Το αλκοόλ και ο αλκοολισμός αποτελούν μια διαρκή κοινωνική μάστιγα. Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών μειώνει τη συγκέντρωση του ανθρώπινου εγκεφάλου και τα αντανακλαστικά, κάτι που μπορει να αποτελέσει αιτία ατυχημάτων. Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ είναι δυνατό να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες, που μπορεί να επιφέρουν ακόμα και τον θάνατο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο περίπου 3 εκ. άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους λόγω της τακτικής κατανάλωσης αλκοόλ.
Ερευνητές στο ETH της Ζυρίχης ανέπτυξαν ένα πρωτεϊνικό τζελ που διασπά το αλκοόλ στο γαστρεντερικό σωλήνα. Αυτό το τζελ μετατρέπει το αλκοόλ σε οξικό οξύ πριν εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, η κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να γίνει λιγότερο επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ουσιαστικά, το τζελ μεταφέρει τη διάσπαση του αλκοόλ από το συκώτι στο πεπτικό σύστημα. Σε αντίθεση με το συκώτι, δεν παράγει ακεταλδεΰδη, ένα τοξικό ενδιάμεσο. Αυτό το τζελ θα μπορούσε να ληφθεί από το στόμα, ενδεχομένως σε μορφή κάψουλας, για να αποτρέψει την αύξηση της περιεκτικότητας του αίματος σε αλκοόλ και να προστατεύσει το σώμα από τις βλαβερές συνέπειες. Δεν βοηθά όμως σε περιπτώσεις δηλητηρίασης από αλκοόλ.
Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι θα μπορεί κάποιος να πίνει περισσότερο χωρίς επιπτώσεις για τον οργανισμό του, απλά αν και εφόσον βγει στην αγορά ένα τέτοιο σκεύσμα, ένα παραπάνω ποτηράκι αραιά και που δεν θα είναι και τόσο επιβλαβές.
Πηγή: enternity.gr