Της Ματίνας Χαρκοφτάκη
Το όνομα της European Dynamics βρέθηκε πρόσφατα στο προσκήνιο της δημοσιότητας καθώς η καταγγελία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2023 πυροδότησε την έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία 10 εταιρειών, οι οποίες έχουν καταλυτικό ρόλο σε έργα ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα, τα οποία χρηματοδοτούνται από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. “Πέτρα του σκανδάλου” αποτέλεσε ο διαγωνισμός για το νέο Ηλεκτρονικό Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων και Προμηθειών (ΕΣΗΔΗΣ), ο οποίος σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της European Dynamics, υπήρξε μεροληπτικός υπέρ συγκεκριμένων εταιρειών.
Θυμίζουμε ότι για το εν λόγω έργο, το οποίο προκηρύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, είχαν καταθέσει προσφορά κοινοπραξία με επικεφαλής την Intrasoft από τη μια και η European Dynamics από την άλλη. Ωστόσο, η διαδικασία μόνο ομαλά δεν κύλησε καθώς οι δύο διαγωνιζόμενοι προχώρησαν σε προσφυγές ενώ στη συνέχεια η European Dynamics κατέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το παρελθόν ανάμεσα στις δύο εταιρείες
Τελικά, ανάδοχος του έργου, για το οποίο παραμένει, μέχρι σήμερα, σε εκκρεμότητα η υπογραφή της σύμβασης, ανακηρύχθηκε η Intrasoft-Net Company, κάτι που οδήγησε την European Dynamics μέχρι το κατώφλι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταγγέλλοντας για μεροληψία, μια κίνηση που ρίχνει μια βαριά σκιά πάνω από τις διαδικασίες για την ανάληψη των έργων πληροφορικής, τουλάχιστον μέχρι να διαλευκανθεί από τις αρχές η υπόθεση.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η European Dynamics έρχεται σε αντιπαράθεση με την Intrasoft με μήλον τής έριδος το ίδιο έργο (η νέα σύμβαση έρχεται να το αντικαταστήσει). Συγκεκριμένα, ήταν το 2010 όταν η Intrasoft προκρίθηκε ανάδοχος, προκαλώντας την αντίδραση της European Dynamics, η οποία ακολούθησε την νομική οδό προκειμένου να αναζητήσει το δίκιο της ενώ δεν περιορίστηκε μόνο στις εγχώριες αρχές αλλά κατέφυγε επίσης στις ευρωπαϊκές, κινούμενη εναντίον των αποφάσεων της τότε επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού.
Η European Dynamics του Κ. Βελέντζα
Ποια είναι, όμως, η European Dynamics; Πρόκειται για έναν όμιλο εταιρειών πληροφορικής με πολυετή πορεία-έλκει τις ρίζες του από το 1995-ο οποίος έχει αναλάβει μια σειρά από έργα, κατά κύριο λόγο, για θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδρυτής της είναι ο Κωνσταντίνος Βελέντζας, ο οποίος μετά τη θητεία του, διάρκειας περίπου 8 ετών, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, αποφάσισε να δημιουργήσει την εταιρεία, στην οποία μέχρι το 2020 κατείχε τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, οπότε τον διαδέχθηκε ο σημερινός επικεφαλής του ομίλου, Λεωνίδας Μπαρδής.
Σήμερα ο κ. Βελέντζας, παραμένει ο μέτοχος με το μεγαλύτερο ποσοστό στην European Dynamics ενώ παράλληλα συμμετέχει ενεργά στη μη κερδοσκοπική εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, η Ευρωπαϊκή Δυναμική (όπως είναι ο τίτλος της στα ελληνικά) εμφάνισε έσοδα 36,636 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι 32,627 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας άνοδο 10%. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν την ίδια περίοδο σε 10,24 εκατ. ευρώ από 9,4 εκατ. το 2021, ενισχυμένα κατά 7%. Να σημειωθεί ότι από το 2016, μητρική εταιρεία του ομίλου είναι η European Dynamics Group Holding, η οποία εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Κάτω από την ομπρέλα του οργανισμού εντάσσονται συνολικά 9 εταιρείες, οι οποίες εντοπίζονται σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστρία, Ελβετία Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο και φυσικά στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης της υπό εκκαθάρισης Enable.
Πηγή: forbesgreece.gr