Η ανάπτυξη της ελληνικής θυγατρικής με φόντο την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα νέα projects και το Athens Innovation Forum
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΜΟΡΦΙΔΗ
Με την υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών προς επέκταση αλλά και τις ανάγκες που δημιουργεί στις επιχειρήσεις και τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα η ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας, η Mastercard διαγράφει μία σημαντική αναπτυξιακή τροχιά στη χώρα μας. Η κεντρική απόφαση δε να εγκατασταθεί προ διετίας περίπου ένα απ’ τα τρία ευρωπαϊκά hubs της πολυεθνικής στην Αθήνα που θα αναλαμβάνει διεθνή έργα, επιβεβαίωνε και τον αναβαθμισμένο ρόλο της ελληνικής θυγατρικής σε περιφερειακό επίπεδο. Έκτοτε οι εργασίες και το στελεχιακό δυναμικό στην Αθήνα αυξάνονται…
«Μεγαλώνουμε! Έχουμε φθάσει κοντά στα 150 άτομα και γενικά υπάρχει ένα φιλόδοξο σχέδιο», λέει στο newmoney ο country manager της Mastercard σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα κ. Παναγιώτης Πολύδωρος στο περιθώριο του Athens Innovation Forum που διοργάνωσε χθες η εταιρεία. Όπως εξηγεί η μεγάλη ομάδα που απαρτίζει το hub ασχολείται κυρίως με το κομμάτι των υπηρεσιών σε τέσσερις πυλώνες: Κυβερνοασφάλεια, συμβουλευτική, μάρκετινγκ και Data Analytics. O πυρήνας της εταιρείας βέβαια εξακολουθεί και έχει επίκεντρο τις συναλλαγές και τις συνεργασίες με τις εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα.
Η πρώτη ομάδα, του hub, δεν έχει ξεκάθαρο γεωγραφικό όριο σε ό,τι αφορά τα πρότζεκτς που αναλαμβάνει. «Μπορεί να δουλεύουν σε έργα στην Αίγυπτο, τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, το Ηνωμένο Βασίλειο κοκ Γενικά δεν υπάρχει περιορισμός. Συνήθως υπάρχει μία λίστα των έργων και μία αντίστοιχη των διαθέσιμων ανθρώπων και ειδικοτήτων. Οπότε κατ’ ουσία γίνεται κεντρικά ένα ‘match making’ και αναθέτονται. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως οι περισσότεροι απ’ την ομάδα λείπουν διαρκώς σε ταξίδια στο εξωτερικό!», λέει ο κ. Πολύδωρος. «Φυσικά κάποια έργα μπορεί να γίνονται και στην Ελλάδα. Για παράδειγμα μίλησα νωρίτερα για μια καμπάνια που κάναμε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών πρόσφατα. Αυτό λοιπόν ήταν σχεδιασμένο απ’ τους δικούς μας συμβούλους marketing», σπεύδει να συμπληρώσει.
Η αυξημένη δραστηριότητα της εταιρείας επιβεβαιώνει και το θετικό momentum για τη χώρα. «Η χρονιά σε γενικές γραμμές εξελίσσεται θετικά και υπάρχει αισιοδοξία. Η ελληνική αγορά αναπτύχθηκε απότομα και πολύ. Είδαμε πολύ υψηλούς κύκλους ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια κυρίως διότι ξεκινήσαμε από πολύ χαμηλά. Οπότε φθάνουμε σε ένα σημείο που ίσως αρχίζουμε να εμφανίζουμε μία κόπωση στην ανάπτυξη μας. Από την άλλη όμως υπάρχουν και εξελίξεις που είναι θετικές Το μεγαλύτερο είναι η διάθεση της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη ‘μαύρη’ οικονομία. Και με την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αυτό έχει αποτέλεσμα. Η παραοικονομία απ’ το 25% έχει υποχωρήσει στο 14% με “αιχμή του δόρατος” την κάρτα! Και αυτό επεκτείνεται. Για παράδειγμα τα κοινωνικά επιδόματα τα οποία θα καταβάλλονται σε κάρτα των δικαιούχων. Αυτά είναι περίπου 1,8 δισ ευρώ που θα εισχωρήσουν στην ‘πίτα’ των πληρωμών. Έπειτα υπάρχει το αυστηρότερο φορολογικό πλαίσιο και ο αυστηρότερος έλεγχος που περιορίζει το κίνητρο της παραοικονομίας και της χρήσης μετρητών. Και αυτό θα δουλέψει σαν ένα ‘υπόγειο ρεύμα’ που θα σπρώχνει προς την αντικατάσταση των μετρητών από ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Και επιπρόσθετα υπάρχουν και οι νέες κατηγορίες εμπόρων και επαγγελματιών, όπως τα ταξί, που πλέον υποχρεούνται να δέχονται κάρτες για την πληρωμή τους. Οπότε υπάρχει ακόμα δρόμος», λέει ο ίδιος.
Νωρίτερα ο κ. Πολύδωρος απ’ το βήμα του συνεδρίου υπογράμμισε τους βασικούς στόχους για τη νέα χρονιά που εστιάζουν αφενός τη μεγαλύτερη διείσδυση στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και την περαιτέρω αναβάθμιση της εμπειρίας χρήστη και της ασφάλειας στο περιβάλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Ο κ. Παναγιώτης Πολύδωρος, Country Manager στη Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, και ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στο περιθώριο των εργασιών του φετινού ‘Athens Innovation Forum’
To Athens Innovation Forum
Στο φετινό Athens Innovation Forum με τον τίτλο «Innovating the Future Together» κορυφαίοι θεσμικοί εκπρόσωποι, διακεκριμένα στελέχη της τραπεζικής και της τεχνολογίας, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της Mastercard, παρουσίασαν και αντάλλαξαν απόψεις για τις καινοτόμες εξελίξεις και τα καίρια ζητήματα που διαμορφώνουν το μέλλον των πληρωμών και της τεχνολογίας. Ανάμεσα στα κεντρικά θέματα ήταν η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η επανάσταση του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς και οι τεχνολογίες που αναβαθμίζουν την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των πληρωμών. Η βιωσιμότητα και η αειφορία είχαν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο, με τις τεχνολογικές εξελίξεις να δείχνουν τον δρόμο προς ένα πιο «πράσινο» μέλλον για τις πληρωμές.
Πηγή: newmoney.gr