businewss.gr

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο στασιμότητας στην ανάπτυξή της, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τις επενδύσεις, την επιβραδυνόμενη ανάπτυξη και τις γεωπολιτικές προκλήσεις.

Συγκεκριμένα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογραμμίζει ότι οι εμπορικές εντάσεις και η χαμηλή ζήτηση επιβαρύνουν την ευρωζώνη και απηύθυνε έκκληση για γρηγορότερη εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, επισημαίνοντας πως οι εσωτερικοί φραγμοί μειώνουν την καινοτομία και την ανάπτυξη των εταιρειών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισήμανε ότι οι ρυθμιστικοί φραγμοί εντός της ΕΕ επιβαρύνουν την οικονομία με κόστη αντίστοιχα δασμών 44% στα προϊόντα και 110% στις υπηρεσίες, προσθέτοντας πως η εξάλειψή τους θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 3% μέσα σε μια δεκαετία.

Ταυτόχρονα, το Bloomberg αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για εταιρείες με δραστηριότητα στις ΗΠΑ, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Παρόλα αυτά, το σύστημα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Ευρώπη θεωρείται «επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και ρευστό» προς το παρόν.

Δείτε επίσης: Απόλυτη κυριαρχία της Κίνας στα EV: Πάνω από το 50% οι διεθνείς πωλήσεις

Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι αρνητικές λόγω της αβεβαιότητας στην εμπορική πολιτική, της ενδεχόμενης κλιμάκωσης των δασμών και των γεωπολιτικών εντάσεων, που θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση και την ανάπτυξη περισσότερο από το προβλεπόμενο. Παράλληλα, οι αρνητικές αυτές επιδράσεις μπορεί να αντισταθμιστούν από μια πιθανή δημοσιονομική χαλάρωση με αυξημένες αμυντικές δαπάνες σε διάφορες χώρες.

Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό κινούνται σε δύο κατευθύνσεις, με τις τιμές των μη ενεργειακών προϊόντων να υποχωρούν λόγω εμπορικών τριβών, ενώ η ασθενέστερη οικονομική δραστηριότητα και οι μισθοί επηρεάζουν επίσης το επίπεδο των τιμών, ενώ παράλληλα η ανατίμηση του ευρώ μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, οι δημοσιονομικές δαπάνες θα μπορούσαν να αποδειχθούν υψηλότερες ή να αυξήσουν τον πληθωρισμό, ενώ παράλληλα οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού και η κλιμάκωση των δασμών ίσως οδηγήσουν σε πιο γρήγορη αύξηση των τιμών εισαγωγής.

Παρά τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας και τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο της ΕΚΤ, η ανάπτυξη της Ευρωζώνης για το 2025 προβλέπεται να είναι μόλις 0,8%, με το 2026 να αναμένει ελαφρά επιτάχυνση στο 1,2%.

Για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, το ΔΝΤ ζητά γρήγορη προώθηση της εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, τονίζοντας ότι ο κατακερματισμός μεταξύ των κρατών-μελών αναστέλλει την καινοτομία και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Δείτε επίσης: Η Shopify κάνει δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά με τη στήριξη της NetSteps