπαρκτη πολιτική για την οικογένεια λειτουργούν άκρως αποτρεπτικά.

Σύγκριση με Άλλες Χώρες: Τι Δουλεύει και Τι Όχι

Ορισμένες χώρες έχουν καταφέρει να διατηρήσουν υψηλότερα ποσοστά γεννητικότητας, κυρίως μέσω των γενναιόδωρων ορθολογικών κοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζουν:

– Σκανδιναβικά κράτη (Σουηδία, Νορβηγία, Δανία): Προσφέρουν εκτεταμένες γονικές άδειες, επιδοτήσεις για παιδικούς σταθμούς, ευέλικτα εργασιακά προγράμματα.

Γαλλία: Επιδοτεί τις πολύτεκνες οικογένειες και υιοθετεί φορολογικά κίνητρα για τους γονείς.

Ιαπωνία και Νότια Κορέα: Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ενισχύσει τη γεννητικότητα, η εργασιακή κουλτούρα υπερβολικών ωραρίων και το υψηλό κόστος διαβίωσης έχουν οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα γεννητικότητας.

Μπορεί η Ελλάδα να Αντιστρέψει τη Δημογραφική Κρίση;

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, καθώς η γεννητικότητα έχει πέσει σε 1,3 παιδιά ανά γυναίκα, πολύ κάτω από το απαιτούμενο 2,1 για τη διατήρηση του πληθυσμού. Για να αλλάξει αυτή η τάση, χρειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις:

Αύξηση επιδομάτων και φορολογικών ελαφρύνσεων για οικογένειες.

– Αύξηση επιδομάτων και φορολογικών ελαφρύνσεων για οικογένειες.

– Βελτίωση των βρεφονηπιακών δομών και υποστήριξη των εργαζόμενων γονέων.

– Ενίσχυση της σταθερής και καλά αμειβόμενης απασχόλησης προκειμένου να διαμορφωθεί στους νέους ένα κλίμα μεγαλύτερης οικονομικής ασφάλειας.

Συμπέρασμα

Αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι η απόκτηση παιδιών δεν είναι μόνο ζήτημα προσωπικής επιλογής, αλλά και αποτέλεσμα των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών. Αν η πολιτική εξουσία επιθυμεί να αντιμετωπίσει τη δημογραφική κρίση, θα πρέπει να επενδύσει σε πολιτικές διασφάλισης της οικονομικής σταθερότητας και επαρκούς κοινωνικής στήριξης των νέων οικογενειών. Άλλως, το φαινόμενο της χαμηλής γεννητικότητας θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για το μέλλον της οικονομίας και κυρίως της κοινωνίας.