businewss.gr

Τι δείχνουν τα πρώτα deals του 2025 για τον κλάδο. Δεύτερη επένδυση για την Softweb και… δεύτερη κίνηση μέσα στην ίδια μέρα από την Performance Technologies

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟ

Δεύτερη εξαγορά μέσα σε χρονικό διάστημα μερικών μόνο ημερών – 8, για την ακρίβεια- καταγράφηκε στον κλάδο της πληροφορικής, με κοινό σημείο ότι τα δυο πρώτα deals του 2025 προήλθαν από εταιρείες μικρότερου μεγέθους.
Η Softweb, η οποία εισήλθε στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών μόλις το καλοκαίρι του 2024, ανακοίνωσε την απόκτηση του 70% της Vitamin Media, έναντι συνολικού τιμήματος ύψους 655.200 ευρώ (6/2), ακολουθώντας τα βήματα της εισηγμένης στην Κύρια Αγορά Q&R, που έκανε το «ποδαρικό» με την συμφωνία για το 60% της SysteCom, με συναλλαγή αξίας 1,5 εκατ. ευρώ (29/1).

Αυτονόητα, δεν υφίσταται κανένα περιθώριο σύγκρισης ανάμεσα σε αυτές τις εξαγορές και τα «χρυσά» deals του 2024 για τις Entersoft και Epsilon Net, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ή και με κάποιες άλλες.

Γίνεται όμως προφανές ότι οι «μικροί» μιας αγοράς με ρυθμούς ανάπτυξης που παραμένουν ισχυροί και αποφέρουν υψηλά έσοδα και κερδοφορίες για όλους, επιχειρούν πλέον να ανεβάσουν ταχύτητες και στην «κούρσα» των εξαγορών.

Μάλιστα, η Softweb πραγματοποίησε την δεύτερή της επένδυση στο σκέλος των εξαγορών πλειοψηφικών μεριδίων άλλων εταιρειών, καθώς στην εκπνοή της περασμένης χρονιάς (17/12) είχε αποκτήσει το 100% της Digihart έναντι 75.000 ευρώ. Τώρα, ο πήχης του τιμήματος τοποθετήθηκε πολύ πιο πάνω…

Η δε Q&R εισήλθε στον τομέα της κυβερνοασφάλειας με την εξαγορά του 60% της SysteCom (με πρόβλεψη και για το υπόλοιπο 40%, εντός τριών ετών), ενώ στο πλαίσιο της υλοποίησης ενός ευρύτερου επενδυτικού πλάνου, με «καύσιμα» 19,1 εκατ. ευρώ, ποσό που αντλήθηκε από την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου, εξετάζει αντίστοιχες κινήσεις στα πεδία των AI, enterprise software, fintech κ.ά.

Για την Softweb Adaptive I.T. Solutions, εταιρεία ανάπτυξης επιχειρηματικού λογισμικού, η εξαγορά του 70% των μετοχών της Vitamin Media, σημαίνει την ενίσχυση της θέση της στον κλάδο του ψηφιακού μάρκετινγκ και της διαφήμισης στην Ελλάδα.

Ο νέος όμιλος ενσαρκώνει, όπως αναφέρθηκε από τη διοίκηση της, το μήνυμα: «Η τεχνολογία συναντά τη δημιουργικότητα» και δεσμεύεται να οδηγήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις σε ένα νέο επίπεδο ανάπτυξης και καινοτομίας.

Χαράλαμπος Δημητρακόπουλος

Στην περίπτωση της Digihart, η εξαγορά εντάσσεται στη στρατηγική ανάπτυξης της Softweb και ενισχύει περαιτέρω την παρουσία της στον κλάδο των ψηφιακών λύσεων και υπηρεσιών μάρκετινγκ, με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους πελάτες της.
Στο σερί των εξαγορών αναμένεται να μπουν και άλλες ελληνικές εταιρείες πληροφορικής από τους λεγόμενους «μικρούς», οι οποίοι φιλοδοξούν να «σκαρφαλώσουν» στην ιεραρχία του κλάδου, όπως είναι για παράδειγμα η εισηγμένη στην ENA από το 2023, Dotsoft.
Εταιρείες οι οποίες πέρα από την προσπάθειά τους στο κομμάτι της οργανικής ανάπτυξής τους, ανοίγουν το «παιχνίδι» γενικότερα και εξετάζουν deals που θα τους επιτρέψουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα έσοδα και τα κέρδη τους.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που είχε πει ο πρόεδρος και CEO της Softweb Χαράλαμπος Δημητρακόπουλος σε συνέντευξή του στο newmoney, τότε, τον Ιούλιο, όταν η εταιρεία του περνούσε το κατώφλι της Εναλλακτικής Αγοράς του ΧΑ: «Για μας, είναι ένα ακόμα βήμα. Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο θεωρείται μόνο η αρχή. Αν δείτε τις ηλικίες στο ανώτατο management, ο μέσος όρος δεν ξεπερνά τα 35 έτη. Η Softweb ήρθε για να μείνει. Έχει καταγράψει ήδη μια πορεία στο ενεργητικό της. Θέλει να την συνεχίσει και επέλεξε αυτό τον δρόμο, διότι μπορεί να τον υποστηρίξει. Το πελατολόγιό μας εκτείνεται οριζόντια σε όλο το εύρος της αγοράς. Σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.».
Η Softweb εξειδικεύεται στην ανάπτυξη Web και Mobile Επιχειρηματικών λογισμικών και εφαρμόζει ολοκληρωμένο σχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Από την ίδρυση της (2008) μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει περισσότερα από 1800 τεχνολογικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η στρατηγική της Performance
Δεύτερη διαδοχική επένδυση σημειώθηκε και για την εισηγμένη Performance Technologies, που φαίνεται να παγιώνει μια άλλη στρατηγική. Έχοντας ολοκληρώσει την μετάταξή της εδώ και αρκετούς μήνες, χθες ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στη νεοσύστατη εταιρεία GAIN Consulting Α.Ε., με ποσοστό 28%., σε μια… δεύτερη εξέλιξη μέσα στην ίδια ημέρα για την πληροφορική.

Στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχουν, επίσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Performance Technologies, Διονύσιος Χιντζίδης, και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Ανδρέας Τσαγκάρης, με ποσοστό 3% έκαστος.

Διονύσιος Χιντζίδης

Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση, η επιχειρηματική ιδέα που οδήγησε στη δημιουργία της GAIN Consulting προέκυψε από τη διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη των οργανισμών για εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες στους τομείς του Enterprise & IT Service Management (ESM & ITSM), του Business Process Management (BPM) και του Customer Service Management (CSM) & Customer Experience (CX). Πρόκειται για θεματικές περιοχές που αποτελούν κρίσιμους πυλώνες στην επιτυχημένη υλοποίηση έργων ψηφιακού μετασχηματισμού σε μεγάλους οργανισμούς.

Νωρίτερα, η Performance Technologies, είχε εισέλθει με μονοψήφιο μετοχικό ποσοστό (5%) σε μια startup του εξωτερικού, Νοέμβριο του 2024, την ιρλανδική Continuous Software, συμμετέχοντας σε αύξηση κεφαλαίου με ποσό 500.000 ευρώ. Η CS με έδρα το Δουβλίνο, και γραφεία σε Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη, Ριάντ και Τορόντο, εξειδικεύεται στην τεχνολογία Project Portfolio Management (PPM). Με την πλατφόρμα aangine, η οποία βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, προσφέρει μεταξύ άλλων προηγμένες δυνατότητες για τη διαχείριση σύνθετων έργων.

Όλοι στο «παιχνίδι»
Οι εξαγορές στον κλάδο της πληροφορικής δεν… σταματούν ποτέ: η Profile Software, διεθνής leader στο λογισμικό για τον χρηματοοικονομικό τομέα, με παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες, μετρά ήδη αντίστροφα για μια νέα εξαγορά στο εξωτερικό, στα πεδία του ενδιαφέροντος της. Νέες επενδύσεις σε εξαγορές θα κληθεί να εξετάσει σύντομα και η Real Consulting, κατά την περίοδο της μετάταξής της από την Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ στην Κύρια Αγορά.

Με ανοικτά «ραντάρ» πορεύονται όλοι οι βασικοί «παίκτες» της εγχώριας αγοράς πληροφορικής.

Δεδομένο είναι ότι οι Epsilon Net και το σχήμα Entersoft-SoftOne θα κινηθούν για νέα deals μετά από τις εξελίξεις του 2024, αφού είχαν πρωταγωνιστήσει στις εξαγορές του business software και σκοπεύουν να συνεχίσουν στην ίδια «ρότα», με τις νέες μετοχικές συνθέσεις τους.
Ευκαιρίες εξαγορών εξακολουθούν να αναζητούν και οι άλλοι «μεγάλοι» του κλάδου, όπως οι Uni Systems, Netcompany-Intrasoft, Space Hellas, Ideal Holdings (Byte, Bluestream, Adacom, Netbull).

Πηγή: newmoney.gr