Πως η γαλλική πολυεθνική έχει καταφέρει να πρωταγωνιστεί στο χώρο της παιδικής ένδυσης στην Ελλάδα εκμεταλλευόμενη τις κρίσεις – Τι δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΜΟΡΦΙΔΗ
Αυξάνει το αποτύπωμα της στην ελληνική αγορά η γαλλική πολυεθνική Orchestra, η οποία με «συνταγή» το value for money προϊόν όχι μόνο έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη αλυσίδα παιδικής ένδυσης στην Ελλάδα αλλά βγαίνει αλώβητη και απ’ την πρόσφατη πληθωριστική κρίση όταν τα νοικοκυριά περιέκοπταν τις δαπάνες τους. Κι αυτό ακολουθώντας τη συνταγή της ετήσιας συνδρομής (Orchestra Club) που ανοίγει στους πελάτες της την πόρτα σε γενναίες προσφορές σε όλη τη γκάμα των προϊόντων, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η αυξανόμενη δημοφιλία της αλυσίδας, που ξεκίνησε μόλις το 1995 απ’ τη Γαλλία, για να έρθει λίγα χρόνια αργότερα και στη χώρα μας και να γνωρίσει – κυρίως στα χρόνια της κρίσης – μία σημαντική ανάπτυξη, αντικατοπτρίζεται πλέον τόσο στα 80 καταστήματα περίπου που πλέον λειτουργούν σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων τα 29 εταιρικά, αλλά και στο οικονομικό μέγεθος το οποίο έχει εξελιχθεί η Orchestra Hellas. Η τελευταία έχει ξεπεράσει τις «παλιές γνωστές» δυνάμεις στη χώρα μας στην κατηγορία του παιδικού ρούχου και μαζί με τις υπόλοιπες πολυεθνικές, Zara και H&M, δίνουν μάχη για την πρωτιά.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2024 που δημοσιοποίησε η ελληνική θυγατρική, ο καθαρός κύκλος εργασιών τη χρήση 1/3/2023 – 29/2/2024 κατάφερε να αυξηθεί κατά 11,6%, φθάνοντας τα 57,49 εκατ. ευρώ, από 51,51 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Αντίστοιχα βελτίωση καταγράφουν όλες οι γραμμές κερδοφορίας της αλυσίδας στην οποία διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Θοδωρής Ρωξάνης – υπεύθυνος επίσης για τις αγορές Κύπρου και Τουρκίας – και Πρόεδρος ο συνιδρυτής του Ομίλου κ. Πιερ Μεστρ.
Συγκεκριμένα τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν στα 21,32 εκατ. ευρώ περίπου από 19,07 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 2,73 εκατ. ευρώ από 2,33 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 1,34 εκατ. ευρώ έναντι 1 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Το περιθώριο καθαρού κέρδους βελτιώθηκε στο 2,34% από 1,96%.
Η αναπτυξιακή πορεία φαίνεται και απ’ τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού, το οποίο αυξήθηκε στα 254 άτομα έναντι 235 ένα χρόνο πριν.
Από τα αξιοσημείωτα της περυσινής περιόδου, όπως μαρτυρούν οι οικονομικές καταστάσεις, ήταν ο μηδενισμός του τραπεζικού δανεισμού, η σημαντική μείωση των εμπορικών υποχρεώσεων (3,89 εκατ. ευρώ από 15,65 εκατ. ευρώ), που περιόρισαν σημαντικά και το σύνολο των υποχρεώσεων στα 15,24 εκατ. ευρώ (από 27,4 εκατ. ευρώ το 2023). Αντίστοιχα μειώθηκαν και οι καθαρές εμπορικές απαιτήσεις της εταιρείας στα 13,48 εκατ. ευρώ έναντι 22,39 εκατ. ευρώ. Επίσης ξεχώρισε και ο διπλασιασμός των ταμειακών διαθεσίμων (1,03 εκατ. ευρώ έναντι 529 χιλ. ευρώ). Το σύνολο της καθαρής θέσης της Orchestra Hellas έφθασε τα 17 εκατ. ευρώ, από 15,65 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.
Ο ορκωτός πάντως έχει δύο σημειώσεις στην έκθεση του. Στην πρώτη σημειώνει πως η εταιρεία για ακίνητα υπόλοιπα προηγουμένων χρήσεων συνολικού ποσού 282 χιλ. ευρώ περίπου, που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς του κυκλοφορούντος ενεργητικού «Εμπορικές Απαιτήσεις» και «Λοιπές απαιτήσεις», έχει σχηματίσει πρόβλεψη για πιθανή ζημιά από τυχόν μη ρευστοποίησή τους η οποία υπολείπεται κατά ποσό 200 χιλ. ευρώ περίπου. Η δεύτερη ότι δεν έχει γίνει φορολογικός έλεγχος για τις χρήσεις που έληξαν την 28 Φεβρουαρίου 2020 έως και 29 Φεβρουάριου 2024 και ωςς εκ τούτου τα φορολογικά αποτελέσματα των χρήσεων αυτών δεν έχουν καταστεί οριστικά.

Η εταιρεία ORCHESTRA HELLAS Α.Ε. ιδρύθηκε το 2011 και εδρεύει στο Αιγάλεω. Το κύριο αντικείμενό της είναι η εμπορία παιδικών, βρεφικών ενδυμάτων και εξαρτημάτων ρουχισμού, καροτσιών και μερών τους, ειδών καλλωπισμού και αρωμάτων και καλλυντικών. Η Εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο του λιανικού εμπορίου. Τα εμπορευόμενα προϊόντα εκ μέρους της Εταιρείας εντάσσονται στους ακόλουθους τομείς: α) Παιδικό ρούχο β) Βρεφικό Ρούχο, γ) Είδη βρεφανάπτυξης.
Το δίκτυο πωλήσεων της Εταιρείας γεωγραφικά καλύπτει τις περιφέρειες Αττικής, Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Κρήτης, Αιγαίου, και ΗπείρουΔυτικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας βασικοί στόχοι της στρατηγικής της παραμένουν η αύξηση του τζίρου, η βελτίωση του περιθωρίου μικτού και καθαρού κέρδους, και η εδραίωση της εταιρείας ως ηγέτιδα στον τομέα του λιανικού εμπορίου παιδικού και βρεφικού ρούχου.
Πηγή: newmoney.gr