
της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Το 2024 το ελληνικό startup οικοσύστημα συνέχισε να καταγράφει δυναμική ανάπτυξη παρά τις προκλήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Marathon Venture Capital, τα συνολικά επίπεδα χρηματοδότησης που αντλήθηκαν από startups που έχουν ιδρυθεί από Έλληνες σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν σε σύγκριση με το 2023, ξεπερνώντας το 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το Marathon, αυτή η αύξηση καταδεικνύει την επιστροφή της εμπιστοσύνης στην αγορά έπειτα από δύο χρόνια συρρίκνωσης.
Μάλιστα, σε μια χρονιά περιορισμένης παγκόσμιας ρευστότητας, το 2024 σημειώθηκε η μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας, της BETA CAE, από την Cadence, έναντι 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συγκεκριμένη εξαγορά κατατάσσεται στις μεγαλύτερες συναλλαγές συγχωνεύσεων και εξαγορών που καταγράφηκαν στον τομέα της τεχνολογίας συνολικά στην Ευρώπη για το έτος.
Ελληνικές startups παγκοσμίως
Η παγκόσμια χρηματοδότηση για startups με Έλληνες ιδρυτές ανήλθε το 2024 σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένη κατά 200 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το 2023. Παρά την υποχώρηση από τα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων ετών, το ποσό αυτό παραμένει σε αυξητική πορεία σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες τάσεις. Συγκριτικά, το 2019 και το 2020 τα αντίστοιχα ποσά ήταν 962 εκατ. και 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το report του Marathon, είναι αξιοσημείωτο ότι μερικοί από τους κορυφαίους επενδυτές παγκοσμίως επέλεξαν το 2024 να επενδύσουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν από Έλληνες. Το 2024, ο κατάλογος περιελάμβανε την επένδυση της Sequoia στη Reflection AI, του Andreessen Horowitz στην Kaedim και την Pantheon AI, της General Catalyst στην Dealops, της Alibaba στην Connectly, του NATO Innovation Fund στην iCOMAT, της Point Nine στην BlueLayer, της Atomico στη Harbor Lab, του Eurazeo στην Kinvent κ.ά., αποδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη στις ελληνικές startups.
Παρόλο που το συνολικό ποσό χρηματοδότησης βρίσκεται σε μακροπρόθεσμη ανοδική γραμμή τάσης, ο αριθμός των γύρων χρηματοδότησης παρέμεινε σχετικά σταθερός όλα αυτά τα χρόνια, με τον κλάδο να παράγει σταθερά περίπου 150 γύρους ετησίως. Σύμφωνα με το Marathon, η διαφορά στην τροχιά μεταξύ της συνολικής χρηματοδότησης και του αριθμού των γύρων αποδίδεται εν μέρει στα μεγαλύτερα μεγέθη των γύρων – μια τάση που ακολουθεί την παγκόσμια αγορά. Η τάση για μεγαλύτερους γύρους χρηματοδότησης αποτυπώνεται στην αύξηση του μέσου μεγέθους ενός seed γύρου από 1,8 εκατομμύρια δολάρια το 2019 στα 3,5 εκατομμύρια το 2024, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τις αμερικανικές νεοφυείς επιχειρήσεις έφτασε τα 4,5 εκατομμύρια δολάρια το 2024, από 1,5 εκατομμύρια δολάρια το 2019.
Η κατανομή των γύρων ανά στάδιο έχει επίσης εξελιχθεί. Συγκεκριμένα, οι γύροι Growth αυξήθηκαν το 2024 στους 24, σε σχέση με 14 γύρους το 2019, αποδεικνύοντας τη στροφή των επενδύσεων προς πιο ώριμες και κερδοφόρες επιχειρήσεις. Αντιθέτως, το 2024 καταγράφηκαν οι λιγότεροι γύροι Series A από το 2019, αντανακλώντας μια παγκόσμια τάση επιβράδυνσης στη χρηματοδότηση αυτού του σταδίου, μετά την πληθωρικότητα των ετών 2021 και 2022.
Δώδεκα εξαγορές
Το 2024 εξαγοράστηκαν δώδεκα startups με Έλληνα ιδρυτή. Ο αριθμός αυτός ήταν σχετικά χαμηλότερος σε σύγκριση με το 2023 (12 έναντι 16), έπειτα από μια παγκόσμια επιβράδυνση των τεχνολογικών συγχωνεύσεων και εξαγορών. Μερικά από τα deals που ανακοινώθηκαν το 2024, πέρα από την BETA CAE, περιλαμβάνουν την εξαγορά της InAccel από την Intel, της Multi από την OpenAI και της Syft Analytics από την Xero.
Startups με δραστηριότητα στην Ελλάδα
Εστιάζοντας στις νεοφυείς επιχειρήσεις που διατηρούν δραστηριότητα στην Ελλάδα, η συνολική χρηματοδότηση επιχειρηματικών συμμετοχών (VC) το 2024 κατέγραψε αύξηση 32% σε σχέση με το 2023, φτάνοντας τα 400 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση από το σύνολο των 250 εκατομμυρίων δολαρίων που αντλήθηκαν πριν από πέντε χρόνια. Περίπου το ένα τρίτο αυτών των γύρων αφορούσαν εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, καθιστώντας την τεχνητή νοημοσύνη κορυφαίο τομέα για επενδύσεις. Άλλοι εξέχοντες τομείς περιελάμβαναν την υγειονομική περίθαλψη, το fintech, την κλιματική τεχνολογία και άλλα.
Ο αριθμός των γύρων χρηματοδότησης για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν δραστηριότητα στην Ελλάδα διαμορφώθηκε γύρω στους 60 το 2024, με την εικόνα αυτή να παραμένει σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το 2019. Αυτή η σταθερότητα αντανακλά την εξέλιξη του αντίστοιχου ποσοστού και για τις ελληνικές startups στο εξωτερικό.
Ωστόσο, παρατηρείται μια διαφοροποίηση μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων που παραμένουν ενεργές στην Ελλάδα και εκείνων που δραστηριοποιούνται εκτός συνόρων, κυρίως όσον αφορά τα μεγέθη των γύρων χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, το μέσο μέγεθος των Seed και Growth γύρων για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα το 2024 ήταν 2,1 εκατομμύρια δολάρια και 27,8 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα. Αντίθετα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις με Έλληνα ιδρυτή που δεν δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα παρουσίασαν μεγαλύτερα ποσά, με το μέσο μέγεθος Seed και Growth γύρων να φτάνει τα 5,1 εκατομμύρια δολάρια και 53,3 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα. Αυτή η διαφορά αποδίδεται εν μέρει στο υψηλότερο κόστος προσωπικού σε τεχνολογικούς κόμβους όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις εκτός Ελλάδας διατηρούν τις δραστηριότητές τους.
Παράλληλα, το 2024 οι ανακοινώσεις exits από νεοφυείς επιχειρήσεις με δραστηριότητα στην Ελλάδα ήταν αισθητά λιγότερες σε σύγκριση με το 2023, με μόλις 3 έναντι 11 του προηγούμενου έτους. Παρ’ όλα αυτά, σημειώθηκε η μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής τεχνολογικής εταιρείας στην ιστορία, εκείνη της BETA CAE από την Cadence.
Όπως επισημαίνει το Marathon, η εξέλιξη αυτή αποτελεί απόδειξη της ωρίμανσης μιας μικρής τοπικής κοινότητας startups. Μόλις πριν από δέκα χρόνια, λίγοι μπορούσαν να φανταστούν ότι θα έφτανε το σημείο να προσελκύει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε νέα κεφάλαια κάθε χρόνο, με περισσότερες από 100 exits να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Διαβάστε ακόμη:
* Grandmama: Νέες υπηρεσίες από την startup που ειδικεύεται στη φροντίδα ηλικιωμένων
* elvoX: Ποια είναι η ελληνική startup που στοχεύει στην παραγωγή ηλεκτρικών βαν στην Ελλάδα
Πηγή: capital.gr