Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και την επόμενη μέρα της τεχνολογικής μετάβασης μιλάει στο Liberal ο Peter Koerte, Chief Technology and Chief Strategy Officer του ομίλου Siemens. Στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο κ. Koerte αναφέρθηκε στις λύσεις που παρέχει η Siemens στην ελληνική αγορά, ενώ αναλύει τι θα φέρει στο μέλλον η χρήση των κβαντικών υπολογιστών.
Συνέντευξη στον Γεράσιμο Ζώτο
Έχετε δημιουργήσει μια πλατφόρμα για επιχειρήσεις. Μπορείτε να μας περιγράψετε πώς λειτουργεί και αν τη διαθέτετε σε ελληνικές επιχειρήσεις;
Έχουμε αναπτύξει μια ανοικτή ψηφιακή πλατφόρμα που ονομάζεται «Siemens Accelerator». Είναι μια λύση που έχει στόχο την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων. Με τον όρο «ανοικτή» εννοούμε ότι η πλατφόρμα αυτή φέρνει όλες τις εταιρείες μαζί, σε ένα περιβάλλον ώστε να μπορεί να επιταχυνθεί ο ψηφιακός τους μετασχηματισμός. Και μιλάμε για όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων. Μικρές, μεσαίες και μεγάλες.
Η πλατφόρμα αυτή φέρνει μαζί όλο το hardware και το διασυνδέει καθώς και το λογισμικό, το οποίο, επίσης, διασυνδέει με απλό τρόπο και εύκολο στη χρήση. Κάτι που είναι πολύ χρήσιμο ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις.
Στην πλατφόρμα αυτή μπορούν να διασυνδεθούν ποικίλα hardware και διαφορετικά λειτουργικά συστήματα και να τεθούν σε λειτουργία κανονικά;
Βεβαίως. Αυτό που κάνουμε είναι η ψηφιοποίηση της βιομηχανίας. Αυτό σημαίνει ότι διασυνδέουμε μηχανές. Έτσι μπορείς να συνδέσεις αντλίες, συστήματα εξαερισμού. Μπορείς να διασυνδέσεις εργοστάσια τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να διασυνδεθούν σε ένα σύστημα «ψηφιακού δίδυμου». Ένα σύστημα δηλαδή που παρουσιάζει όλες τις λειτουργίες μιας επιχείρησης ή εργοστασίου απεικονίζοντάς τις με ψηφιακό τρόπο. Για τον σκοπό αυτό έχουμε αναπτύξει μια τεχνολογία που την ονομάζουμε όχι IT (Information Technology), αλλά OT, δηλαδή Operating Technology.
Υπάρχουν εταιρείες στην Ελλάδα που χρησιμοποιούν την τεχνολογία του «ψηφιακού διδύμου»; Μήπως είναι δύσκολη η χρήση;
Δεν είναι τόσο δύσκολη τεχνολογία. Υπάρχουν πολλές εταιρείες στην Ελλάδα που χρησιμοποιούν την τεχνολογία αυτή, καθώς έχουν την εμπειρία του σχεδιασμού με τη βοήθεια υπολογιστή. Τη γνωστή τεχνολογία CAD. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να παρέχει την ακριβή παρουσίαση ή απεικόνιση ενός αντικειμένου, όπως μια καρέκλα, ένα τραπέζι, μια μηχανή. Οτιδήποτε σκεφτεί κάποιος να σχεδιάσει. Στη συνέχεια με βάση αυτό το σχέδιο μπορείς να εξομοιώσεις οποιεσδήποτε εξωτερικές επιδράσεις. Πόσο ανθεκτικό είναι το υλικό, τη θερμοδυναμική του, την αντοχή του σε θερμοκρασίες κλπ. Αυτό ονομάζουμε «ψηφιακό δίδυμο» και το οποίο μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία αυτή.
Έχετε σχέδια για άλλες λύσεις στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού;
Βεβαίως. Αν σκεφθεί κανείς απλά θα δει ότι με τον όρο ψηφιακή, εννοούμε την τεχνολογία, η οποία πρέπει να φέρει θετικά αποτελέσματα στους πελάτες μας. Και κυρίως μιλάμε για βιωσιμότητα. Ακόμη η αποτελεσματική διαχείριση ενέργειας είναι πολύ σημαντική.
Για παράδειγμα, η εταιρεία Prodea μια μεγάλη ελληνική εταιρεία χρησιμοποιεί το σύστημα Building X. Το σύστημα αυτό τη βοηθά στον να διασυνδέει κτίρια σε μια ψηφιακή πλατφόρμα. Συνδέει δηλαδή όλες τις συσκευές θέρμανσης, ψύξης, πόρτες, παράθυρα. Αυτό δίνει μια διαφάνεια στη διαχείριση της ενέργειας. Μετά αρχίζει η διαδικασία περαιτέρω βελτίωσης της διαχείρισης, δηλαδή ο εξαερισμός, ο φωτισμός. Η αυτόματη διακοπή συσκευών ή διαδικασιών που καταναλώνουν ενέργεια που δεν χρησιμοποιούνται.
Τέλος, να περιμένουμε λύσεις στον τομέα της τεχνολογίας κβαντικών υπολογιστών;
Είναι νωρίς, ακόμη να μιλάμε για κβαντική τεχνολογία καθώς ο αριθμός των λαθών που χρήζουν διόρθωση σε ένα qubit είναι μεγάλος και απαιτείται χρόνος για να φθάσουμε σε επιθυμητά αποτελέσματα. Πάντως, αναμένεται κάποια στιγμή να επιτευχθεί. Βέβαια, υπάρχουν οι εξομοιωτές κβαντικής τεχνολογίας που μπορούν να μας δείξουν ποιες εφαρμογές μπορούν να «τρέξουν». Υπάρχουν λύσεις, όπως οι εξομοιώσεις προβλημάτων και εφαρμογές σε επιστήμες όπως η μοριακή βιολογία. Οι λύσεις θα είναι πολύ περισσότερο γρήγορες, αλλά απαιτείται ακόμη χρόνος.
Προς το παρόν η τεχνολογία θα είναι υβριδική. Δηλαδή θα υπάρχουν οι συμβατικοί υπολογιστές και οι κβαντικοί που είναι συστήματα που βασίζονται περισσότερο σε πιθανότητες (probabilistic). Έτσι οι συμβατικοί υπολογιστές θα εξομοιώνουν τα συστήματα σε λύσεις, όπως στο πεδίο της βιοτεχνολογίας αλλά και για προγραμματισμό διαχείρισης υλικού και μηχανημάτων στη βιομηχανία και στη συνέχεια θα αναλαμβάνουν τα κβαντικά συστήματα. Αυτό βέβαια όταν αναπτυχθεί περισσότερο η κβαντική τεχνολογία γιατί σήμερα δεν είναι, ακόμη, δυνατόν.
Πηγή: liberal.gr