
Η IGI Poseidon, κοινοπραξία της ελληνικής ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και της ιταλικής Edison S.p.A., και η Σωληνουργεία Κορίνθου, παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή χαλύβδινων σωλήνων και αγωγών συνεργάζονται για την προώθηση της ασφαλούς και αποδοτικής μεταφοράς υδρογόνου μέσω υποθαλάσσιων αγωγών υψηλής πίεσης, συμβάλλοντας στην καθιέρωση του υδρογόνου ως αξιόπιστης ενεργειακής λύσης.
Το υδρογόνο έχει αναδειχθεί σε ακρογωνιαίο λίθο των στρατηγικών βιώσιμης ενέργειας, συμβάλλοντας στη μείωση εκπομπών άνθρακα στις βιομηχανίες και στα ενεργειακά συστήματα. Όμως, η μεταφορά του, ειδικά υπό συνθήκες υψηλής πίεσης, απαιτεί προηγμένες μηχανικές λύσεις και εξειδικευμένα υλικά, γεγονός που προσμετρούν οι δύο εταιρείες, επενδύοντας στις καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις.
“Στην IGI Poseidon, εργαζόμαστε διαρκώς για την ανάπτυξη υποδομών που θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του μέλλοντος”, δηλώνει ο Fabrizio Mattana, Διευθύνων Σύμβουλος της IGI Poseidon. “Η συνεργασία μας με τη Σωληνουργεία Κορίνθου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία στιβαρών τεχνικών βάσεων που διασφαλίζουν τον ρόλο του υδρογόνου στην ενεργειακή μετάβαση”.
Ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της IGI Poseidon, επισημαίνει: “Η συνεργασία μας με τη Σωληνουργεία Κορίνθου συνδυάζει κορυφαία τεχνογνωσία στα υλικά με μια κοινή δέσμευση για βιωσιμότητα. Μαζί ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στη μεταφορά ενέργειας, αντιμετωπίζοντας τις σύνθετες προκλήσεις των υποδομών υδρογόνου με καινοτομία και αποφασιστικότητα”.
Ενώ, ο Γενικός Διευθυντής, Ηλίας Μπεκίρος, αναφέρει : “Συνεχώς βελτιώνουμε τις δυνατότητές μας, παρέχοντας υπεύθυνες λύσεις στους πελάτες μας. Η συμβολή μας στην ενεργειακή μετάβαση και στα καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι αναπόσπαστο μέρος του οράματός μας”.
Η πρωτοβουλία επικεντρώνεται σε εκτεταμένες δοκιμές χαλύβδινων σωλήνων (X70), που ήδη χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά φυσικού αερίου σε υποθαλάσσιες εφαρμογές, σε περιβάλλον 100% υδρογόνου υπό συνθήκες υψηλής πίεσης, ενώ η πιστοποίηση των αγωγών γίνεται με προσομοίωση ακραίων συνθηκών λειτουργίας, προκειμένου να αξιολογηθεί η επίδραση του υδρογόνου στις μηχανικές ιδιότητες των υλικών. Οι δοκιμές περιλαμβάνουν αργή τάση (SSRT), αντοχή σε θραύση (FT), ρυθμό ανάπτυξης ρωγμών (FCGR) και Προκαταρκτική Μηχανική Κρίσιμη Αξιολόγηση (ECA) υπό υψηλή πίεση. Οι εν λόγω δραστηριότητες στοχεύουν στον καθορισμό και την επαλήθευση της ετοιμότητας του χαλύβδινου υλικού για τη μεταφορά υδρογόνου, σε υψηλές πιέσεις (200-300 bar), διευρύνοντας τα όρια στη δημιουργία ενεργειακών διασυνδετήριων δικτύων.
Η επικείμενη συνεργασία αναδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο των εταιρικών συμπράξεων στην ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων για τις υποδομές υδρογόνου, με αμφότερες τις εταιρείες να θέτουν τα θεμέλια για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον, ενσωματώνοντας τους ευρωπαϊκούς στόχους πράσινης ενέργειας και ενισχύοντας τη θέση της Ευρώπης ως πρωτοστατούσα στις καινοτομικές επιλογές.