businewss.gr

Ο ΑΔΜΗΕ και η Serverfarm συμφώνησαν να δημιουργήσουν την κοινοπραξία Gemini, που θα αναλάβει την ανάπτυξη και τη διαχείριση υπερσύγχρονων Data Centers στην Ελλάδα, με έμφαση στην υποστήριξη hyperscale λύσεων.

Αυτή η στρατηγική συνεργασία αποτελεί καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, αξιοποιώντας τις υποδομές και τα ακίνητα του Διαχειριστή στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η κοινοπραξία Gemini θα φέρει μαζί την τεχνογνωσία και τους πόρους δύο κορυφαίων οργανισμών στον τομέα τους. Ο ΑΔΜΗΕ, ως υπεύθυνος για το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα διασφαλίσει την αξιόπιστη και βιώσιμη ενεργειακή τροφοδοσία των Data Centers από τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε δίκτυα ηλεκτρισμού, οπτικών ινών και άλλους λειτουργικούς πόρους.

Η Serverfarm, με την παγκόσμια εμπειρία της στην ανάπτυξη και λειτουργία προηγμένων Data Centers και την ισχυρή θέση της στην αγορά ακινήτων, θα παρέχει εξειδικευμένη γνώση και καινοτόμες λύσεις για να καταστήσει την κοινοπραξία πρότυπο για ποιοτικές ψηφιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα.

Η Gemini προγραμματίζει την κατασκευή και λειτουργία hyperscale-ready Data Centers στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, με εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος έως 130 MW. Αυτές οι υποδομές θα ενισχύσουν τη δημιουργία ενός ισχυρού ψηφιακού οικοσυστήματος, υποστηρίζοντας τις αυξανόμενες ανάγκες των παρόχων cloud υπηρεσιών, των δικτύων διανομής περιεχομένου (content delivery networks) και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο της ανάπτυξης των Data Centers της κοινοπραξίας βρίσκεται η ενεργειακή αποδοτικότητα, με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών ψύξης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Στρατηγικός στόχος της κοινοπραξίας είναι να καταστήσει την Αθήνα έναν καθοριστικό ψηφιακό κόμβο στη ΝΑ Ευρώπη, προσφέροντας ασφαλείς και αξιόπιστες υπηρεσίες σε hyperscalers και χονδρικούς πελάτες, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στην παγκόσμια οικονομία δεδομένων.

Όπως δήλωσε ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ:

“Ο ΑΔΜΗΕ δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τη χώρα, μέσα από την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων και τη σύναψη στρατηγικών συνεργειών. Η συμφωνία με τη Serverfarm, αποτελεί ορόσημο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και την ανάδειξή της σε κρίσιμο κόμβο δεδομένων, στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας. Με όχημα την κοινοπραξία Gemini, θα έχουμε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε πλήρως την εκτεταμένη εμπειρία της Serverfarm στο πεδίο των Data Centers καθώς και τις εγκαταστάσεις που διαθέτουμε ως Διαχειριστής, σε νευραλγικά σημεία σε όλη τη χώρα, διανοίγοντας νέες προοπτικές για την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή. Η ζήτηση για “πράσινη” ενέργεια, μεταφορά και αποθήκευση δεδομένων θα αυξάνεται ραγδαία κατά τα επόμενα χρόνια και για τον λόγο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ θα συνεχίσει να επενδύει συστηματικά στην αναβάθμιση των ηλεκτρικών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών του”.

Ο Avner Papouchado, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Serverfarm, σε δήλωση του τονίζει:

“Καθώς οι κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες και οι hyperscalers συνεχίζουν να επεκτείνονται στην Ελλάδα, βλέπουμε μια εξαιρετική ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία μας στην περιοχή. Η στρατηγική μας συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ υπογραμμίζει την αποστολή μας να επενδύουμε σε έργα που μετασχηματίζουν και δημιουργούν μακροπρόθεσμη αξία. Η ελληνική αγορά Data Centers παραμένει ακόμα μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες στην Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα η γεωγραφική της θέση την καθιστά ιδανική για να λειτουργήσει ως πύλη δεδομένων μεταξύ ηπείρων. Η συνεργασία μας με τον Διαχειριστή για τη δημιουργία της Gemini και η κοινή μας δέσμευση στην αριστεία και τη βιωσιμότητα, θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε αυτό το τεράστιο δυναμικό, προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες Data Centers στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες ανάγκες των hyperscalers στην περιοχή και να αναδείξουμε την Αθήνα σε κύριο κόμβο για τη βιομηχανία, διαμορφώνοντας το ψηφιακό τοπίο στη ευρύτερη περιοχή”.