Με τη συνιδιοκτησία που φέρνει η Owners, η εξοχική κατοικία γίνεται προσιτή στο 1/6 της τιμής
Ρεπορτάζ: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου
Την ιδέα για τη συνιδιοκτησία εισάγει στην ελληνική αγορά η νεοπαγής εταιρεία Owners, δίνοντας τη δυνατότητα να πουληθούν και να αγοραστούν πολυτελή εξοχικά σπίτια σε ελληνικούς προορισμούς με πλήρη διαχείριση, από ιδιοκτήτες που μπορούν να αποκτήσουν από το 1/6 έως το 1/2 του σπιτιού.
«Το μοντέλο βασίζεται στην ιδέα της κλασματικής ιδιοκτησίας, γνωστή και ως co-ownership στο εξωτερικό», εξήγησε ο Κώστας Παππάς, συνιδρυτής, μέλος του ΔΣ και διαχειριστής της επιχείρησης κατά την επίσημη παρουσίαση της εταιρείας σε δημοσιογράφους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε μπροστά στην ιδέα της συνιδιοκτησίας. Πριν από δύο χρόνια, την τύχη του είχε δοκιμάσει στο συγκεκριμένο τομέα ο πρώην ιδιοκτήτης της Taxibeat, Νίκος Δανδράκης, ο οποίος με την εταιρεία Flyway έδινε τη δυνατότητα σε όποιον επιθυμούσε να γίνει ιδιοκτήτης σπιτιού σε μεγαλουπόλεις, μέσα από μια εξελιγμένη μορφή πολυιδιοκτησίας, αγοράζοντας μια ως έξι από τις 12 μετοχές ενός σπιτιού.
Η Owners Proptech ΑΕ αποτελεί ωστόσο ένα καθαρά ελληνικό εγχείρημα. Με μετοχικό κεφάλαιο 600.000 ευρώ, πρόεδρος είναι ο Ηλίας Παππάς, ομογενής και ιδρυτής εταιρείας real estate στις ΗΠΑ, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο αδερφός του Κώστας Παππάς με εμπειρία στον τομέα της τεχνολογίας και μέλη ο επιχειρηματίας και επενδυτής Τάκης Σολωμός και η Ευανθία Γρηγορίου-Παππά.
Πρόκειται για την έκτη αντίστοιχη εταιρεία στην Ευρώπη και τη μόνη που έχει διαθέσιμα μερίδια προς πώληση ακόμη και σε έξι ιδιοκτήτες ή μερίδια.
Συνιδιοκτησία: Η επόμενη, νέα τάση
Σύμφωνα με έρευνα της RE/MAX τo 2023 ένα 65% των Ευρωπαίων που εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη συνιδιοκτησία, με το 67% των Ελλήνων να εμφανίζονται ανοιχτοί στο συγκεκριμένο μοντέλο, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 9η θέση από άποψη ενδιαφέροντος επί ευρωπαϊκού εδάφους – η Τουρκία κρατά τα ηνία, ενώ ακολουθούν Ρουμανία, Σλοβενία, Πολωνία, βουλγαρία, Κροατία, Ιρλανδία και Πορτογαλία.
Το concept είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένο στις ΗΠΑ, όπου δραστηριοποιείται η πρωτοπόρος στον κλάδο Pacaso φτάνοντας να πουλά από τα σχέδια κατοικίες σε πολλούς ιδιοκτήτες. Στην Ιταλία είναι διαδεδομένα η πώληση ενός σπιτιού τα 12 μερίδια, στη Γαλλία ακόμη και σε 24 από τρία σπίτια σε τρεις διαφορετικές χώρες, ενώ ένα παρόμοιο σχέδιο «τρέχει» στην Ινδία και στη Βόρεια Ευρώπη, όπου θεωρείται το next big thing.
Για τη δυνατότητα που δίνει το συγκεκριμένο μοντέλο στην οικονομική προσβασιμότητα από ξένουν να αποκτήσουν ένα σπίτι σε ακριβές αγορές όπως η Ελλάδα, μίλησε ο κ. Παππάς «Την ίδια στιγμή ενδείκνυται για όσους θέλουν να μειώσουν το ρίσκο σε περίπτωση διόρθωσης στην αγορά real estate, αλλά και για όσους δεν θέλουν να ασχολούνται με νομικά και οικονομικά ζητήματα όπως και τη συντήρηση ενός δεύτερου σπιτιού».
Ενώ μεγάλες είναι και οι επενδυτικές προοπτικές που εμφανίζονται καθώς η απόκτηση μεριδίων ακόμη και σε διαφορετικά σπίτια δίνει τη δυνατότητα για διαφοροποίηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου. «Κάτι τέτοιο αναδεικνύεται κυρίως με την ολοκλήρωση της τριετούς συμφωνίας που υπάρχει με την Owners για τη διαχείριση του ακινήτου», πρόσθεσε ο κ. Παππάς.
Το co-ownership εξάλλου αποτελεί ένα μεμονωμένο πυλώνας στην κατηγορία των ακινήτων που αξιοποιεί όλα τα θετικά στοιχεία των υπόλοιπων μορφών ιδιοκτησίας και διαχείρισης – ξενοδοχεία, Airbnb, time sharing- ενώ βρίσκεται ένα βήμα πριν την ιδιοκτησία.
Η διαδικασία
Τα ακίνητα που τίθενται προς πώληση έχουν περάσει από τεχνικό και νομικό προέλεγχο, ώστε να είναι σε καλή κατάσταση χωρίς βάρη και εκκρεμότητες. «Στοχεύουμε να αναρτώνται τα σπίτια στην πλατφόρμα μας και να είναι διαθέσιμα για 90 ημέρες, ώστε να μπορούν να τα δουν και να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους οι υποψήφιοι», εξήγησε ο κ. Παππάς.
«Η απόκτηση κάθε μεριδίου, σημαίνει ότι η Owners έχει αναλάβει όλη τη νομική διαδικασία δημιουργώντας μια εταιρεία ειδικού σκοπού IKE (SPV), που θα διευκολύνει τη μεταβίβαση μεριδίων. Όλα ξεκινούν με συμβολαιογραφικό προσύμφωνο, με το οποίο δεσμεύεται η τιμή κατόπιν συγκεκριμένης τιμολόγησης, η οποία περιλαμβάνει όλα τα κόστη απόκτησης, ένα αποθεματικό ύψους 2.000 ευρώ όπως και τα ετήσια έξοδα διαχείρισης που περιλαμβάνουν και το ρόλο κλειδί του home manager», διευκρίνισε ο κ. Παππάς.
Μέσα από μια σειρά δικλείδων ασφαλείας, μέχρι και 6 ιδιοκτήτες μπορούν να χρησιμοποιούν την εξοχική τους κατοικία ανάλογα με το μερίδιό τους – όλα αναρτημένα στην Owners app.
Σε ποιους απευθύνεται η συνιδιοκτησία
Έλληνες που αναζητούν εξοχική κατοικία με χαμηλότερο κόστος απόκτησης και συντήρησης, ομογενίες που αναζητούν μια δεύτερη κατοικία στην πατρίδα του, πελάτες από το εξωτερικό και επιχειρηματίες συγκαταλέγονται στο κοινό-στόχο της Owners.
«Το co-ownership εξάλλου αποτελεί ένα μεμονωμένο πυλώνας στην κατηγορία των ακινήτων που αξιοποιεί όλα τα θετικά στοιχεία των υπόλοιπων μορφών ιδιοκτησίας και διαχείρισης – ξενοδοχεία, Airbnb, time sharing- ενώ βρίσκεται ένα βήμα πριν την ιδιοκτησία», επισήμανε ο κ. Παππάς.
Τα μερίδια είναι μεταβιβάσιμα, κληρονομήσιμα, ενώ μπορούν και να πουληθούν με την ολοκλήρωση της τριετίας και κατόπιν συνεδρίασης κάθε SPV.
Ο λόγος και στους ιδιοκτήτες
«Μέσα σε τρεις μόλις εβδομάδες από το πρώτο λανσάρισμα της εταιρείας Owners στην αγορά, μας έχουν προσεγγίσει και ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών, όπως στη Μάνη, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον πώλησης κάποιου μεριδίου της ιδιοκτησίας του. Με τον τρόπο αυτό αποκτούν ρευστότητα για να πληρώσουν το δάνειό τους, ενώ διατηρούν τη δυνατότητα να επισκέπτονται το εξοχικό τους χωρίς να ανησυχούν για λειτουργικές δαπάνες και τη συντήρησή του, όπως και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις κάθε κατόχου μεριδίου», πρόσθεσε.
Στόχοι της Owners
Το μεγάλο στοίχημα είναι η πρώτη πώληση σπιτιού, όπως επισημαίνουν οι ιδρυτές της εταιρείας.
«Ήδη έχουμε επαφές με 13 ακίνητα, σε Αρτέμιδα, Μύκονο, Παρνασσό και Ανάβυσσο, ενώ στην πλατφόρμα υπάρχουν ήδη 5 προς πώληση», επισήμανε ο κ. Παππάς.
«Φιλοδοξούμε το 2025 να είναι 6 και το 2026 να έχουμε φτάσει το 1 σπίτι κάθε μήνα, αγγίζοντας έτσι τα 18. Τα επόμενα βήματά μας όσο το μοντέλο γίνεται γνωστό, είναι να εξετάσουμε την Κρήτη και τη Χαλκιδική -όπου υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από τη γειτονική Βουλγαρία- όπως και να σκεφτούμε την επέκταση της δραστηριότητάς μας στην κυπριακή αγορά», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για την επίτευξη γου στόχου λειτουργίας σε ένα επίπεδο developer, παράλληλα με την ανάπτυξη της πλατφόρμας για δυνατότητα ανταλλαγής κατά κάποιον τρόπο των μεριδίων μεταξύ ιδιοκτητών σε διαφορετικούς προορισμούς.
Πηγή: ot.gr