businewss.gr

Η Γενική Διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Fortune Greece.

Μια γυναίκα στο «τιμόνι» μιας τεχνολογικής εταιρείας στην Ελλάδα είναι εξ ορισμού ενδιαφέρον case. Dell, Microsoft και Google συνθέτουν ένα εκρηκτικό «ψηφιακό» βιογραφικό. H τεχνολογία έγινε πάθος για την Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια Google ΝΑ Ευρώπης, όταν άρχισε να συνειδητοποιεί τις απέραντες ευκαιρίες που προσφέρει. Αυτό, όμως, που κυρίως την γοητεύει και αποτελεί προσωπικό της στόχο είναι να φέρνει αποτελέσματα που συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

Σφράγισε με τη δυναμική συμμετοχή της την εκδήλωση The Power of Innovation, που διοργάνωσε το Fortune Greece στο Ωδείο Αθηνών.

Και ύστερα ήρθε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, με αφορμή την ανακοίνωση του πρώτου Google Cloud Region στην Ελλάδα, που, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που ανέθεσε η Google στην AlphaBeta Economics, προβλέπεται ότι θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία 2,2 δισ. ευρώ στην οικονομία και 19.400 θέσεις εργασίας.

Ποιες ήταν όμως οι μεγάλες προκλήσεις για την Πέγκυ στο χώρο της τεχνολογίας όταν ξεκίνησε και πώς διαμορφώνονται σήμερα τα πράγματα σε ένα κατακλυσμιαία μεταβαλλόμενο ψηφιακό περιβάλλον;

Πέγκυ αντωνάκου: Μπήκα στον χώρο της τεχνολογίας σε μια εποχή δυναμικής αλλαγής, με την είσοδο του διαδικτύου στην καθημερινότητά μας. Το ενδιαφέρον για μένα ήταν ότι μπορούσα να παρακολουθώ τις τεχνολογικές εξελίξεις από κοντά και να συμμετέχω στη συζήτηση για το πώς θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ώστε να αποδίδουν το μέγιστο καλό στην κοινωνία. Σήμερα, σ’ αυτό το κατακλυσμιαίο, όπως το αποκαλείς, περιβάλλον, με τη συζήτηση για την αξιοποίηση της τεχνολογίας να διευρύνεται ολοένα, η μεγαλύτερη πρόκληση, κατά την άποψή μου, είναι να βρίσκουμε διαρκώς τρόπους να αξιοποιούμε και να πολλαπλασιάζουμε τις δυνατότητες των εφαρμογών της.

Το απόρρητο και η ασφάλεια των δεδομένων για τους χρήστες παραμένει το μέγα ζητούμενο. Πώς προσεγγίζει η Google την εξισορρόπηση της ανάγκης για καινοτομία με την ασφάλεια των χρηστών;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη διαδραματίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κοινωνία, καθώς οι άνθρωποι προσβλέπουν σ’ αυτήν για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων: από τη διάγνωση ασθενειών έως την πρόβλεψη φυσικών καταστροφών. Αντίστοιχα, σημαντικό ρόλο παίζει και στην εταιρεία μας, καθώς η πρόοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει επιφέρει μεγάλες βελτιώσεις, όπως π.χ. στις αναζητήσεις και στη μετάφραση σε πραγματικό χρόνο. Αυτά τα οφέλη αντικατοπτρίζουν μια ισχυρή και χρήσιμη νέα τεχνολογία που αποτελεί τον πυρήνα των προϊόντων της Google, και η οποία πρέπει να αναπτύσσεται με περίσκεψη και υπευθυνότητα. Αυτός, άλλωστε, είναι ο λόγος για τον οποίο, το 2018, γίναμε μία από τις πρώτες εταιρείες που διατύπωσαν Αρχές Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ δημιουργήσαμε και προστατευτικές φραγές για εφαρμογές που δεν θα επιδιώξουμε. Επειδή η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ακόμη μια εκκολαπτόμενη τεχνολογία και πολλοί κίνδυνοι που σχετίζονται μ’ αυτήν πιθανώς να μην έχουν προς το παρόν καθοριστεί, η ισχυρή διακυβέρνηση θα μπορεί να θέτει σε εφαρμογή τις διαδικασίες για τον καθορισμό και τον περιορισμό των κινδύνων αυτών πριν από την κυκλοφορία προϊόντων που χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη.

Mε αφορμή τη μεγάλη συζήτηση γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη, πολλοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να υποκαταστήσει την εκπαίδευση με την μηχανική μάθηση, μέχρι και τη δημοκρατία μέσω άσκησης πίεσης. Είναι κάτι που σε προβληματίζει;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι προϊόν της ανθρώπινης ευφυΐας και αυτό, νομίζω, λέει πάρα πολλά. Είναι μια εντυπωσιακή τεχνολογία, που βρίσκεται ήδη σε κάθε τσέπη, μέσα από εφαρμογές όπως το Google Translate το Search ή το Google Maps.

Με απλά λόγια, αντιγράφοντας κατά κάποιον τρόπο τη διαδικασία εκμάθησης που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος μας, μέσα από την επανάληψη δεδομένων, μπορεί να κάνει εκατομμύρια συνδυασμούς σε ελάχιστο χρόνο, ώστε να παράγει ένα είδος δημιουργικής, τεχνητής σκέψης.

Αυτό που κάνουμε στην Google είναι να συνεχίζουμε την έρευνα και τις επενδύσεις στο πώς μπορεί να κάνει όλο και πιο εύκολη τη ζωή του κόσμου και των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό η ανάπτυξη των προϊόντων μας να γίνεται με υπευθυνότητα και με τρόπο που διασφαλίζει ότι και θα εξελίσσονται, γίνονται όλο και πιο χρήσιμα για τους ανθρώπους, αλλά και ότι θα ανταποκρίνονται στα υψηλότερα επίπεδα ποιότητας και ασφάλειας.

Αυτό που επιδιώκουμε όταν αναπτύσσουμε τα προϊόντα μας είναι να «ανοίγουμε» νέες δυνατότητες για όλους, οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτή είναι η αποστολή μας και έχει την Τεχνητή Νοημοσύνη στον πυρήνα της.

Ποιες είναι οι αναδυόμενες τεχνολογικές τάσεις που η Google παρακολουθεί στενά αυτήν τη στιγμή;

Ζούμε σε μια συναρπαστική εποχή για όποιον ασχολείται με τον κλάδο της τεχνολογίας, ή, ακόμη περισσότερο, για όποιον εργάζεται σ’ αυτόν. Αυτό που επιδιώκουμε σήμερα όταν αναπτύσσουμε τα προϊόντα μας είναι να «ανοίγουμε» νέες δυνατότητες για κάθε άνθρωπο, οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτή είναι η αποστολή μας και έχει την Τεχνητή Νοημοσύνη στον πυρήνα της. Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί τεράστια άλματα στη χρήση και την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Για την Google το αντικείμενο δεν είναι κάτι καινούργιο. Ήδη, πριν από δύο χρόνια, αποκαλύψαμε τη γλώσσα προγραμματισμού της επόμενης γενιάς και τις δυνατότητες διαλόγου με το όνομα LAMDA (Language Model for Dialogue Applications) και που σήμερα αποτελεί τη βάση για το Bard, την πειραματική υπηρεσία συνομιλίας με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία σήμερα βρίσκεται στη φάση αυστηρών δοκιμών.

Μία από τις πιο συναρπαστικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται είναι το πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να εμβαθύνει στην κατανόηση των πληροφοριών και να τις μετατρέψει σε χρήσιμη γνώση πιο αποτελεσματικά, διευκολύνοντας τους ανθρώπους να φτάσουν στην ουσία αυτού που ψάχνουν. Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται την Google, συνήθως σκέφτονται πως απευθύνονται σε εμάς για γρήγορες και πραγματικές απαντήσεις, όπως, για παράδειγμα, «πόσα πλήκτρα έχει ένα πιάνο;». Όμως, όλο και περισσότερο οι άνθρωποι στρέφονται στην Google για βαθύτερες γνώσεις και κατανόηση, με ερωτήσεις όπως «είναι πιο εύκολο να μάθεις πιάνο ή κιθάρα;» και «πόση εξάσκηση χρειάζεται το καθένα;». Ένα τέτοιο θέμα απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να καταλάβει κάποιος τι πραγματικά πρέπει να γνωρίζει, και οι άνθρωποι συχνά θέλουν να εξερευνήσουν ένα ευρύ φάσμα απόψεων ή προοπτικών.

Υπάρχει «μυστική συνταγή» για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τις ψηφιακές επενδύσεις; Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων των εταιρειών τεχνολογίας όταν επιλέγουν τις χώρες στις οποίες θα επενδύσουν;

Όταν συζητάμε για την τεχνολογία, η μεγαλύτερη επένδυσή μας είναι οι άνθρωποι, ενώ κινητήριος δύναμη είναι όλα αυτά που μπορούν οι άνθρωποι να κάνουν μέσα από την τεχνολογία.

Σήμερα τρία είναι τα κεντρικά θέματα που διαμορφώνουν τις αποφάσεις για την υλοποίηση επιχειρηματικών επενδύσεων στην Ευρώπη: η στροφή προς τη βιωσιμότητα, η διαρκώς αυξανόμενη έμφαση στην τεχνολογία και η αναζήτηση ταλέντων με δεξιότητες. Οι επιδόσεις κάθε χώρας σε αυτά τα τρία κριτήρια θα προσδιορίσουν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία τους στην προσέλκυση επενδύσεων και, συνεπώς, στον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας τις επόμενες δεκαετίες. Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει αναδείξει αυτά τα τρία ζητήματα σε κορυφαίες προτεραιότητές της.

Το 2015 σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, λανσάραμε το «Grow Greek Tourism Online», ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων, το οποίο χρησιμοποιούμε ως παράδειγμα σε όλο τον κόσμο. Από τότε έχουμε εκπαιδεύσει σχεδόν 250.000 ανθρώπους στην Ελλάδα προκειμένου να αναπτύξουν την επιχείρησή τους ή να προωθήσουν την καριέρα τους στον Τουρισμό, βοηθώντας τους να πραγματοποιούν μεγαλύτερους τζίρους, να προσλαμβάνουν περισσότερους ανθρώπους, αλλά και να βρουν μια καινούργια δουλειά ή να προωθήσουν την καριέρα τους. Εδώ και 15 χρόνια παραμένουμε πιστοί στην υλοποίηση αυτού του οράματος για την Ελλάδα, ως ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα και, κυρίως, στους ανθρώπους της. Γιατί οι άνθρωποι είναι εκείνοι που, με τη δύναμη της τεχνολογίας, κάνουν τα θαύματα!

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι προϊόν της ανθρώπινης ευφυΐας που, «αντιγράφοντας» τη λειτουργία του εγκεφάλου μας, μπορεί να κάνει εκατομμύρια συνδυασμούς σε ελάχιστο χρόνο ώστε να παράγει ένα είδος δημιουργικής, τεχνητής σκέψης.

Τι πρέπει να γίνει προκειμένου να συνεχιστεί η πρόσφατη «αναζωπύρωση» επενδύσεων στη χώρα;

Πρόσφατα ήμουν μέρος μιας συζήτησης κατά την οποία εκπρόσωποι μικρών και μεσαίων startups μοιράζονταν τον προβληματισμό τους για τη δυσκολία να βρουν προσωπικό με κατάλληλες δεξιότητες. Αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Στον ψηφιακό κόσμο μια Ελληνίδα, ένας Έλληνας μπορούν να εργάζονται από τη χώρα μας για οποιαδήποτε εταιρεία στο εξωτερικό, και αυτό σημαίνει ευκαιρίες που δεν υπήρχαν ποτέ άλλοτε. Είναι επίσης ένας καταπληκτικός τρόπος να γυρίσουν πίσω τόσοι νέοι επιστήμονες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης, με όλες τις θετικές επιδράσεις που συνεπάγεται αυτό.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα το ότι εντάσσεται στις cloud περιοχές της Google και τι ρόλο θα παίξει το ελληνικό department της Google στη χώρα;

Σημαίνει ότι έχει μια μοναδική ευκαιρία να συμμετέχει σε μια παγκόσμια λύση τεχνολογικής υποδομής, ικανή να ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για ψηφιακό μετασχηματισμό. Η μετάβαση στο cloud σημαίνει ότι δίνουμε στους οργανισμούς όλων των ειδών και μεγεθών τη δυνατότητα να κινούνται ταχύτερα, να είναι πιο ευέλικτοι και να εισάγουν την καινοτομία στις λειτουργίες τους. Σημαίνει επίσης ταχύτερες διαδικασίες, εξοικονόμηση κόστους, καλύτερη συνεργασία, προηγμένη ασφάλεια και πρόληψη απώλειας δεδομένων. Σήμερα οι περισσότερες εταιρείες δεν εξετάζουν το κατά πόσο θα πρέπει να μετεγκατασταθούν στο cloud, αλλά τι πρέπει να μετεγκαταστήσουν σ’ αυτό. Το μεγάλο στοίχημα, με δεδομένη την κλιματική κρίση, είναι η βιώσιμη ανάπτυξη.

Πώς εξασφαλίζει η Google ότι οι δομές της θα έχουν μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2030;

Τον Σεπτέμβριο του 2020 θέσαμε τον πιο φιλόδοξο στόχο μας ως προς το θέμα της ενέργειας: μέχρι το 2030 να επιχειρούμε σε περιβάλλον ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος, πάντα και παντού. Αυτό σημαίνει ότι σκοπεύουμε τα κέντρα δεδομένων μας, τα cloud regions και τα γραφεία μας, να λειτουργούν με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Υπήρξαμε οι πρώτοι πάροχοι cloud που αναλάβαμε τη δέσμευση αυτή και έχουμε την πρόθεση να είμαστε και οι πρώτοι που θα την πετύχουμε. Ας σημειώσουμε ότι ήμασταν και η πρώτη μεγάλη εταιρεία που, ήδη από το 2007, πετύχαμε να λειτουργούμε με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα, ενώ από το 2017 και έκτοτε ισοσταθμίζουμε τη χρήση ενέργειας που κάνουμε με 100% ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι πρωτοβουλίες σας στη σύνδεση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με το παρόν και το μέλλον. Όπως η εφαρμογή «Athens: The City is the Museum». Τι ανταπόκριση είχε και πώς βλέπεις την τεχνολογία να κάνει disrupt στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας;

Η ανταπόκριση μέχρι τώρα είναι εξαιρετική. Η Αθήνα είναι ένα ζωντανό μουσείο που εξελίσσεται διαρκώς και είναι άξια προσοχής όλο τον χρόνο, και όχι μόνο ως ένα καλοκαιρινό διάλειμμα! Το «Athens. The city is the museum» είναι μια διαδικτυακή εμπειρία που σχεδιάστηκε προκειμένου να συμβάλει στην προβολή της ελληνικής πρωτεύουσας, προσκαλώντας το κοινό να περιπλανηθεί στις γειτονιές της με τον πιο φιλικό στο περιβάλλον τρόπο: περπατώντας και ακούγοντας τις ιστορίες των κατοίκων της! Αγαπημένη μου, η «στάση» στην Ομόνοια υπό τους ήχους της βραδιάς των πανηγυρισμών της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το 2004. Άσε που όσο ανακαλύπτεις την πόλη μεταφέρεις μαζί σου αιώνες Ιστορίας… Μιλάμε για κάτι μοναδικό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Google τοποθετεί τις τέχνες στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της, σωστά;

Έχεις δίκιο! Υπάρχει και στην Ελλάδα μια μακροχρόνια συνεργασία με το Google Arts and Culture, την πλατφόρμα μας που παρέχει πρόσβαση στην τέχνη και στον πολιτισμό για όλους, παντού. Στο Google Arts and Culture φιλοξενούνται ήδη, μεταξύ άλλων, κάποια από τα σημαντικότερα ελληνικά μουσεία, όπως η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη (MOMus). Έτσι, οι επισκέπτες της ψηφιακής αυτής πλατφόρμας έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν «ζωντανά» λεπτομέρειες της πλούσιας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και της σύγχρονης Ελλάδας.

Είναι γεγονός πως η τεχνολογία έχει τεράστια δυναμική για την υποστήριξη πολιτιστικών φορέων, όπως πανεπιστήμια, μουσεία και ΜΚΟ, ενώ διαθέτει και ειδικούς που μπορούν να διευκολύνουν αυτή την πρόσβαση στην κληρονομιά μας.

Το θέμα της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης τι πρωτοβουλίες προϋποθέτει για να διασφαλιστεί ότι όλες οι φωνές ακούγονται και εκτιμώνται σε μια εταιρεία;

Ξέρεις, δεν είναι εύκολο να υπάρξει ενιαία προσέγγιση για την επίτευξη της ισότητας, ιδίως όταν μιλάμε για διαφορετικούς πολιτισμούς και κοινωνίες. Για εμάς στην Google όλα ξεκινούν από την οικοδόμηση της αίσθησης του «ανήκειν», με την έννοια ότι κάθε εργαζόμενος αισθάνεται ότι είναι «ορατός», ότι τον καταλαβαίνουν, τον υποστηρίζουν, τον σέβονται και του δίνουν τη δυνατότητα να συμμετέχει ισότιμα στην ομάδα. Μέσω των προγραμμάτων μας ενθαρρύνουμε τις υποεκπροσωπούμενες ομάδες να δημιουργήσουν και να οικοδομήσουν ισχυρές συμμαχίες, ενισχύοντας την ανάπτυξη επιχειρηματικών εργαλείων και τη δημιουργία οικονομικών ευκαιριών.

Ίσως ήρθε η στιγμή να αναφερόμαστε σε εργαζόμενους γονείς, χωρίς όμως να προσπερνάμε τις μελέτες που δείχνουν πως οι «απλήρωτες υποχρεώσεις» επιβαρύνουν κυρίως τις γυναίκες.

Γυναίκα, επικεφαλής και μητέρα. Πώς συνδυάζονται οι ρόλοι για να βρίσκεσαι στην κορυφή με συνέχεια και συνέπεια;

Βρέθηκα πρόσφατα σε ένα συμπόσιο για την ισότητα και θυμάμαι κάποιος να λέει ότι ο όρος «εργαζόμενος πατέρας» δεν ακούγεται σχεδόν ποτέ. Ίσως ήρθε η στιγμή να αναφερόμαστε σε εργαζόμενους γονείς, χωρίς φυσικά να προσπερνάμε τις μελέτες που δείχνουν πως οι λεγόμενες «απλήρωτες υποχρεώσεις» επιβαρύνουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό κυρίως τις γυναίκες.

Η γονεϊκότητα είναι μεγάλη χαρά, αλλά έχει και πολλή δουλειά. Οι επαγγελματικές επιτυχίες προσφέρουν ικανοποίηση, αλλά απαιτούν επίσης πολλή δουλειά. Μπορεί κάνεις να τα συνδυάσει όλα; Ο δικός μου τρόπος είναι με το να προσπαθώ να είμαι συνειδητή στις επιλογές μου. Δεν έχω τη μαγική απάντηση, αλλά σίγουρα έχω κάθε κίνητρο να συνεχίσω την προσπάθεια, γιατί η ουσία βρίσκεται στον συνδυασμό όλων των πραγμάτων που μας γεμίζουν και μας ολοκληρώνουν, ό,τι και αν είναι αυτό για τον καθένα.

Πέγκυ, ποιο είναι το μεγαλύτερό σου προτέρημα;

Η σχεδόν ανεξάντλητη όρεξη για μάθηση και ανακάλυψη. Και από ό,τι ακούω από τους γύρω μου, φίλους και συνεργάτες, είναι και μεταδοτικό!

Και το μεγαλύτερό σου ελάττωμα;

Αυτή ακριβώς η ανεξάντλητη όρεξή μου! Η ημέρα έχει 24 ώρες.

**Φωτογραφίες: Στέφανος Παπαδόπουλος

Πηγή: fortunegreece.com