
Οι συζητήσεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη αναπόφευκτα στρέφονται στο ενδεχόμενο καταστροφής, αλλά ο μελλοντολόγος Ray Kurzweil υποστηρίζει στο νέο του βιβλίο ότι η εστίαση στα αρνητικά θα δημιουργήσει “καθυστερήσεις στην υπέρβαση του ανθρώπινου πόνου“. Το βιβλίο The Singularity is Nearer (Η μοναδικότητα πλησιάζει), που κυκλοφορεί στις 25 Ιουνίου, αποτελεί συνέχεια του βιβλίου The Singularity is Near (Η μοναδικότητα πλησιάζει) του 2005 και προσφέρει επικαιροποιημένα δεδομένα και νέες οδηγίες για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να επιδιώξουν πλήρως την τεχνητή νοημοσύνη χωρίς φόβο.
Το βιβλίο περιέχει δεκάδες γραφήματα που σκοπό έχουν να πείσουν τους αρνητές ότι η τεχνολογία -συμπεριλαμβανομένης της Τεχνητής Νοημοσύνης- μας έχει δώσει μια πολύ καλύτερη ζωή από τους προγόνους μας. Τα ποσοστά αλφαβητισμού έχουν αυξηθεί, ενώ τα ποσοστά δολοφονιών έχουν μειωθεί, η δημοκρατία είναι πιο διαδεδομένη και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκεται σε άνοδο, σύμφωνα με τον Kurzweil, ο οποίος προειδοποιεί να μην παρατραβήξουμε το κλίμα κατά της τεχνητής νοημοσύνης.
“Πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά τις παραπλανημένες και όλο και πιο έντονες φωνές Λουδισμού που υποστηρίζουν την ευρεία παραίτηση από την τεχνολογική πρόοδο για να αποφύγουμε τους πραγματικούς κινδύνους της γενετικής, της νανοτεχνολογίας και των ρομπότ (GNR)“, γράφει ο Kurzweil στο The Singularity is Nearer.
Αυτή η αντίδραση δημιουργεί “καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της ανθρώπινης δυστυχίας“, οι οποίες “εξακολουθούν να έχουν μεγάλες συνέπειες – για παράδειγμα, η επιδείνωση της πείνας στην Αφρική, η οποία προκύπτει από την αντίθεση σε οποιαδήποτε επισιτιστική βοήθεια που μπορεί να περιέχει ΓΤΟ (γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς)”.
Βραχυπρόθεσμα, ο Kurzweil αναμένει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει τον πιο βαθύ αντίκτυπο στην ιατρική, λέει σε συνέντευξή του. Με τις “βιοπροσομοιώσεις που καθοδηγούνται από την τεχνητή νοημοσύνη”, οι ερευνητές θα είναι σε θέση να ξεκλειδώσουν νέα δεδομένα για εμβόλια, να προσαρμόσουν τις θεραπείες στους ασθενείς και τελικά να θεραπεύσουν τον καρκίνο και το Αλτσχάιμερ. Οι επιπτώσεις της γήρανσης είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για τον Kurzweil, ο οποίος πρόσφατα κατασκεύασε ένα AI chatbot του εκλιπόντος πατέρα του με την κόρη του Amy για το νέο της βιβλίο.
Όσο για το πότε θα συμβεί αυτό, ο Kurzweil δεν γίνεται συγκεκριμένος. Αντ’ αυτού, επαναλαμβάνει κυρίως δύο βασικές ημερομηνίες από το προηγούμενο βιβλίο του, το οποίο προέβλεπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα φτάσει την ανθρώπινη νοημοσύνη μέχρι το 2029 και θα συγχωνευτεί με τις μηχανές μέχρι το 2045, ένα γεγονός που αποκαλεί “The Singularity”.
“Έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια από τότε που προέβλεψα ότι η Singularity θα φτάσει μέχρι το 2045 και επιμένω σε αυτή την πρόβλεψη”, λέει ο Kurzweil στο PCMag.
Το Singularity είναι το “επόμενο βήμα στην ανθρώπινη εξέλιξη”, όταν οι άνθρωποι συγχωνευτούν με την τεχνητή νοημοσύνη για να “απελευθερωθούμε [από] τους βιολογικούς περιορισμούς”, λέει ο Kurzweil.
Αυτό θα συμβεί κυρίως μέσω διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή, όπως αυτή που κατασκευάζει ο Elon Musk με τη Neuralink, λέει. Η συνεχής αύξηση της υπολογιστικής ισχύος και η πτώση των τιμών των τσιπ και των επεξεργαστών καθιστούν αυτό το μέλλον σχεδόν αναπόφευκτο.

“Μερικοί άνθρωποι το βρίσκουν τρομακτικό”, λέει ο Kurzweil. “Αλλά νομίζω ότι θα είναι όμορφο και θα διευρύνει τη συνείδησή μας με τρόπους που δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε, όπως ένα άτομο που είναι κουφό και ακούει για πρώτη φορά την πιο εξαίσια συμφωνία”.
Οι σκεπτικιστές θα πρέπει να ανατρέξουν στη θεωρία της εκθετικής ανάπτυξης, υποστηρίζει ο Kurzweil. Η πρόοδος δεν είναι γραμμική- αντίθετα, η κοινωνία κάνει μεγάλα άλματα προόδου που ξεπερνούν κατά πολύ τα προηγούμενα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Το εκρηκτικό ντεμπούτο του ChatGPT.
“Αν και είναι εκπληκτικό να βλέπουμε την απίστευτη πρόοδο με τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δεν εκπλήσσομαι”, λέει ο Kurzweil στο PCMag. “Η εκθετική ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι ομαλή και σταθερή εδώ και 85 χρόνια, μέσα από πολέμους, ύφεση, ύφεση και μεγάλα παγκόσμια γεγονότα και θα συνεχίσει έτσι”.
Ο Kurzweil αναφέρει το OpenAI μόνο δύο φορές στο 300σέλιδο βιβλίο του, γεγονός που υποδηλώνει ότι το βλέπει ως ένα κενό στην ευρύτερη ιστορία της ανθρώπινης ιστορίας. Για τον ίδιο, η απίστευτη πορεία του ChatGPT είναι ένα ακόμη παράδειγμα αυτού που λέει σε όλη τη διάρκεια της 61χρονης καριέρας του για τα εκθετικά άλματα στην τεχνολογία.
Στα 76 του χρόνια, ο Kurzweil δεν είναι πιθανό να δει όλες τις προβλέψεις του να καρποφορούν. “Η πιο σημαντική προσέγγιση που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να κρατήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη ασφαλή είναι να προστατεύσουμε και να βελτιώσουμε την ανθρώπινη διακυβέρνηση και τους κοινωνικούς θεσμούς μας”, γράφει. “Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τις καταστροφικές συγκρούσεις στο μέλλον είναι να συνεχίσουμε την πρόοδο των ηθικών ιδανικών μας”, καθώς τα υπολογιστικά συστήματα που θα κατασκευάσουμε θα αντανακλούν τους δημιουργούς τους.
Πηγή: kinitanea.gr