businewss.gr

Του Νίκου Κωτσικόπουλου

Στα περυσινά επίπεδα (2024) προβλέπουν οι συστημικές τράπεζες ότι θα κυμανθούν τα καθαρά κέρδη τους φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις τους, παρά το γεγονός ότι αναμένεται να συνεχισθεί η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τουλάχιστον στο 2%. Η μείωση αυτή ψαλιδίζει τα επαναλαμβανόμενα έσοδα από τόκους των παλαιότερων δανείων για φέτος, όπως ενημερώνουν οι τραπεζικές διοικήσεις τους αναλυτές των οίκων.

Παράλληλα οι τράπεζες θα εστιάσουν στις αυξημένες ανταμοιβές των μετόχων όχι μόνον φέτος, αλλά και του χρόνου από τη φετινή χρήση, καθώς οι πιθανότητες να ξεπεράσουν έστω και οριακά τη διανομή του 50% των κερδών του 2025 αρχίζουν να αχνοφαίνονται σε κάποιες περιπτώσεις (Eurobank, Εθνική Τράπεζα).

Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες στοχεύουν για του χρόνου σε μερίσματα τουλάχιστον 50% από τα κέρδη τους. Αυτό σημαίνει ότι στοχεύουν να διανείμουν στους μετόχους περί τα 2,1 δισ. ευρώ μερίσματα συγκεντρωτικά, έναντι περίπου 1,8 δισ. ευρώ φέτος.

Οι πιθανότητες μεγαλύτερης βελτίωσης για τη χρήση 2025 κλίνουν προς την πλευρά της Alpha Bank, που φαίνεται ότι φέτος θα είναι η χρονιά της, καθώς δεν θα έχει τις μεγάλες έκτακτες δαπάνες του 2024 και ειδικά του τελευταίου τριμήνου.

Από πού θα προέλθουν τα κέρδη του 2025
Ειδικότερα οι τράπεζες αναμένουν ότι τα χαμένα έσοδα από τόκους φέτος θα αναπληρωθούν από τρεις πηγές:

– Νέα δάνεια

– Έσοδα από προμήθειες (προηγείται η Πειραιώς και ακολουθεί η Eurobank, με δυνατό φίνις στα έσοδα από προμήθειες στο τέταρτο τρίμηνο του 2024, από την Εθνική Τράπεζα)

– Έσοδα από εξαγορές και συνεργασίες (κυρίως Eurobank, που θα ενοποιεί πλήρως την Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο).

Σε αυτά πρέπει να προστεθεί η μείωση των δαπανών (κυρίως Alpha Bank), στην οποία θα πρέπει να προσμετρηθεί και σημαντική μείωση από το κόστος ρίσκου για όλες τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και η μείωση κόστους από την ωρίμανση των προθεσμιακών καταθέσεων.

Τα νέα δάνεια το 2025 θα βοηθηθούν τόσο από την ανάγκη επιτάχυνσης με εκταμιεύσεις επενδυτικών δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, (ιδέ και πιέσεις Ντέκλαν Κοστέλο), όσο και από την πιστωτική επέκταση που φέρνει η μείωση των επιτοκίων. Στις ελληνικές τράπεζες διαβλέπουν τώρα ότι η μείωση των επιτοκίων θα έχει θετικό αντίκτυπο γενικώς στα επιχειρηματικά δάνεια καθώς και τις πιστωτικές γραμμές μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων.

Θα βοηθήσει επίσης με πιστωτική επέκταση στα στεγαστικά δάνεια, χάρη στο “Σπίτι μου ΙΙ” αλλά και στα καταναλωτικά δάνεια, που θα είναι ο μπαλαντέρ που έχει τη δυνατότητα μεγάλης ανόδου.

Αλλά μαζί με όλα αυτά θα δούμε και τη μεγάλη στροφή σε έσοδα προμηθειών από διαχείριση κεφαλαίων και από τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα. Μια στροφή που έχει ξεκινήσει από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ήδη προηγείται σε ποσοστό εσόδων από προμήθειες στην Ελλάδα (περίπου 21%-22%) και έφτασε τα ισπανικά επίπεδα, αλλά απέχει και αυτή από τον μέσο όρο της Ευρώπης, που είναι 27% και τον στόχο της, που είναι οι ιταλικές τράπεζες με ποσοστό εσόδων από προμήθειες στο 30% έναντι του συνόλου των εσόδων.

Οι δαπάνες
Οι ελληνικές τράπεζες έχοντας επιτύχει, έπειτα και από ανοδική αναβάθμιση των στόχων τους, ισχυρά αποτελέσματα πέρυσι, προτίμησαν στο τελευταίο τρίμηνο, και ειδικά τον Δεκέμβριο, να φορτώσουν τις δαπάνες τους μια κι έξω, για να μην έχουν το βάρος εντός της χρήσης του 2025. Με αυτό τον τρόπο ανέκοψαν ελαφρώς τα ήδη πολύ μεγάλα καθαρά κέρδη του 2024, που μπορεί να έφθαναν και τα 4,7 δισ. ευρώ, κατεβάζοντας τον πήχη συνολικά στα 4,2-4,3 δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες προήλθαν από τη μείωση των κόκκινων δανείων, με χρήση του τελευταίου “Ηρακλή”, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει φέρει την Alpha Bank κάτω από το 4% και την Πειραιώς κάτω από το 3%. Κάτω από το 3% είναι η Eurobank και πέριξ του 3% κινείται και η Εθνική Τράπεζα. Ουσιαστικά οι ελληνικές τράπεζες έπεσαν κάτω από το 3% με βάση τον στόχο που είχαν θέσει.

Αλλά αυτό κόστισε μια σημαντική δαπάνη για τον “Ηρακλή” (περί τα 150 εκατ. ευρώ σύνολο σε Πειραιώς και Alpha Bank), μαζί με τις δαπάνες της δωρεάς για το κοινωνικό πρόγραμμα ενίσχυσης των σχολικών κτιρίων “Μαριέττα Γιαννάκου” 100 εκατ. ευρώ για όλες τις τράπεζες. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η δαπάνη για τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου των τραπεζών.

Ουσιαστικά οι δαπάνες βάρυναν το 2024 και δεν θα υπάρχουν το 2025 σε συνδυασμό με τις αναβαθμίσεις από τους οίκους που έχουν επιτύχει. Με ισχυρά επιχειρηματικά πλάνα λοιπόν, οι ελληνικές τράπεζες ξεκινούν τις ανακοινώσεις τους για τη χρήση 2024 και τις παρουσιάσεις των πλάνων για το 2025.

Μια πρόγευση μας έδωσε η Τράπεζα Κύπρου, που ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2024 στα 508 εκατ. ευρώ και μέρισμα 211 εκατ. ευρώ σε μετρητά συν αγορές ιδίων μετοχών 30 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα τη Δευτέρα, επιτυγχάνοντας καθαρά κέρδη 1,1 δισ. ευρώ για το 2024.

Θα ακολουθήσει η Eurobank με εκτιμώμενα καθαρά κέρδη άνω του 1,2 δισ. ευρώ και σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές κοντά στα 1,3 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank εκτιμώνται σε 700-750 εκατ. ευρώ. Τέλος η Εθνική Τράπεζα εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει καθαρά κέρδη που θα προσεγγίσουν τα 1,2 δισ. ευρώ.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”

Πηγή: capital.gr