businewss.gr

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ τα έσοδα της παγκόσμιας αεροπορικής βιομηχανίας το 2025, σε μια χρονιά «μεγάλης επιστροφής», δεδομένου ότι ο αριθμός των επιβατών αναμένεται να φθάσει στο ιστορικό υψηλό των 5 δισεκατομμυρίων.

Η ΙΑΤΑ προέβλεψε επίσης ότι το μέσο κέρδος των αεροπορικών εταιρειών ανά επιβάτη θα αυξηθεί σε περίπου 7 δολάρια το επόμενο έτος, από μόλις 2,25 δολάρια πριν από 18 μήνες. Προφανώς τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν μια σημαντική επανάκαμψη του κλάδου που, λόγω της πανδημίας, κατέγραψε τρία συνεχόμενα έτη ζημιών μεταξύ 2020 και 2022, ύψους σχεδόν 187 δισ. δολαρίων. Μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών αποκαταστάθηκαν γρήγορα τα κέρδη της αεροπορικής βιομηχανίας και μάλιστα λόγω πλέον αυξημένης ζήτησης οι αερομεταφορείς άρχισαν να χρεώνουν υψηλότερες τιμές εισιτηρίων.

Ξεχωρίζουν οι εταιρείες της Μέσης Ανατολής που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσουν το 2025, με κέρδη ανά επιβάτη 24 δολάρια, ακολουθούμενες από τις αμερικανικές εταιρείες με 12 δολάρια και τις ευρωπαϊκές εταιρείες με 9 δολάρια. Επισημαίνεται επίσης σύμφωνα με την ΙΑΤΑ ότι οι αεροπορικές εταιρείες στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα είναι λιγότερο κερδοφόρες από τον μέσο όρο του κλάδου.

Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ, Γουίλι Γουόλς χαρακτήρισε το «τεράστιο» ποσοστό εσόδων ως «σπουδαία νέα», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η καθαρή κερδοφορία σε ολόκληρο τον κλάδο θα εξακολουθήσει να είναι «λεπτή σαν γκοφρέτα», στα 36,6 δισ. δολάρια – και δεν θα βοηθηθεί από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις αεροσκαφών από τους «βασικούς παίκτες», αναφερόμενος στους κατασκευαστές αεροσκαφών Airbus και Boeing (BA), δηλώνοντας επίσης ότι : «Τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στη βάση κόστους μας… Δεν υπάρχει ορατό τέλος στο πρόβλημα».

Η χρόνια έλλειψη αεροσκαφών σημαίνει ότι τα παλαιότερα, λιγότερο αποδοτικά σε καύσιμα αεροσκάφη πετούν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας το κόστος λειτουργίας και συντήρησης και επηρεάζοντας αρνητικά το περιβάλλον. Ο Γουόλς δηλώνει επίσης ότι: «Οι παγκόσμιες συγκρούσεις αυξάνουν επίσης το κόστος λόγω των μεγάλων τμημάτων του εναέριου χώρου που είναι κλειστοί στις εμπορικές πτήσεις»

Το κλείσιμο αναγκάζει επίσης τις αεροπορικές εταιρείες να παίρνουν μεγαλύτερες διαδρομές, επειδή υπάρχει λιγότερος διαθέσιμος εναέριος χώρος για έναν αυξανόμενο αριθμό πτήσεων.

Από την άλλη, επίσης, σημειώνεται ότι η διαφαινόμενη κυβερνητική αλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να ανατρέψει τις προσπάθειες της αεροπορικής βιομηχανίας να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Ο Γουόλς υπογραμμίζει επίσης ότι: «Υπάρχει ο κίνδυνος τα οφέλη που είδε ο κλάδος υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν να μην συνεχιστούν υπό την κυβέρνηση Τραμπ», αναφέροντας ως παράδειγμα τις τρέχουσες φορολογικές ελαφρύνσεις για την παραγωγή βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων στο πλαίσιο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.

Ας σημειωθεί ότι οι αερομεταφορές ευθύνονται για το 2,5% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με το Our World in Data.