businewss.gr

Της Βάσως Αγγελέτου

Χρηματοδότηση σε 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είναι δέσμιοι κόκκινων δανείων φιλοδοξεί να δώσει ο γνωστός τραπεζίτης Άνθιμος Θωμόπουλος, μέσα από δύο εταιρείες που έχει εξαγοράσει και αναμένεται να επαναλειτουργήσουν το επόμενο διάστημα.

Όπως αποκαλύπτει στο Capital.gr ο πρώην CEO της Τράπεζας Πειραιώς και αναπληρωτής CEO της Εθνικής Τράπεζας, οι δύο άδειες που έχει εξαγοράσει ανήκουν στην εταιρεία leasing Probank (που ανήκε στην Εθνική Τράπεζα), καθώς και στον servicer Pillarstone που διέκοψε τη λειτουργία του στη χώρα μας το 2019.

Για τη δεύτερη συναλλαγή, διευκρινίζει ο κ. Θωμόπουλος, αναμένεται η έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος εντός Φεβρουαρίου με στόχο να τους επόμενους μήνες να αδειοδοτηθεί εκ νέου ως εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων η οποία θα λάβει επιπλέον άδεια παροχής πιστώσεων για αναδιάρθρωση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σημείο καμπής για την επιχειρηματική του απόφαση ήταν η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου με τον νόμο για το ιδιωτικό χρέος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο με πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος παρέχει στους servicers τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και άλλων εταιρειών, μειώνοντας μάλιστα το ύψος της πρόσθετης άδειας στο μισό (4,5 εκατ. ευρώ).

“Η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους προϋποθέτει την εισροή νέου χρήματος” δηλώνει ο κ. Θωμόπουλος αναπτύσσοντας τη στρατηγική της νέας επιχειρηματικής του κίνησης. Όπως εξηγεί, ειδικά οι οφειλέτες που βρίσκονται στην περίμετρο των δανείων ύψους 53-55 δισ. ευρώ που έχουν τιτλοποιηθεί μέσω του “Ηρακλή” βρίσκονται αποκομμένοι από κάθε είδους τραπεζικής ή άλλης χρηματοδότησης, ακόμη και αν τα οικονομικά τους δεδομένα έχουν αλλάξει. “Θέλουμε να βοηθήσουμε να κλείσει αυτό το χρηματοδοτικό κενό”, όπως αναφέρει.

“Θέλουμε να εστιάσουμε στα στεγαστικά δάνεια -εκεί βλέπουμε τη μεγάλη ανάγκη και ευκαιρία”, σημειώνει ο ίδιος, δεδομένου ότι στα χαρτοφυλάκια του Ηρακλή περιλαμβάνονται περίπου 200.000 κατοικίες ως ενέχυρο έναντι στεγαστικών δανείων ύψους 22 δισ. ευρώ. “Εάν θεωρήσει κανείς ότι τα funds θα δεχθούν κούρεμα (haircut) στο 50% της αξίας των εν λόγω ενεχύρων, θα χρειαστεί αναχρηματοδότηση ύψους 10-12 δισ. ευρώ συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πολύς χώρος στη συγκεκριμένη αγορά και είναι εύλογο να περιμένει κανείς ότι μπουν και άλλοι παίκτες σε αυτή”, προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμόπουλο, η δυναμική οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών, η μείωση της ανεργίας και η είσοδος της επόμενης γενιάς (των παιδιών) στην αγορά εργασίας έχει αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα πολλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν πλέον τα εχέγγυα να εξυπηρετήσουν ένα νέο δάνειο το οποίο όμως θα σηματοδοτήσει την επιστροφή τους στην “πράσινη” αγορά δανείων.

Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα
Στόχος είναι το φθινόπωρο να βγει στον “αέρα” -με νέο όνομα- η πλατφόρμα της Pillarstone η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους κόκκινους δανειολήπτες να αιτηθούν νέα χρηματοδότηση. Προϋπόθεση είναι το νοικοκυριό ή η επιχείρηση να συναινέσουν σε άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου ούτως ώστε να εκτιμηθεί η δυνατότητα αποπληρωμής του νέου δανεισμού με βάση τα τρέχοντα οικονομικά στοιχεία τους.

Η διαδικασία αίτησης δανειοδότησης θα είναι αμιγώς digital και ο αιτούμενος δανειολήπτης θα λαμβάνει απάντηση εντός πέντε εργάσιμων ημερών. Το μοντέλο της αναχρηματοδότησης των κόκκινων δανειοληπτών είναι win-win-win, υποστηρίζει ο κ. Θωμόπουλος, αφού εκτός από τον δανειολήπτη και την Pillarstone κερδισμένος βγαίνει και ο servicer που διαχειρίζεται το κόκκινο δάνειο.

Ο λόγος είναι ότι, εάν ότι ένα νοικοκυριό έχει ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ με ενέχυρο αντίστοιχης εμπορικής αξίας το οποίο ο servicer αποφασίζει να ρευστοποιήσει, στον πλειστηριασμό η αξία του δεν θα υπερβεί τα 80.000 ευρώ. Στις 8 στις 10 περιπτώσεις, το ακίνητο αγοράζεται από το ίδιο το fund που μπαίνει σε διαδικασία νομιμοποιήσεων κ.τλ. προκειμένου να το κάνει εμπορικό για να το ξαναπουλήσει. Το τελικό έσοδο που αναμένεται να λάβει δεν υπερβαίνει τις 65.000 ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανέρχεται στα 3-4 έτη, εκτιμά ο κ. Θωμόπουλος.

Αυτός είναι η λόγος που θεωρεί ότι ο servicer θα δεχθεί την πρόταση του κόκκινου οφειλέτη για εξόφληση της κόκκινης οφειλής με εφάπαξ καταβολή 65.000 ευρώ -εκ της οποίας τα 55.000-60.000 ευρώ θα έχουν προέλθει από τον δανεισμό της Pillarstone, ενώ τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα συνεισφέρει ο οφειλέτης. Όσον αφορά στο επιτόκιο που θα καταβάλλει ο οφειλέτης στην Pillarstone, αυτό θα είναι ελαφρώς υψηλότερο από το επιτόκιο της ρύθμισης στον servicer, ωστόσο το κεφάλαιο θα είναι αισθητά απομειωμένο, άρα απομειωμένη θα είναι και η μηνιαία δόση για τον δανειολήπτη.

Ακόμη και στις περιπτώσεις που αποπληρώνεται η ρύθμιση ενός κόκκινου δανείου, ο servicer έχει κίνητρο να επιλέξει την πρόωρη αποπληρωμή του προκειμένου να εξυπηρετήσει τα business plans των δανείων του Ηρακλή, τα οποία απειλούνται σοβαρά με εκτροχιασμό λόγω της φιλόδοξης στοχοθεσίας τους, σημειώνει ο κ. Θωμόπουλος.

Προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδιά του, ο επιχειρηματίας θα προβεί σε άντληση χρηματοδότησης ύψους 150-200 εκατ. ευρώ εντός του δευτέρου εξαμήνου, με τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ των κεφαλαίων να προέρχονται από τραπεζική χρηματοδότηση εντός και εκτός συνόρων.

Πηγή: capital.gr