
Του Στάθη Βασιλόπουλου
Οι “μαξιμαλιστικές” απαιτήσεις του ισχυρού άνδρα της BC Partners, Νίκου Σταθόπουλου, σε συνδυασμό με την πρόσφατη δήλωση της United Group, ότι δεν υπάρχει πρόθεση άλλης πώλησης περιουσιακών της στοιχείων, που να σχεδιάζεται στο άμεσο μέλλον, έχουν βάλει προσώρας τουλάχιστον, “φρένο” στα όποια σενάρια διακινούνται αναφορικά με το ενδεχόμενο εξαγοράς της Nova.
Το μόνο σίγουρο στο “σίριαλ” που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο την πώληση της Nova, παραμένει η εκπεφρασμένη, εδώ και αρκετό καιρό, πρόθεση της BC Partners να προχωρήσει σε αποεπένδυση από την United Group, μητρική εταιρεία του ελληνικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου.
Να σημειωθεί πως πληροφορίες της τελευταίας εβδομάδας εμφάνιζαν την πώληση της Nova να εισέρχεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγμάτευσης μεταξύ της BC Partners και του Σέρβου δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Ντράγκαν Σόλακ, δηλαδή των δύο βασικών μετόχων της United Group.
Ο Ντράγκαν Σόλακ, που σύμφωνα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να βρίσκεται σε αναζήτηση για την εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων προκειμένου να επιχειρήσει τη νέα του κίνηση, αναδείχθηκε σε “φαβορί” στην κούρσα για την απόκτηση της Nova από την BC Partners, η οποία ήδη από την άνοιξη 2024 έχει βάλει πωλητήριο στις δραστηριότητες της United Group.
Η πλευρά της BC Partners και του Νίκου Σταθόπουλου είναι γνωστό πως επιθυμεί ένα deal πώλησης της Nova με αποτίμηση που θα αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό, πάντως, δεν φάνηκαν διατεθειμένοι όσοι εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη Nova να το δαπανήσουν, θεωρώντας το αρκετά υψηλό.
Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά
Υπενθυμίζεται ότι για την αγορά της Nova, είχαν μπει στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Saudi Telecom (STC), που εδρεύει στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ο επίσης τηλεπικοινωνιακός όμιλος e& (etisalat and) του Άμπου Ντάμπι, το αμερικανικό fund Warburg Pincus καθώς και η επίσης αμερικανική επενδυτική εταιρεία Searchlight Capital Partners. Οι διαπραγματεύσεις, όμως, φαίνεται πως κατέληξαν άφορες και έτσι στο προσκήνιο εμφανίστηκε το όνομα του Ντράγκαν Σόλακ. Πολλοί, δε, προεξοφλούσαν ότι η συμφωνία με τον επιχειρηματία ήταν θέμα χρόνου. Η United Group, όμως, ανακοινώνοντας μια σειρά από συναλλαγές που αφορούν στη πώληση περιουσιακών της στοιχείων στις βαλκανικές χώρες, επιχείρησε να βάλει “φρένο” στα σενάρια που διακινούνται για τη Nova.
Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την πώληση της SBB doo Βελιγράδι – παρόχου συνδρομητικής τηλεόρασης, ευρυζωνικού διαδικτύου και σταθερών τηλεφωνικών υπηρεσιών στη Σερβία – στην e& PPF Telecom Group BV, και της Eon TV International (και τα δικαιώματα αθλητικής μετάδοσης για τα Δυτικά Βαλκάνια – Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία) στην Telekom Srbija. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία μη δεσμευτικού χαρακτήρα με την BH Telekom d.d. Σαράγιεβο σχετικά με πιθανή πώληση των Telemach BH Σαράγιεβο και Telemach Crna Gora Ποντγκόριτσα.
Με τις παραπάνω κινήσεις η United Group ολοκλήρωσε, όπως ανέφερε, τον στρατηγικό της στόχο για έξοδο και επιτυχή αξιοποίηση των εκτός ΕΕ τηλεπικοινωνιακών περιουσιακών της στοιχείων. Παράλληλα, υπογράμμισε πως “δεν υπάρχει άλλη πώληση περιουσιακών στοιχείων της United Group που να σχεδιάζεται στο άμεσο μέλλον”. Σύμφωνα με πληροφορίες, τίποτα ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί και όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά στο μέτωπο της εξαγοράς της Nova.
Πηγή: capital.gr