
της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Στη δίνη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εξακολουθούν να βρίσκονται ιστορικές βιομηχανίες, σύμβολα μιας άλλης εποχής της ελληνικής παραγωγικής ιστορίας. Για το 2025 έχουν ήδη προγραμματιστεί πάνω από 100 πλειστηριασμοί βιομηχανικών ακινήτων, τα οποία αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία για αξιοποίηση.
Lussile, Κοντοβερός, ΕΛΦΙΚΟ & ΕΝΚΛΩ
Ένα από τα ακριβότερα σφυριά που έχουν προγραμματιστεί για το 2025 είναι εκείνο που στρέφεται εις βάρος της εταιρείας Lussile, που ίδρυσαν το 1990 οι αδερφοί Καμινιώτη και κάποτε συγκαταλεγόταν μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Συγκεκριμένα, εις βάρος της Αφοί Καμινιώτη έχει προγραμματιστεί ένας επαναληπτικός πλειστηριασμός για τις 22 Ιανουαρίου 2025, που αφορά το κεντρικό κτίριο της εταιρείας, στην περιοχή του Κολωνού. Το συγκεκριμένο ακίνητο είχε βρεθεί ξανά στο “στόχαστρο” στο παρελθόν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο νέος πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την doValue και την ίδια τιμή πρώτης προσφοράς, ήτοι τα 3.119.000 εκατ. ευρώ, αφορά μια σειρά από οριζόντιες ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε πολυώροφη οικοδομή, χτισμένη επί οικοπέδου στη θέση “Κολοκυνθούς”.
Αντιμέτωπη με ακόμα ένα σφυρί αναμένεται να βρεθεί η εταιρεία “Κοντοβερός ΑΕΒΕ Κατεψυγμένων και Νωπών Ειδών Διατροφής” ή “Freskot”, λίγους μήνες αφότου η ιστορική εταιρεία κατεψυγμένων ψαριών αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία του εργοστασίου της και να καταθέσει αίτηση πτώχευσης. Στις 6 Δεκεμβρίου 2024 ματαιώθηκε, λόγω έλλειψης πλειοδοτών, ο πλειστηριασμός για τις εγκαταστάσεις της ιστορικής εταιρείας στον Ασπρόπυργο, για να αναπρογραμματιστεί έπειτα από λίγες μέρες για τις 10 Ιανουαρίου 2024, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει πλέον μειωθεί στα 3.512.413,60 ευρώ. Ο πλειστηριασμός αφορά, συγκεκριμένα, ένα ενιαίο οικόπεδο 17.760,48 τ.μ., το οποίο έχει προέλθει από τη συνένωση μικρότερων όμορων αγροτεμαχίων και στο οποίο βρίσκεται το βιομηχανικό ακίνητο της εταιρείας.
Ένα από τα “βαριά” βιομηχανικά σφυριά του 2025 είναι επίσης εκείνο που έχει προγραμματιστεί εις βάρος της βιομηχανίας υφασμάτων ΕΛΦΙΚΟ, που κάποτε αποτελούσε μία από τις πιο δυνατές ελληνικές εταιρείες στον χώρο των βαφείων-φινιριστηρίων. Ο νέος, επαναληπτικός πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 17 Ιανουαρίου 2025, έχει τιμή εκκίνησης τα 1.539.850 ευρώ και αφορά συγκεκριμένα το εργοστάσιο επεξεργασίας υφασμάτων της εταιρείας στη θέση “Παληάμπελα”, παρά το 62ο χλμ. της Ε.Ο. Αθηνών- Λαμίας, επί της Δημοτικής Κοινότητας Σχηματαρίου του Δήμου Τανάγρας Βοιωτίας.
Αντιμέτωπη ξανά με το σφυρί θα βρεθεί το 2025 και η ΕΝΚΛΩ, καθώς έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα δύο επαναληπτικοί πλειστηριασμοί για δύο βιομηχανικά ακίνητα στη Νάουσα, με προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής τη 17η Ιανουαρίου 2025. Ο ακριβότερος, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 1.208.250 ευρώ, αφορά μια ενιαία οικοπεδική έκταση που βρίσκεται στη θέση “Μπλάνα” της κτηματικής περιοχής Ναούσης του ομώνυμου δήμου, επί της οδού Αγίου Νικολάου. Το ακίνητο προήλθε από τη συνένωση 33 αγροτεμαχίων, συνολικής εκτάσεως κατά τους τίτλους κτήσης 49.522,54 τ.μ., κατά δε νεότερη καταμέτρηση επιφάνειας 51.713,98 τ.μ., μετά των επ’ αυτού κτιριακών εγκαταστάσεων – παλαιού βιομηχανοστασίου, συνολικής επιφάνειας 26.089,72 τ.μ., που έχουν κατασκευαστεί με σειρά οικοδομικών αδειών από το έτος 1964 έως το έτος 1988. Ο δεύτερος πλειστηριασμός, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 350.250 ευρώ, αφορά ένα οικόπεδο εμβαδού 3.763,18 τ.μ. κατά τον τίτλο κτήσεως, 3.724 τ.μ. κατά την προσωρινή ανάρτηση του Εθνικού Κτηματολογίου και 3.138,37 τ.μ. μετά τη ρυμοτόμηση τμημάτων, μετά του επ’ αυτού βιομηχανοστασίου (εργοστάσιο εριοβιοµηχανίας πρώην Τοκμακίδη), που βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης του Δήμου Νάουσας, επί των οδών Αγίου Νικολάου και Ηπείρου. Το βιομηχανικό ακίνητο είναι κατασκευασμένο πριν από το 1950 και ανακαινίστηκε/επισκευάστηκε πλήρως το 1982.
Σημειωτέον ότι μία ημέρα νωρίτερα, στις 16 Ιανουαρίου, αναμένεται να βγει στο σφυρί ο εναπομείνας μηχανολογικός και λοιπός εξοπλισμός του εργοστασίου “Όττο Έβρος” της ΕΝΚΛΩ, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 67.631,40 ευρώ.
Πατραϊκή Χαρτοποιία και Κλωστήρια Πλεκτήρια Αθηνών
Σε πλειστηριασμό αναμένεται να οδηγηθούν και επτά ακίνητα της Πατραϊκής Χαρτοποιίας Α.Ε. Για τις 6 Μαρτίου του 2025 έχουν προγραμματιστεί 7 ξεχωριστοί πλειστηριασμοί εις βάρος της εταιρείας, τα οποία αφορούν επαγγελματικά ακίνητα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κτίρια γραφείων, οικόπεδα κ.ά. Οι τιμές πρώτης προσφοράς ξεκινούν από τα 33.000 ευρώ και φτάνουν στα 3.242.000 ευρώ. Τα σφυριά που αφορούν βιομηχανικά ακίνητα είναι δύο. Το πρώτο, με τιμή εκκίνησης τα 2.610.000 ευρώ, αφορά ένα οικόπεδο έκτασης 16.022,27 τ.μ. στη θέση “Ιτιές- Λεύκα” Πατρών, εντός του οποίου έχουν ανεγερθεί ένα ισόγειο βιομηχανικό κτίριο με τμήμα υπογείου και ένα διώροφο κτίριο γραφείων, καθώς και αυθαίρετα κτίσματα. Το δεύτερο σφυρί, με τιμή εκκίνησης τα 819.000 ευρώ, αφορά ένα οικόπεδο έκτασης 5.602,49 τ.μ. στην ίδια περιοχή, εντός του οποίου υπάρχει ισόγειο βιομηχανικό κτίριο με τμήμα α’ ορόφου.
Αντιμέτωπη με την περιπέτεια των πλειστηριασμών παραμένει και η Κλωστήρια Πλεκτήρια Αθηνών της οικογένειας Δοντά. Εις βάρος της εταιρείας έχει προγραμματιστεί ένας νέος πλειστηριασμός, που αφορά για πολλοστή φορά τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στις Αχαρνές. Πρόκειται για έναν επαναληπτικό πλειστηριασμό που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Απριλίου 2025, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει “ψαλιδιστεί” στο 1,54 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, πρόκειται για ένα ενιαίο αγροτεμάχιο, το οποίο προέκυψε εκ της συνενώσεως τεσσάρων επί μέρους όμορων αγροτεμαχίων, συνολικής επιφανείας κατά μεν τους παλαιότερους τίτλους κτήσεως αυτού 13.266 τ.μ., κατά δε νεότερη καταμέτρηση 15.961,91 τ.μ., σύμφωνα δε με τα βιβλία του Κτηματολογικού Γραφείου Αττικής έχει εμβαδόν 13.407 τ.μ., μετά του επ’ αυτού ανεγερθέντος βιομηχανικού συγκροτήματος, το οποίο βρίσκεται στη θέση “Σπηλιά Γκατζάνα”, στο 15ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Πάρνηθος. Το βιομηχανικό συγκρότημα, το οποίο έχει ανεγερθεί τμηματικά, αποτελείται από δύο κυρίως κτίρια, εκ των οποίων το μεν ένα είναι διώροφο κτίσμα με υπερυψωμένο υπόγειο και το οποίο αποτελεί την κυρίως βιομηχανική εγκατάσταση, το δε έτερο είναι ισόγειο κτίσμα, το οποίο λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος.
Πηγή: capital.gr