businewss.gr

του Γιώργου Λαμπίρη

Τον περασμένο Νοέμβριο, σε συνέντευξη Τύπου προς δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Lidl στην Ελλάδα, Μάρτιν Μπραντενμπούργκερ, γνωστοποιούσε ότι η γερμανική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ που ο ίδιος διοικεί είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στην Ελλάδα στον συγκεκριμένο κλάδο. Έτσι, παρά το γεγονός ότι η Lidl δεν δημοσιεύει ισολογισμό, ο ίδιος έδωσε περίπου το στίγμα για το πού τοποθετείται από πλευράς κύκλου εργασιών η επιχείρηση. Δεδομένου ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος το 2023 είχε κύκλο εργασιών 1,98 δισ. ευρώ και όντας μέχρι εκείνη τη στιγμή η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι η Lidl έχει πλέον “πατήσει” στο ορόσημο των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Lidl: Με όχημα την οργανική ανάπτυξη
Με βάση τις κατά καιρούς δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της επιχείρησης, η Lidl εμφανιζόταν να μην υφίσταται πίεση να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα στην αγορά. Κύριο μέλημα στη στρατηγική της ήταν να συνεχίσει να αναπτύσσεται αμιγώς οργανικά, όπως κάνει από την πρώτη στιγμή που ήρθε στη Ελλάδα, δεδομένου ότι το μοντέλο και η τυπολογία καταστημάτων που διατηρεί δεν αφήνουν περιθώρια για κάποια εξαγορά, διότι καμία άλλη αλυσίδα στην Ελλάδα δεν έχει καταστήματα αντίστοιχου χαρακτήρα και διάταξης με αυτά της Lidl προκειμένου να εξυπηρετούν τις ανάγκες της.

Έχοντας ανοίξει τον Σεπτέμβριο του 2024 το 231ο κατάστημά της στο Ίλιον, η Lidl συνεχίζει να αναπτύσσεται οργανικά και μεθοδικά, επιλέγοντας προσεκτικά τα σημεία που εξυπηρετούν τη λειτουργία της. Θυμίζουμε ότι επίκειται η λειτουργία νέων καταστημάτων στην πάροδο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στο Αιγάλεω, καθώς και στο Παγκράτι, στη θέση του κινηματογράφου Παλάς. Σε εκκρεμότητα παραμένει η έναρξη λειτουργίας και του καταστήματος επί της Λεωφόρου Μεσογείων στον Χολαργό, ακίνητο το οποίο η Lidl Ελλάς απέκτησε από τη Miele, που στεγαζόταν εκεί προηγουμένως.

ΑΒ: Το στοίχημα της αναδιάρθρωσης των καταστημάτων
Από την άλλη, η ΑΒ Βασιλόπουλος τα τελευταία χρόνια κινείται μεταξύ 1,96 και 1,98 δισεκατομμυρίων ευρώ. Την τελευταία διετία η αλυσίδα κάνει κινήσεις ούτως ώστε να μετατρέψει έναν σημαντικό αριθμό εταιρικών καταστημάτων –κυρίως των μικρών σημείων της– σε franchise, προκειμένου να περιορίσει το λειτουργικό κόστος και ταυτόχρονα να μεταθέσει τη λειτουργία τους στους δικαιοδόχους, οι οποίοι δύνανται να δουλέψουν με χαμηλότερο κόστος, καθότι πρόκειται κυρίως για οικογενειακές επιχειρήσεις που δίνουν όλη τους την προσοχή στην ανάπτυξη των καταστημάτων αυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για το 2024 η ΑΒ Βασιλόπουλος είχε προγραμματίσει να μετατρέψει 45 εταιρικά καταστήματα σε franchise και ταυτόχρονα να διακόψει τη λειτουργία σε 11 από τα εταιρικά της σημεία τα οποία δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα, εξορθολογίζοντας το δίκτυό της. Η αλυσίδα διευρύνει το δίκτυο καταστημάτων franchise κυρίως σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, αλλά και σε κεντρικά σημεία εντός του αστικού ιστού όπου απαιτείται πιο ευέλικτη μορφή σημείων πώλησης. Σε ό,τι αφορά την πορεία του 2024 για την ΑΒ Βασιλόπουλος, ολοκληρώθηκε με ελαφρά κάμψη των πωλήσεών της στα επίπεδα του -2%.

Μασούτης: Το στοίχημα της Κρητικός που θα τη φέρει στα 2 δισ.
Το κρίσιμο διακύβευμα αυτή τη στιγμή εντοπίζεται, ωστόσο, στο κατά πόσο η Μασούτης, η οποία το 2023 είχε κύκλο εργασιών 1,07 δισεκατομμυρίων ευρώ και το 2024 έκλεισε στα 1,15 δισεκατομμύρια ευρώ, θα μπορέσει να μεγαλώσει σημαντικά, εξαγοράζοντας την Κρητικός, με κύκλο που το 2024 εκτιμάται ότι ανήλθε στα 780 εκατομμύρια ευρώ, από 703,78 εκατομμύρια το 2023. Στην προκειμένη περίπτωση η επιδίωξη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της αλυσίδας, Γιάννη Μασούτη, είναι να καταφέρει να έρθει κοντά στη ζώνη των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2025, εφόσον υπάρξει θετική έκβαση των συζητήσεων που έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες του 2024 με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Κρητικός, Άγγελο Κρητικό, προκειμένου να προχωρήσει η εξαγορά της επιχείρησής του.

Εφόσον ολοκληρωθεί η διακυβευόμενη απόκτηση της Κρητικός, θα πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνία εξαγοράς έπειτα από αυτήν κατά την οποία ο Σκλαβενίτης απέκτησε τον Μαρινόπουλο κατά την έναρξη του 2017. Εάν συμβεί αυτό, είναι ιδιαίτερα πιθανό στο τέλος της φετινής χρονιάς ο συνδυασμένος κύκλος εργασιών της Μασούτης και της Κρητικός να αποφέρει κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η αλυσίδα της Θεσσαλονίκης καλείται να διαχειριστεί το κατακερματισμένο δίκτυο καταστημάτων που διατηρεί η Κρητικός, το οποίο υπερβαίνει τα 890 καταστήματα και προέρχεται από εξαγορές μικρότερων αλυσίδων, όπως είναι, για παράδειγμα, οι Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, οι οποίοι διαχειρίζονταν τα εμπορικά σήματα Ελληνικά Μάρκετ, Πρόοδος Μάρκετ, Ήλιος Μάρκετ και Γρήγορα, με 300 καταστήματα, ενώ διέθεταν και 52 εταιρικά σημεία πώλησης.

Σε κάθε περίπτωση, την πρώτη θέση, με υπερδιπλάσια διαφορά από τη δεύτερη, διατηρεί ο Σκλαβενίτης, καθώς η μητρική εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, με 458 καταστήματα στην Ελλάδα και περισσότερα από 34.000 άτομα προσωπικό, είχε κύκλο εργασιών 4,3 δισ. ευρώ. Σε ενοποιημένη βάση ο Σκλαβενίτης, συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών Σκλαβενίτης Κύπρου Limited, Χαλκιαδάκης Α.Ε. και The Mart, το 2023 είχε κύκλο εργασιών 5,16 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι το 2024 έκλεισε κοντά στα 5,35 δισ. ευρώ.


Διαβάστε ακόμη:

* Τι τζίρο πέτυχαν οι μεγάλοι των σούπερ-μάρκετ το 2024

* Μασούτης: “Ζεστές” οι συζητήσεις για εξαγορά της Κρητικός

Πηγή: capital.gr